Gezinstherapie

Relatietherapie is niet alleen voor koppels, maar ook voor individuen en gezinnen. Merk je dat de sfeer in huis is verslechterd? Of hebben jullie vaak ruzie met elkaar? Wanneer jullie er samen niet uit lijken te komen, helpt gezinstherapie om de sfeer in huis te herstellen. Een opgeleide therapeut begeleidt het volledige gezin bij het oplossen van conflicten en het verbeteren van de communicatie. Bovendien brengt het gezinsleden dichter bij elkaar.

Gezinstherapie

Wat is gezinstherapie?

Gezinstherapie is een vorm van systeemtherapie waarbij jullie, als gezin, aan de slag gaan met het verbeteren van de onderlinge relaties en communicatie tussen elkaar. Het doel van gezinstherapie is het oplossen van conflicten, het verbeteren van de sfeer in huis en het bevorderen van een gezonde gezinsdynamiek.

Problemen binnen het gezin kunnen een grote impact hebben op het gezinsleven. Denk bijvoorbeeld aan constante ruzies of het langs elkaar heen leven. Tijdens gezinstherapie kijken jullie samen naar wat er goed gaat binnen het gezin en waar er ruimte is voor verbetering. Ook helpt een psycholoog jullie bij het onderzoeken waar de problemen vandaan komen.

Wanneer ga je met je gezin in therapie?

Gezinstherapie kan effectief zijn bij diverse soorten gezinsproblemen, bijvoorbeeld als er veel ruzie in huis is, bij gedragsproblemen of als je het gevoel hebt elkaar kwijt te raken. Maar ook als iemand in het gezin niet lekker in zijn/haar vel zit of te maken heeft met psychische problemen kan gezinstherapie de juiste keuze zijn. Psychische problemen, zoals depressieve gevoelens, verslavingen of eetstoornissen kunnen namelijk veel impact hebben op alle gezinsleden. Ook kan gezinstherapie helpen wanneer jullie als gezin te maken hebben gehad met een ingrijpende gebeurtenis, zoals een scheiding of verlies binnen de familie.

Iedereen kan in gezinstherapie gaan. Ook samengestelde gezinnen, pleeggezinnen, adoptiefamilies en andere gezinsstructuren kunnen baat hebben bij gezinstherapie.

Een voorbeeld van een situatie waarin gezinstherapie waardevol kan zijn:

“Mijn partner is vreemdgegaan en ik weet niet hoe ik ermee om moet gaan. Hoe leg ik het de kinderen uit? En hoe kunnen we werken aan onze relatie zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor de kinderen?”

Hoe werkt gezinstherapie?

Tijdens gezinstherapie ligt de focus op het verbeteren van de communicatie en de onderlinge relaties binnen het gezin. Er wordt altijd therapie op maat geboden dat aansluit bij de specifieke situatie en behoeften. Er zijn verschillende soorten benaderingen en technieken die kunnen worden ingezet, waaronder Emotionally Focused Therapy (EFT) en systeemtherapie. Er kunnen zowel sessies met alle gezinsleden als individuele sessies plaatsvinden tijdens gezinstherapie.

Emotionally Focused Therapy (EFT)

Tijdens Emotionally Focused Therapy (EFT) ligt de focus op het verbeteren van de emotionele verbindingen tussen gezinsleden. Jullie werken samen aan het uiten van emoties en gevoelens op een gezonde manier. Deze vorm van gezinstherapie wordt onder andere gebruikt bij hechtingsproblemen.

Systeemtherapie

Tijdens systeemtherapie wordt er veel aandacht besteed aan de onderlinge interactie en patronen tussen gezinsleden. Een psycholoog helpt jullie bij het identificeren en veranderen van communicatiepatronen binnen het gezin. Systeemtherapie richt zich voornamelijk op de dynamiek in het gezin in plaats van individueel gedrag.

Gezinstherapie bij de Online Relatietherapeut

Bij de Online Relatietherapie bieden wij diverse vormen van gezinstherapie. Onze opgeleide therapeuten helpen jullie als gezin elkaar beter te leren begrijpen. En het fijne is dat al onze sessies online plaatsvinden. Dit maakt de drempel wellicht iets lager om hulp te zoeken. Heb je behoefte aan hulp? Misschien omdat er veel ruzies plaatsvinden in het gezin? Jullie kunnen direct bij ons terecht, zonder wachtlijst. Neem contact op en we geven je advies op maat.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen:

    Veel gestelde vragen over gezinstherapie:

    Gezinstherapie kan meerdere voordelen bieden, zoals het verbeteren van de sfeer, het oplossen van conflicten en het bevorderen van een gezonde gezinsdynamiek.
    Hoe lang gezinstherapie duurt, is afhankelijk van de specifieke situatie en behoeften. Het kan variëren van enkele sessies tot meerdere maanden.

    Op deze pagina over relatietherapie kosten zie je de prijzen voor de verschillende therapiesessies.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?