Begeleiding na ontrouw

Het effect van ontrouw op relaties is vaak enorm. Wanneer een affaire uitkomt, ontstaat een emotionele crisis. Hierbij wisselen woede, angst, verdriet, schaamte, machteloosheid en schuldgevoelens zich bij beide partijen in hoog tempo af. Het vertrouwen van de bedrogen partij lijkt daarbij misschien wel onherstelbaar beschadigd. Toch hoeft ontrouw niet direct het einde van de relatie te betekenen. Integendeel, met de juiste begeleiding na ontrouw komen sommige stellen er zelfs veel sterker uit.

Begeleiding na ontrouw

Waarom gaan mensen vreemd?

Volgens de internationaal bekende relatietherapeut Esther Perel wordt vreemdgaan niet zozeer veroorzaakt door een verlangen naar een andere minnaar, maar door een verlangen naar een andere ‘zelf’. Ontrouw gaat gepaard met seksualiteit, vrijheid, autonomie en avontuur. Dit zijn elementen die veel overspelplegers in zichzelf en hun relatie (zijn gaan) missen. Door vreemd te gaan, kan je even iemand anders zijn.

Ontrouw betekent daarom niet per definitie dat je niet meer houdt van je partner. Of dat je liever een relatie met een ander hebt. Het kan ook simpelweg een aanwijzing zijn dat bepaalde zaken in je relatie fundamenteel moeten veranderen.

Hoe verder na ontrouw partner?

De relatie die jullie samen hadden, verandert door overspel definitief. De zekerheid, veiligheid en het vertrouwen hebben zo’n grote klap gekregen dat er geen weg meer terug is naar hoe het vroeger was. Maar als jullie allebei bereid zijn het nog een kans te geven, ontstaat hierdoor wel de mogelijkheid de relatie compleet te herdefiniëren. We kunnen dan ook spreken van ‘een tweede huwelijk’.

Elkaar de ruimte geven

Het is voor de bedrogene vaak heel lastig om te gaan met het verdriet en de woede. Het kan lang duren voordat deze emoties beginnen te zakken, en het is lastig ze te bespreken met degene die je heeft bedrogen. Bij de overspelpleger heerst vaak schaamte. Ook kan het zijn dat er nog sprake is van gevoelens voor de minnaar. Andere plegers zijn juist opgelucht dat het allemaal eindelijk achter de rug is. Ook dit is niet eenvoudig met de partner te bespreken. Jullie zitten in verschillende fasen. Met professionele begeleiding lukt het met elkaar in gesprek te blijven.

Aanleiding

Tijdens de therapie wordt aandacht besteed aan de aanleiding van het ontrouw. Vaak is het geval dat beide partijen bepaalde zaken in de relatie of het leven missen. Hierover praten resulteert in veel gevallen in een openheid en eerlijkheid over de relatie die er nooit eerder is geweest. Dit kan de relatie in ongekende mate verbeteren.

Afspraken

Het vertrouwen kan opnieuw opgebouwd worden door afspraken te herdefiniëren en veranderingen door te voeren. Door na te gaan welk aandeel beide partijen in de ontrouw hebben gespeeld ontstaat ruimte voor concrete plannen en een doorstart van de relatie. Ook leer je als stel omgaan met de mogelijkheid dat angst, wantrouwen of boosheid na maanden of jaren ineens weer opspeelt.

Online relatietherapie na ontrouw

Ontrouw is een gevoelig onderwerp en het is daarom niet altijd makkelijk erover te praten. Door online relatietherapie te volgen, voeren jullie gesprekken met een psycholoog vanuit de vertrouwde omgeving van jullie eigen huis. Dit vergroot het gevoel van privacy en voorkomt ongemakkelijke momenten samen in de wachtkamer van een praktijk. Onze psychologen zijn professioneel en hebben ervaring met relatieproblematiek. Ook hanteren wij geen wachtlijst, waardoor jullie direct terecht kunnen.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen:

    Veelgestelde vragen over begeleiding na ontrouw:

    Een relatie kan zeker herstellen na ontrouw, maar het vergt veel inspanning en tijd van beide partners om het vertrouwen weer op het oude niveau te krijgen. Als jullie beiden bereid zijn om aan de relatie te werken, hoeft de relatie niet te eindigen.
    Een relatietherapeut kan jullie helpen bij diverse aspecten na vreemdgaan, zoals het verwerken van emoties, het opnieuw opbouwen van vertrouwen en het vergeven van je partner.
    Herstellen van vreemdgaan of ontrouw heeft even tijd nodig. Met de juiste begeleiding van een ervaren therapeut kan dit herstelproces bevorderen.
    Ontrouw betekent lang niet altijd dat je niet meer van je partner houdt of liever een relatie met een ander wilt. Het is meestal een aanwijzing dat bepaalde zaken in de relatie fundamenteel moeten veranderen. De juiste begeleiding na ontrouw kan je relatie daarom niet alleen redden, maar zelfs versterken.
    Online Relatietherapie werkt met een team van gediplomeerde online relatietherapeuten gespecialiseerd in begeleiding na ontrouw. Online therapie volg je eenvoudig vanuit de vertrouwde omgeving van je eigen huis. Jullie kunnen bij ons direct terecht!
    Het is heel goed mogelijk relatietherapie op afstand te volgen. Bij Online Relatietherapie kost een sessie van 60 minuten met een ervaren en gediplomeerde relatietherapeut 125 euro. Je betaalt altijd achteraf en per sessie, en zit dus niet aan een traject vast. Start vandaag nog met een gratis kennismaking!
    Hallo, hoe kunnen we je helpen?