Wordt relatietherapie vergoed door mijn verzekering?

Natuurlijk draait het in eerste instantie om het verbeteren van jullie relatie. En als jullie eenmaal hebben besloten in relatietherapie te gaan, dan moge het duidelijk zijn dat jullie daar hard aan willen werken. Maar natuurlijk speelt geld uiteindelijk ook een rol. Want wat kost dat nou, relatietherapie? En krijg je relatietherapie van je zorgverzekering vergoed?

Basis zorgverzekering

Relatietherapie wordt, in tegenstelling tot de meeste individuele therapie, helaas niet vergoed door de basis zorgverzekering. Dit komt omdat relatietherapie niet tot de Generalistische Basis GGZ (GBGGZ of eerstelijnspsychologie) behoort. In de GBGGZ worden patiënten met lichte tot matige psychologische klachten behandeld. Het uitgangspunt is dat die klachten aan een diagnose te koppelen zijn, zoals een burn-out, een depressie of trauma. Zodra een diagnose gesteld kan worden, wordt de therapie vergoed.

Houden jullie relatieproblemen verband met een dergelijke diagnose of psychische stoornis van een van jullie twee (of allebei)? Dan kan het zijn dat relatietherapie wel vergoed wordt. Hou er wel rekening mee dat je bij de basis zorgverzekering het eerste gedeelte van de kosten (het eigen risico) wel zelf moet betalen. 

Doorverwijzing

Om voor vergoeding in aanmerking te komen, heb je een doorverwijzing van je huisarts of een andere arts nodig. Je hoeft dan geen toestemming bij je verzekeraar te vragen. Ook moet je voor vergoeding naar een therapeut die bij het netwerk van de verzekeraar is aangesloten. Je kunt op de website van je verzekeraar vinden bij welke hulpverleners je kunt aankloppen. Vaak kan de huisarts je ook een bepaalde therapeut aanbevelen. Kies je voor behandeling bij een hulpverlener die geen contract met je verzekeraar heeft, dan krijg je niets tot hooguit 60% van de kosten vergoed.

Aanvullende verzekering

Heb je een aanvullende verzekering? Dan is het mogelijk dat de kosten voor relatietherapie wel (deels) worden vergoed. Bij sommige verzekeraars valt relatietherapie onder seksuologie of alternatieve geneeswijzen. Vaak moet je alsnog wel een eigen bijdrage betalen. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden namelijk niet alle kosten. Valt de relatietherapie onder alternatieve geneeswijzen, dan is een doorverwijzing meestal niet nodig.

Buitenland

Online Relatietherapie helpt ook veel stellen in het buitenland. De situatie is daar soms anders. Check daarom de voorwaarden van je eigen internationale zorg-, reis- of expatverzekering. 

Kosten relatietherapie

In de meeste gevallen wordt relatietherapie dus niet vergoed. Wat kan je dan verwachten? Elke psycholoog en therapeut kan zijn of haar eigen tarieven bepalen, dus loont het om de tarieven van hulpverleners met elkaar te vergelijken. Bij Online Relatietherapie kost een sessie van 45 minuten €95 euro. Hier staan de volgende voordelen tegenover:

  • Een gratis kennismakingsgesprek: de juiste match met een relatietherapeut die echt bij jullie past vinden wij ontzettend belangrijk. Jullie krijgen dan ook een gratis en geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze professionele relatietherapeuten. Op basis van dit gesprek, geeft de relatietherapeut jullie ook een indicatie van het behandelplan en het verwachte aantal sessies.
  • Op maat gemaakte therapie: omdat wij niet aan Nederlandse zorgverzekeraars gebonden zijn, kunnen we gerichte, op maat gemaakte therapie aanbieden. We hoeven geen protocollen te volgen of gegevens van jullie op te slaan. Onze therapeuten werken op basis van jullie unieke situatie, behoeften en wensen voor de toekomst.
  • Geen wachtlijst: de reguliere gezondheidszorg in Nederland kent lange wachtlijsten. Bij ons kunnen jullie direct en zonder verwijzing terecht.
  • Ervaren psychologen: al onze relatietherapeuten zijn BIG-geregistreerde (gz-)psychologen met minimaal 5 jaar ervaring.
  • Overal toegankelijk: onze psychologen wonen en werken verspreid over de hele wereld. Waar jullie je ook bevinden, bij ons kunnen jullie altijd online relatietherapie volgen . Zonder reistijd en vanuit jullie vertrouwde omgeving.  

Investeer in je relatie

Als de kosten van relatietherapie je tegenhouden, zie het dan als een investering in jezelf en je relatie. Net zoals een business coach, financieel adviseur of personal trainer helpt een relatietherapeut je met een belangrijk onderdeel van je leven. In dit geval de liefde!

Eerst even kennismaken?

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?