Relatietherapie individueel

Bij relatieproblemen is het in sommige gevallen ook heel effectief om individueel in therapie te gaan. Bijvoorbeeld als jullie met individuele problemen kampen of (nog) moeilijk met elkaar kunnen communiceren. Individuele therapie helpt je te reflecteren op je eigen gedachten en gedrag en ondersteunt de zelfontwikkeling. Hier heb je natuurlijk niet alleen zelf profijt van. Door individueel in therapie te gaan, kun je beter met relatieproblematiek omgaan. Hierdoor kunnen moeilijkheden in je relatie verminderen waardoor jullie dichter bij elkaar komen. Relatietherapie individueel helpt!

Relatietherapie individueel

Waarom individueel in therapie?

Heb jij geopperd in relatietherapie te gaan, maar ziet je partner het (nog) niet zitten? Of wil je graag werken aan je eigen problemen zodat je een betere partner kunt zijn? Er zijn diverse redenen waarom individuele therapie alleen ook zin heeft. In sommige gevallen is het zelfs aan te raden om alleen met relatietherapie te starten. Dit zijn redenen om individueel in therapie te gaan:

De relatieproblemen komen voort uit een individueel probleem

Het kan zijn dat een van jullie met persoonlijke klachten rondloopt, bijvoorbeeld ten gevolge van een trauma of een persoonlijkheidsstoornis. Deze klachten kunnen relatieproblemen veroorzaken, maar vereisen in sommige gevallen een (deels) individuele behandeling.

Je partner heeft geen behoefte aan relatietherapie

De stap richting hulp wordt niet door iedereen even eenvoudig gezet. Misschien geeft jouw partner aan (nog) niet in relatietherapie te willen. Als je zelf wel de behoefte hebt om met een deskundige over jullie situatie te praten, dan kun je overwegen individueel in therapie te gaan. Zo kun jij in elk geval je verhaal kwijt.

Je partner is verbaal sterker dan jij

Als je meer tijd nodig hebt dan je partner om je gedachten op een rijtje te zetten en in woorden om te zetten, kan je in ruzies of discussies het gevoel hebben onder te sneeuwen. Individuele therapie geeft je de mogelijkheid in alle rust met jouw kant van het verhaal aan de slag te gaan. Hierdoor kom je sterker in je schoenen te staan.

Je twijfelt aan je relatie

Misschien ben je in de loop van de tijd gaan twijfelen aan je relatie en heb je dit nog niet met je partner besproken. Ook kunnen er zaken aan de hand zijn die je vooralsnog voor jezelf hebt gehouden, maar die als een steeds zwaardere last zijn gaan wegen. Denk hierbij aan ontrouw, financiële problemen of werkgerelateerde onzekerheden. Individuele therapie helpt je de zaken op een rijtje te zetten en eerlijkheid in de relatie terug te brengen.

Individuele therapie in combinatie met online relatietherapie

Individuele therapie kan ook erg goed gecombineerd worden met relatietherapie. Het is in veel gevallen verstandig om op den duur je partner te betrekken bij de therapie. In de gesprekken samen gaat de aandacht vooral uit naar de communicatie en afspraken tussen jullie. In de individuele gesprekken kun je meer focussen op individuele kwesties. In veel gevallen worden deze twee vormen van therapie bij verschillende psychologen gevolgd. Dit kan voorkomen dat een van de partners het gevoel krijgt dat de ander een voorkeursbehandeling krijgt. Ook kan het prettig zijn als je ‘eigen’ psycholoog jouw partner niet kent. Dit komt de vertrouwensband ten goede.

Mijn partner wil niet met mij in relatietherapie

Of jullie nu samen of alleen in relatietherapie gaan, het is voor de slagingskans van essentieel belang dat jullie die stap zelf zetten en er ook echt achter staan. Ziet je partner absoluut geen heil in therapie? Dwing hem of haar dan niet met je mee te gaan, maar begin met therapie alleen. Beschuldigt je partner jou van jullie relatieproblemen en ‘stuurt’ hij of zij jou alleen naar therapie? Stel dan voor toch samen te gaan. Dit geldt ook als je zelf het gevoel hebt de oorzaak van alle problemen te zijn en de verantwoordelijkheid daarvoor in je eentje op je neemt. In vrijwel alle gevallen is therapie samen toch het meest succesvol. Zo zien jullie elkaars voortgang en kunnen jullie samen aan een gelukkige toekomst werken.

Vind een relatietherapeut die bij jou past

Wij doen altijd ons best om jou te koppelen aan een psycholoog die ervaring heeft met jouw specifieke klachten. Dit kan dezelfde psycholoog zijn als bij wie jullie samen in therapie zijn, maar het is ook heel gebruikelijk individuele therapie bij een andere behandelaar te volgen. Deze behandelaar kent jouw partner dan niet en dat creëert in sommige gevallen de nodige afstand en nieuwe perspectieven. Of je nu individueel of samen in therapie wilt: neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en dan bespreken we de mogelijkheden!

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen:

  Veelgestelde vragen:

  Er zijn genoeg redenen om zonder je partner in relatietherapie te gaan. Misschien is je partner er nog niet aan toe, kamp je met individuele klachten of is de communicatie tussen jullie explosief. Individuele therapie is dan een goed begin.
  Je kunt je partner niet dwingen in relatietherapie te gaan, maar je kunt wel individueel de stap naar een (relatie)therapeut zetten. Zo kun jij in elk geval je verhaal kwijt en leer je wat jij kunt doen om de relatie te verbeteren. Hier heb je op persoonlijk vlak veel profijt van en dat komt de relatie ook ten goede.
  Relatieproblemen kunnen worden veroorzaakt door de individuele (psychische) problemen van een van jullie. In dat geval is individuele therapie een soms noodzakelijke aanvulling op relatietherapie. Een relatie onderhoud je echter samen. Het is dus wel van belang allebei bij de therapie betrokken te blijven.
  Individuele problemen kunnen invloed hebben op jouw relatie. Door jouw problemen tijdens individuele therapie aan te pakken, heeft jouw relatie hier ook profijt van.
  Tijdens individuele relatietherapie werk je met een therapeut aan je eigen problemen. Hoe de therapie er precies uit gaat zien, is afhankelijk van jouw specifieke situatie.
  Nee, je partner hoeft niet altijd deel te nemen aan relatietherapie. Individuele therapie kan ook waardevol zijn.
  Hallo, hoe kunnen we je helpen?