Geef je relatie een boost met deze 5 tips

Ze zeggen dat het na 7 jaar relatie om de hoek komt kijken: een sleur. Maar kijk niet raar op als je al eerder in je relatie met een sleur te maken krijgt. Hoe verliefd jullie het eerste jaar ook waren, verliefdheid verandert op den duur in ‘houden van’. En dat is prachtig, maar voelt soms ook een beetje… saai? Het is belangrijk dit gevoel niet te negeren, maar het juist als een uitdaging te zien. Jullie relatie is in een nieuwe fase beland, een fase die nieuwe eisen aan jullie stelt. Met deze tips geef je je relatie een boost en worden jullie een nog sterker koppel!

1. Spreek waardering uit

We zijn er vaak als de kippen bij om het de ander te laten weten als hij of zij iets verkeerd heeft gedaan. Als hij niet gebeld heeft dat hij toch wat later thuiskomt, of als zij de verkeerde boodschappen heeft gehaald. De dingen die goed gaan zien we als zo vanzelfsprekend dat we daar geen aandacht aan besteden. Zonde! Spreek daarom je waardering uit als je partner het vuilnis buiten heeft gezet, de kinderen altijd naar sportclubjes brengt, of zich op zaterdagochtend naar de sportschool heeft gesleept. Dat doet hij of zij toch maar mooi! Een simpel “wat fijn dat je dit hebt gedaan” of “ik ben trots op je” doet wonderen voor de liefde. En het brengt jou zelf ook in een goed humeur!

2. Stel vragen

Na verloop van tijd gaan we ervan uit dat we elkaar door en door kennen. Maar is dat wel zo? Aan het begin van een relatie vragen we elkaar het hemd van het lijf. We willen weten wat de ander vandaag gedaan heeft, hoe hij of zij zich voelt, en welke weekendplannen er gemaakt zijn. En op romantische avondjes uit bespreken we ons vijf- en tienjarenplan en vertellen we over onze grootste dromen. In lange relaties houden die vragen vaak op, terwijl er ondertussen best dingen kunnen veranderen. Vaak staan we daar zelf niet zo bij stil, waardoor we onbewust uit elkaar groeien. Vraag je partner daarom regelmatig naar kleine en grote dingen. Hoe was zijn of haar dag op werk nu echt? Is je partner nog wel tevreden met die baan? Welke plannen heeft hij of zij voor het weekend, de zomervakantie, volgend jaar kerst? Als je je partner naar dit soort zaken vraagt, check je of jullie nog wel op één lijn zitten. En misschien zet je jezelf en de ander ook wel aan het denken, en kunnen jullie vervolgens samen mooie plannen maken!

3. Zet een kruis in de agenda

Tip 2 breng je een stuk eenvoudiger in de praktijk als jullie wekelijks een kruis in de agenda zetten om een avond, dagdeel of de hele dag samen door te brengen. Die tijd kunnen jullie gebruiken voor een leuk uitje of een romantisch etentje, maar het hoeft echt niet altijd spannend en bijzonder te zijn. Simpelweg uitslapen samen of de hele dag in pyjama series kijken kan je relatie ook een boost geven. Want wanneer hebben jullie dat eigenlijk voor het laatst gedaan? Als je langere tijd samen doorbrengt, komen de fijne gesprekken ook vanzelf. Zo zorgen jullie ervoor dat belangrijke onderwerpen regelmatig besproken worden.

4. Wees niet bang voor verandering

Is het mogelijk sleur te doorbreken en een leven lang met dezelfde persoon gelukkig te blijven? Sommigen zeggen dat het kan, als je maar samen groeit en verandert. De valkuil waar veel stellen in vallen is het idee dat er iets goed mis gaat als het “niet meer is zoals vroeger”. Maar dat is helemaal niet erg! Verandering is onvermijdelijk en is in veel gevallen juist een goed teken. De grootste uitdaging voor lange relaties is om de veranderingen die de tijd brengt te omarmen en elkaar in dat proces niet uit het oog te verliezen. Tip 3 helpt hier ook bij. Wil je partner ineens een nieuwe hobby proberen? Een eigen bedrijf beginnen? Naar een andere stad verhuizen? Zolang die verandering niet volledig tegen jouw waarden, doelen en dromen indruist, omarm het dan. Wijs je partners idee niet direct af met een “dat is niks voor jou”, maar overweeg het. Moedig je partner aan zijn of haar dromen achterna te gaan. En wees zelf ook niet bang om hetzelfde te doen!

5. Zet jezelf op nummer 1

Dit klinkt tegenstrijdig, maar elke goede relatie – of het nu een vriendschap of liefdesrelatie is – begint bij jezelf. Cijfer jij jezelf helemaal weg, omdat je altijd voor je partner klaar wil staan? Schuif jij je dromen op de lange baan om ruimte te maken voor die van je partner? Dan ben jij niet de beste versie van jezelf en kan je dus ook niet die goede partner zijn die je zo graag wil zijn. En dat gaat je op een gegeven moment opbreken. Houd je daarom vast aan je eigen prioriteiten en stel grenzen op. Zorg goed voor jezelf en maak tijd voor de dingen die jij belangrijk vindt. Dat maakt jou een gelukkiger persoon en een betere partner. Er is bovendien niets aantrekkelijker dan iemand die weet waar hij of zij voor staat, die ambitieus is en zijn of haar eigen ding doet. Je zult zien dat dit je partner motiveert hetzelfde te doen. 

Vaak is sleur slechts een signaal dat jullie weer even moeten hergroeperen. Met deze tips geef je jullie relatie de aandacht die ze verdient. Meer tips voor een gezonde relatie vind je op onze website.

Eerst even kennismaken?

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?