EFT relatietherapie

Vraag je je af of relatietherapie jullie kan helpen? Misschien mis je de emotionele verbinding of leven jullie al een tijdje langs elkaar heen? In relatietherapie wordt steeds meer gebruikgemaakt van Emotionally Focused Therapy (EFT). Deze vorm van therapie richt zich op emoties en het doorbreken van negatieve patronen. Uit onderzoek is gebleken dat EFT relatietherapie bewezen effectief is. Het verbetert de intimiteit en het vertrouwen tussen partners, waardoor ruim 70% van de stellen na afloop van EFT-therapie aangeeft zich meer verbonden te voelen met zijn of haar partner.
EFT relatietherapie

Wat is EFT relatietherapie?

EFT is een bewezen effectieve vorm van relatietherapie. De afkorting staat voor Emotionally Focused Therapy. Deze vorm van relatietherapie richt zich op onderliggende emoties en het doorbreken van negatieve patronen.

EFT is gebaseerd op de zogenaamde ‘hechtingstheorie.’ Deze theorie gaat ervan uit dat de mens niet gemaakt is om alleen te zijn en dat iedereen emotionele verbondenheid nodig heeft. Volgens de hechtingstheorie functioneert elk individu beter als hij of zij een emotionele verbintenis met een geliefde ervaart. Daarom focust EFT relatietherapie zich op het herstellen, behouden of verbeteren van de emotionele verbinding tussen koppels.

Wanneer is EFT relatietherapie nodig?

Iedereen heeft emotionele behoeftes, zo ook in een relatie. Je wilt je een emotionele verbinding voelen met je partner. Echter, wanneer het lastig is om over emotionele verlangens of behoeften te praten, vermindert de emotionele verbintenis tussen jou en je partner. Er ontstaat een bepaalde mate van afstand. Dit kan leiden tot ruzies of langs elkaar heen leven. Vervolgens lukt het niet meer om de ander steun, troost of liefde te geven.

Wanneer jullie je niet meer emotioneel verbonden voelen, ontstaan er negatieve patronen. Zo kan de ene partner bijvoorbeeld de ander de schuld geven of zich terug gaan trekken. EFT relatietherapie kan helpen bij het doorbreken van de negatieve patronen die ontstaan door de emotionele afstand.

Maar hoe ontstaat deze emotionele afstand? Naast het niet praten over emotionele verlangens of behoeften kan ontrouw of een gebrek aan intimiteit leiden tot een emotionele afstand. Ook terugkerende ruzies of conflicten kunnen voor afstand zorgen.

Hoe werkt EFT relatietherapie?

Het doel van EFT is de emotionele verbondenheid tussen partners te verbeteren. Waar het bij ‘gewone’ relatietherapie vaak om communicatie draait, gaat het bij EFT om het leren je kwetsbaar op te stellen. De therapie bestaat uit een drietal fases.

1. Escalatiefase

Tijdens de eerste fase wordt onderzocht welke interactiepatronen pijn en afstand creëren. Dit interactiepatroon wordt ook wel een ‘dans’ genoemd. Welke danspassen zetten jullie keer op keer weer op dezelfde manier? En wie van jullie is verantwoordelijk voor welke danspassen? Het is belangrijk deze patronen te herkennen en je eigen aandeel hierin te erkennen. De dans of het patroon is de boosdoener, niet je partner.

2. Verbindingsfase

Wanneer de interactiepatronen geïdentificeerd zijn, wordt aandacht besteed aan de onderliggende hechtingsbehoeften en -angsten. Je leert je kwetsbaar op te stellen door aan je partner uit te leggen waar je behoefte aan hebt of waar je bang voor bent. Jullie durven hierdoor emotioneel afhankelijk van elkaar te zijn en dit vergroot de verbondenheid.

3. Bestendigingsfase

In de laatste fase zoeken jullie naar oplossingen voor bestaande problemen. Hoe kunnen jullie ervoor zorgen dat jullie niet opnieuw in dezelfde negatieve interactiepatronen vervallen? Met deze oplossingen krijgen jullie de controle over de relatie terug.

EFT relatietherapie voor koppels, gezinnen en individuen

EFT relatietherapie is geschikt voor alle soorten koppels, of jullie nu lang samen zijn of niet. EFT is voornamelijk succesvol gebleken bij partners die moeilijk over emoties kunnen praten. Ook op lange termijn zorgt relatietherapie voor goede resultaten: terugval komt nauwelijks voor.

Daarnaast hebben partners met individuele psychische problemen, zoals depressie of PTSS, veel baat bij EFT.
Bovendien is EFT relatietherapie niet alleen geschikt voor koppels, maar wordt het ook ingezet bij gezinnen en individuen.

Online EFT relatietherapie: vind hier jouw therapeut

Bij Online Relatietherapie bieden we EFT via het internet. Je kunt dus gewoon aan je relatie werken vanuit het comfort van je eigen woning. Door het succes van EFT relatietherapie hanteren veel therapeuten tegenwoordig een wachtlijst. Maar daar heb jij bij ons geen last van. De therapie kan in veel gevallen direct starten; vaak al binnen 1 à 2 weken. Start vandaag nog met het verbeteren van jouw relatie!

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen:

    Veel gestelde vragen over EFT relatietherapie:

    EFT relatietherapie legt de nadruk op emoties en de emotionele verbinding tussen jou en je partner. Andere vormen van relatietherapie kunnen meer gericht zijn op het accepteren van elkaar of het verbeteren van de communicatie.

    EFT relatietherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Lees hier meer over de vergoedingen van online relatietherapie.

    EFT relatietherapie wordt ingezet bij diverse soorten relatieproblemen, zoals communicatieproblemen, conflicten of het langs elkaar heen leven. Of EFT effectief is in jouw situatie wordt altijd van tevoren besproken met een van onze psycholoog.
    Hallo, hoe kunnen we je helpen?