Dit is de nummer één reden dat koppels scheiden

Wanneer een stel gaat trouwen, doen zij dat natuurlijk met de intentie om voor altijd samen te blijven. Helaas loopt de realiteit soms net even anders. Vrijwel iedereen kent wel een koppel dat gescheiden is.

De keuze voor een echtscheiding is in iedere situatie anders, maar volgens onderzoek is er wel een duidelijke nummer één reden dat koppels scheiden.

Nummer één reden dat koppels scheiden

Uit cijfers van de CBS scheiden er jaarlijks zo’n 30.000 tot 35.000 stellen. [1] Ieder stel heeft een ander verhaal en de redenen kunnen dan ook uiteenlopen: van communicatieproblemen tot vreemdgaan. Toch is er volgens het CBS een duidelijke nummer één reden dat koppels scheiden, namelijk: men raakt op elkaar uitgekeken. [2]

Volgens onderzoek van het CBS hebben de meeste mensen die hun relatie hebben verbroken hier meerdere redenen voor. Het kan dus voorkomen dat je op je partner uitgekeken raakt, en dat er hiernaast meer aan de hand is.

Meest voorkomende redenen voor een scheiding

Naast op elkaar uitgekeken raken, zijn er volgens het CBS nog een aantal andere veel voorkomende redenen waarom huwelijken eindigen in een scheiding. [2]

Geen vertrouwen

Vertrouwen is belangrijk in een relatie; dat is duidelijk. Een gebrek aan vertrouwen leidt dan ook bij 21% van de stellen tot een scheiding. Het vertrouwen in elkaar kan verminderen of helemaal weg zijn door een gebrek aan communicatie, maar ook vreemdgaan of een affaire wordt genoemd als belangrijke reden.

Botsende karakters

In het begin van de relatie lijken jullie perfect bij elkaar te passen, maar naarmate jullie ouder worden, lijkt dit niet meer zo te zijn. Naarmate de relatie vordert, kan ook iemands karakter veranderen. Wanneer je als partner mee verandert, is dit geen groot probleem. Echter, in sommige relaties kan het ook tot veel meningsverschillen en ruzies leiden.

Iemand anders in het spel

15% van de bevraagden in het onderzoek van het CBS gaf aan dat overspel of een affaire de reden is voor de echtscheiding. Meer vrouwen dan mannen gaven aan dat iemand anders in het spel de oorzaak is van de scheiding.

Toekomstplannen onverenigbaar

Wanneer de toekomstplannen niet overeenkomen, kan dit een belangrijke reden zijn voor een echtscheiding. Denk bijvoorbeeld aan een kinderwens of andere levensdoelen. Naarmate mensen ouder worden kunnen hun visies erg veranderen. Dit kan partners uit elkaar drijven en ertoe leiden dat zij niet langer dezelfde paden bewandelen.

Seksuele problemen

Ook seksuele problemen kunnen uiteindelijk leiden tot een echtscheiding. Problemen met seks kunnen een grote invloed hebben op de relatie. Er kan ontevredenheid en frustratie ontstaan. Soms kampt een van de partners met een constant gevoel van afwijzing. Wanneer deze problemen lang blijven bestaan en er niet over wordt gesproken, kan dit zijn tol eisen.

Is een scheiding te voorkomen met huwelijkstherapie?

Wanneer je gaat trouwen, denk je natuurlijk nog niet aan een scheiding. Toch kent iedere relatie ups en downs en is het niet gek als je even niet weet wat je moet doen. Wanneer jullie beiden willen werken aan de relatie kan huwelijkstherapie effectief zijn.

Of jullie nu te maken hebben met communicatieproblemen, constante ruzie of seksuele problemen; huwelijkstherapie helpt bij het oplossen van relatieproblemen en brengt jullie dichter bij elkaar.

Meer weten over huwelijkstherapie? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan. Hier hoef je de deur niet voor uit; onze therapeuten werken volledig online.

   

  Veel gestelde vragen over scheiden:

  Hoeveel mensen scheiden?

  Volgens cijfers van het CBS zijn er de laatste jaren steeds minder echtscheidingen. In 2021 eindigden 25.600 huwelijken in een scheiding. Sinds 1979 was het aantal scheidingen niet meer zo laag als in 2021. [3]

  Wanneer besluit je te scheiden?

  Het besluit om te scheiden is natuurlijk erg persoonlijk. Wanneer een koppel gaat scheiden, varieert dan ook per situatie. Veel stellen besluiten te scheiden wanneer hun relatieproblemen onoplosbaar lijken.

  Is geen seks een reden voor een scheiding?

  Het gebrek aan seks of verschil in verlangen kan een reden zijn voor een echtscheiding. Vooral wanneer dit probleem leidt tot frustratie, ontevredenheid of gevoelens van afwijzing kan het uiteindelijk tot een breuk in de relatie leiden.

   

  Bronnen:

  [1] CBS Statline. (z.d.). https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/60060ned/table?ts=1535446417035

  [2] De Graaf, A. (2005). Scheiden: motieven, verhuisgedrag en aard van de contacten. In Bevolkingstrends. https://www.cbs.nl/-/media/imported/documents/2006/01/2005-k4-b15-p039-art.pdf

  [3] Kooiman, N. (2022, 12 juli). Trends in (echt)scheidingen. Centraal Bureau Voor de Statistiek. https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/statistische-trends/2022/trends-in–echt–scheidingen

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?