relatiebreuken

In de zomer voelen we ons vrij en energiek. De perfecte tijd om meer tijd met je partner te besteden en dichter tot elkaar te komen. Toch blijkt de zomer het seizoen van de relatiebreuken. De meeste relaties eindigen namelijk in de zomer. Wil je weten hoe dit kan? Relatietherapeuten hebben hier een duidelijke verklaring voor.

Veel scheidingen en relatiebreuken in de zomer

Je hoort het in de zomer veel vaker dan in de herfst of winter: stellen die hebben besloten om uit elkaar te gaan. De een na de ander verbreekt zijn/haar relatie. Het lijkt haast wel een trend. Hoe kan dit?

Volgens onderzoek van het CBS worden de meeste relaties en huwelijken net na de zomer verbroken. En omdat zo’n scheiding gemiddeld zes tot tien weken duurt, moet het haast wel zijn misgegaan in de zomer. [1] Daarnaast zien veel datingapps het aantal downloads stijgen in de zomer en schrijven veel meer mannen en vrouwen zich op Lexa, de nummer één datingsite van Nederland.

Redenen voor relatiebreuken in de zomer

Het aantal relatiebreuken neemt toe in de zomer, maar wat is hier de reden voor? Relatietherapeuten doen al sinds 2010 onderzoek naar dit onderwerp. Hieronder een aantal veel voorkomende redenen voor een relatiebreuk in de zomer.

Verwachtingen in de vakantie

Er staat een leuke vakantie met je partner op de planning waar je al het hele jaar naar uitkijkt. Maar toch blijkt de vakantie niet wat je ervan had verwacht. Of beter gezegd; je partner blijkt niet wat je van hem/haar had verwacht…

Tijdens de vakantie ben je volledig op je partner aangewezen. Jullie zitten constant op elkaars lip en dit kan geweldig zijn, maar het kan ook minder goed uitpakken. Misschien hadden jullie andere verwachtingen van de vakantie of is het gewoon simpelweg niet meer zo leuk als vroeger? Tijdens vakantie ga je nadenken; wil ik echt met deze persoon verder? In de sleur van het dagelijks leven sta je hier minder bij stil omdat je druk bent.

Redenen voor relatiebreuken in de zomer

Je zit lekkerder in je vel

De dagen zijn lang, de zon schijnt en je voelt je goed. Door de aanmaak van vitamine D zit je lekkerder in je vel. Deze vitamine helpt namelijk bij de aanmaak van endorfine, een van de gelukshormonen.

GERELATEERD:  Hoe omgaan met jaloezie binnen je relatie?

Wanneer je je goed voelt, ga je sneller om je heen kijken. Je bent losser en flirt er op los. Op deze manier kom je makkelijker in contact met anderen en word je sneller verliefd op iemand anders. En dit kan vervolgens leiden tot een relatiebreuk.

Ontevreden

Je bent het hele jaar druk. Niet alleen met werk, maar ook met het huishouden, je sociale leven en sporten. De zomerperiode is een tijd van reflectie. Je hebt eindelijk ruimte om rustig na te denken en opeens komen er gevoelens van ontevredenheid naar boven. En wanneer iemand ontevreden is, kan dit niet alleen zorgen voor een relatiebreuk, maar ook voor een affaire of aandacht zoeken bij iemand anders.

Hoe voorkom je een relatiebreuk?

Relatiebreuken ontstaan natuurlijk niet alleen in de zomer. Ook in alle andere seizoenen gaan koppels uit elkaar. Wanneer jullie relatie goed is, hoef je je geen zorgen te maken over verschillende verwachtingen in de vakantie of een ontevreden gevoel. Als het goed zit, ga je niet op zoek naar iets anders of beters. En als er wel eens verschillende verwachtingen zijn, is het belangrijk om hierover te praten met elkaar.

Twijfel je over je relatie? Of zoek je begeleiding na ontrouw? De relatietherapeuten van Online Relatietherapie helpen je bij het verbeteren van je relatie. Is je relatie helaas net uitgegaan? We geven je ook graag tips om je relatiebreuk te verwerken.

     

    Veel gestelde vragen over relatiebreuken:

    Waarom gaan de meeste koppels uit elkaar?

    Er zijn veel redenen waarom koppels uit elkaar kunnen gaan, zoals een gebrek aan vertrouwen, botsende karakters, ontrouw en terugkerende conflicten. Bekijk hier de nummer één reden dat koppels scheiden.

    Kan tijdelijk uit elkaar gaan helpen?

    Tijdelijk uit elkaar gaan kan voor sommige stellen verstandig zijn, bijvoorbeeld wanneer jullie even moeten afkoelen na een grote ruzie of beiden willen nadenken over de relatie. Een pauze inlassen is niet altijd een goed idee, bijvoorbeeld als je al lange tijd twijfelt aan de relatie.

    Wat zijn de gevolgen van een relatiebreuk?

    Een relatiebreuk kan veel verdriet, boosheid en frustratie met zich meebrengen. Daarnaast kan iemand ook zijn of haar zelfvertrouwen verliezen. Echter, op lange termijn kan een relatiebreuk voor persoonlijke groei en betere relaties zorgen.

     

    Bronnen:

    [1] https://www.metronieuws.nl/lifestyle/relaties-seks/2023/08/liefdesexpert-waarschuwt-zomer-is-broeinest-voor-relatiebreuken/

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?