Relatietherapie autisme

Is jouw partner autistisch (ook wel ‘ASS’: Autisme Spectrum Stoornis)? Of heb je zelf autisme? Dan weet je vast als geen ander dat dit op het gebied van relaties extra uitdagingen met zich meebrengt. Mensen met autisme hebben moeite met sociaal contact, omdat ze anders communiceren en zich vaak moeilijk in een ander kunnen inleven. Dit levert in relaties vaak problemen op, omdat de partner zonder autisme niet goed weet op welke manier hij of zij met een autistische partner om moet gaan. Bij relatietherapie autisme kan speciaal gefocust worden op de omgang met autisme, waardoor jullie elkaar beter leren begrijpen.

Relatietherapie Autisme

Wat is autisme?

Onder autisme valt een grote hoeveelheid stoornissen. We spreken daarom ook wel van stoornissen ‘in het autismespectrum’. Iemand met autisme heeft een aangeboren stoornis in het gedeelte van de hersenen dat informatie verwerkt. Hierdoor heeft deze persoon moeite met communicatie en intimiteit, waardoor problemen met sociale contacten en relaties kunnen ontstaan.

Symptomen van autisme:

In relaties uit autisme zich op verschillende manieren:

 • Communicatie: de partner met autisme heeft moeite gezichtsuitdrukkingen, emoties, of abstract of symbolisch taalgebruik te interpreteren, waardoor communicatieproblemen ontstaan.
 • Intimiteit: de partner met autisme maakt minder vaak lichamelijk contact. Hierdoor is weinig ruimte voor intimiteit en seks, waardoor beide partners zich vaak alleen voelen.
 • Persoonlijke ruimte: de partner met autisme heeft meer behoefte aan tijd alleen en is snel overprikkeld. Dit levert vooral problemen op als er kinderen komen. De andere partner heeft dan vaak het idee er met de opvoeding alleen voor te staan.
 • Routine: de partner met autisme hecht sterk aan terugkerende acties of herhalende bewegingen en kan zelfs last hebben van tics of dwanghandelingen. Ook is routine en structuur vaak erg belangrijk. Afwijken van een bepaalde routine is lastig en zorgt voor spanning.

Autisme brengt ook bijzondere kwaliteiten met zich mee. Zo hebben mensen met autisme vaak een groot analytisch vermogen en doorzettingsvermogen, en beschikken ze over veel discipline. Dit maakt ze meer dan eens bijzonder succesvol op werk. Ook zijn ze recht voor z’n raap, loyaal, eerlijk en betrouwbaar. Vaak zijn dit de kwaliteiten die de partners van mensen met autisme zo waarderen.

Online relatietherapie voor jullie

Als een van jullie een autistische stoornis heeft, wordt hier tijdens de relatietherapie extra aandacht aan besteed. Aan de hand van concrete voorbeelden die jullie zelf aandragen, analyseren jullie op welke manier het autisme een rol speelt in jullie relatie. Vervolgens is er veel aandacht voor communicatie: jullie leren hoe mensen met autisme denken en communiceren, en vergelijken dit met de manier waarop mensen zónder autisme denken en communiceren.

Hierdoor ontstaat wederzijds begrip. Daarna bespreken jullie op welke manier jullie hier in de toekomst beter op in kunnen spelen. Bijvoorbeeld door concrete afspraken te maken omtrent het huishouden, de opvoeding van de kinderen, en jullie persoonlijke behoefte aan tijd en ruimte voor jezelf.

Kies voor online relatietherapie bij autisme

Relatietherapie bij autisme kan eenvoudig online, en dus vanuit huis, plaatsvinden. Vaak is het voor de partner met autisme ook erg prettig niet in een onbekende omgeving te hoeven zitten. Onze psychologen hebben veel ervaring op het gebied van autistische stoornissen en relatieproblematiek. Neem gerust contact op voor een kosteloos kennismakingsgesprek.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen:

  Veel gestelde vragen over relatietherapie bij autisme:

  Wanneer je partner autisme heeft, hoeft dit geen problemen op te leveren. Wel kun je er beter mee leren omgaan door te begrijpen hoe de ander communiceert, heldere afspraken te maken en te zorgen voor rust en ontspanning.

  Relatietherapie kan waardevol zijn voor iedere relatie, ook wanneer een van jullie een autistische stoornis heeft. Wanneer jullie moeite hebben met communiceren, veel ruzie hebben of geen emotionele verbinding meer met elkaar voelen, kan relatietherapie bij autisme een goede keuze zijn.

  Wanneer iemand van jullie autisme heeft, wordt hier meer aandacht aan besteed tijdens relatietherapie. De focus ligt bijvoorbeeld op leren hoe mensen met autisme denken en communiceren en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
  Hallo, hoe kunnen we je helpen?