Seksuoloog

Seks moet toch vanzelf goed gaan als je van elkaar houdt? Dit is de vraag die veel mensen zichzelf stellen, waarna ze zich afvragen of er iets mis is met hen als zich op seksueel gebied problemen voordoen. Seksuele problemen kunnen echter door uiteenlopende factoren veroorzaakt worden. Ze hebben vaak niks te maken met jullie liefde. Het is dan ook niks om je voor te schamen. En met behulp van een seksuoloog zijn veel problemen ook goed te verhelpen.

Seksuoloog

Waarmee kan een seksuoloog helpen?

Verschil in behoefte aan seks

Verreweg het meest voorkomende seksuele probleem in relaties is een verschil in behoefte aan seks. En nee, dat heeft meestal niks te maken met hoe aantrekkelijk jullie elkaar vinden. We hebben nu eenmaal allemaal andere behoeften, die ook nog eens per levensfase verschillen. Ook kunnen andere, onderliggende oorzaken een rol spelen bij meer of minder zin in seks.

Lichamelijke problemen bij seks

Vrouwen kunnen een verminderde behoefte aan seks ervaren door lichamelijke ongemakken, bijvoorbeeld door een ziekte, of na een operatie of bevalling. Ook kunnen vrouwen pijn tijdens de seks ervaren of is seks (vrijwel) onmogelijk door vaginisme. Dit kan goed een psychologische oorzaak hebben. Pijn tijdens het vrijen kan bijvoorbeeld te maken hebben met overkoepelende problemen met intimiteit of trauma op het gebied van seksualiteit.

Problemen met seksuele opwinding

Ook mannen kunnen last hebben van lichamelijke problemen, zoals het uitblijven van een erectie of juist vroegtijdig klaarkomen. Los van de psychologische oorzaken die hier mogelijk een rol bij spelen, heeft dit ook vaak psychologische gevolgen. Niet goed kunnen presteren in bed geeft mannen al snel een negatief zelfbeeld.

Seksverslavingen

Depressieve gevoelens en weinig eigenwaarde resulteren bij sommige mensen in verslavingen. De één grijpt dan naar alcohol of verdovende middelen, de ander naar seks. Seksverslavingen kunnen gepaard gaan met een uitbundig, maar niet bevredigend seksleven, vreemdgaan of overmatig porno kijken. De gevolgen zijn vaak verstrekkend: schaamte en schuldgevoelens, sociaal isolement en heftige relatieproblemen.

Problemen met seksuele oriëntatie

Twijfels over of problemen met seksuele oriëntatie vallen ook onder het vakgebied van een seksuoloog. Ook hier spelen verwarring, een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen een rol. Zowel singles als mensen in een relatie kunnen twijfelen aan hun seksuele oriëntatie of kunnen hier op een andere manier problemen mee ondervinden.

Online therapie bij een seksuoloog

Therapie bij een seksuoloog kun je zowel alleen als met je partner volgen. Het belangrijkste is dat jij je op je gemak voelt. De seksuoloog bespreekt vervolgens allerlei factoren van seksualiteit om na te gaan wat er bij jou speelt. De nadruk kan liggen op lichamelijke, psychologische en relationele aspecten van de problematiek. Samen onderzoeken jullie:

 • Op welke manier jij naar seksualiteit kijkt.
 • Wat jouw behoeften, wensen en grenzen zijn.
 • Welke gedrag- of gedachtepatronen een gelukkig seksleven in de weg staan.

Een gelukkig seksleven

Veel seksuele problemen zijn uitstekend te verhelpen of verminderen. Bijvoorbeeld door te leren je behoeften en grenzen aan te geven of door onderliggende oorzaken eerst aan te pakken. In sommige gevallen is het noodzakelijk een andere hulpverlener in te schakelen, zoals een gynaecoloog of bekkenfysiotherapeut. Maar het doel van therapie bij een seksuoloog is altijd hetzelfde: dat jij weer een gelukkig seksleven krijgt.

Maak kennis met onze online seksuoloog

Onze seksuoloog is een professionele, BIG- en/of NIP- geregistreerde psycholoog met seksuele problematiek als expertise. Vraag vandaag nog online een kennismakingsgesprek aan. Het is vrijblijvend en kosteloos, zodat jij kunt kijken of online therapie wat voor jou is.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen:

  Veelgestelde vragen over seksuoloog

  Een seksuoloog biedt hulp bij diverse seksuele problemen, zoals een verschil in behoefte aan seks, erectieproblemen en seksverslavingen. Aan de hand van gesprekstherapie gaan jullie samen op zoek naar de oorzaak van de problematiek. Vervolgens onderzoeken jullie wat jouw behoeften zijn en hoe de seksuele problemen kunnen worden verholpen.
  Een seksuoloog is een arts of een psycholoog met een specialisatie in seksuele problemen. Niet ieder seksuoloog is ook een arts. Een seksuoloog die wel een arts is mag ook medicijnen voorschrijven en lichamelijk onderzoek doen.
  Online seksuologische hulp wordt niet vergoed door de basisverzekering. Bij Online Relatietherapie zijn we echter altijd transparant over de kosten. Je weet van tevoren precies hoeveel je betaald. Individuele gesprekken kosten €95,- per sessie van 45 minuten. Een gesprek met een seksuoloog samen met je partner kost €125,- per sessie van 60 minuten.
  Je kunt zowel samen met je partner als alleen terecht bij een seksuoloog. Het is het belangrijkste dat jij je op je gemak voelt. Of dit alleen of met je partner is, bepaal je helemaal zelf.
  Een seksuoloog kan je eventueel doorverwijzen naar een gynaecoloog, androloog of een andere medische professional als dat nodig is. Dit wordt onder andere gedaan wanneer er een vermoeden bestaat dat een medische aandoening jouw seksuele problemen veroorzaakt.
  Hallo, hoe kunnen we je helpen?