Bindingsangst

Vind je het een benauwend idee een serieuze relatie aan te gaan? Voel je je opgesloten in je huidige relatie? Of heb je een partner die veel minder in de relatie lijkt te willen investeren dan jij? Wellicht is in jouw situatie sprake van bindingsangst. Er worden weliswaar vaak grappen over gemaakt, maar bindingsangst is in theorie een serieuze psychische aandoening die onder de hechtingsstoornissen valt. Het goede nieuws is dat je er in veel gevallen goed mee om kunt leren gaan.

hulp bij bindingsangst

Wat is bindingsangst?

Bindingsangst is de angst voor afwijzing of verlating. Naar schatting heeft maar liefst een kwart van de westerse bevolking er last van! Bindingsangst wordt vaak veroorzaakt door ervaringen uit het verleden die met verlating te maken hebben. Bijvoorbeeld het plotseling scheiden van ouders, het overlijden van een dierbare, of een heftige relatiebreuk. Ook kan het zijn dat de emotionele afstand tussen jou en je ouders of een vorige partner heel normaal was, wat bijdraagt aan een angst voor intimiteit. Daarnaast kan pesten of misbruik bindingsangst veroorzaken.

Verdriet voorkomen

Om te voorkomen dat afwijzing of verlating je veel verdriet oplevert, doe je je uiterste best emotioneel afstand van anderen te bewaren. Je stelt je liever niet kwetsbaar op en praat weinig over gevoelens. Als het even kan, wijs je liever eerst de ander af, voordat de ander jou kan afwijzen. Op deze manier zorg je ervoor dat je nooit in een situatie terechtkomt waarin een ander je kan kwetsen of verdriet kan doen. Omdat bindingsangst zich niet als ‘angst’ uit, wordt het door de persoon zelf vaak niet als zodanig ervaren. Herken daarom de verschillende symptomen van bindingsangst.

Single?

Als je single bent, herken je bindingsangst aan de volgende symptomen:

 • Je hebt nooit eerder een serieuze, stabiele relatie gehad.
 • Je bent niet serieus op zoek naar een partner.
 • Je bent heel kritisch, wordt niet snel verliefd of vindt al snel dat een potentiële partner niet ‘de ware’ is.
 • Je hebt relaties in het verleden vaak na korte tijd alweer uitgemaakt.
 • Je vindt onafhankelijkheid heel belangrijk.

In een relatie?

Als je bindingsangst hebt, wil dat niet zeggen dat je nooit een relatie aangaat. Maar als je eenmaal een partner hebt, komen de volgende symptomen vaak voor:

 • Je voelt je benauwd, ‘geclaimed’ of bekneld.
 • Je bent snel geïrriteerd als jullie samen zijn en bent liever alleen of met vrienden.
 • Je verlangt terug naar de spanning van daten, denkt nog regelmatig aan die leuke ex, flirt graag of hebt de neiging vreemd te gaan.
 • Je twijfelt continu of de ander wel ‘de ware’ is en maakt liever geen plannen voor een gezamenlijke toekomst.
 • Je sluit je op allerlei manieren af voor emotionele of fysieke intimiteit. Bijvoorbeeld door weinig te praten of te luisteren, geen tijd of begrip voor de verhalen of gevoelens van de ander te hebben, en seks zo emotieloos mogelijk te houden.

Vaak geven personen met bindingsangst de partner de schuld van de irritaties en twijfels. Je vindt bijvoorbeeld dat de ander te veel van je vraagt, te snel gaat of je te weinig ruimte geeft.

Therapie bij bindingsangst

Gelukkig kan je leren hoe je met bindingsangst om kunt gaan, of het zelfs geheel overwinnen. Via online therapie met een van onze relatietherapeuten leer je bijvoorbeeld wat jouw ‘triggers’ zijn. Praat je maar lastig over bepaalde onderwerpen? Maakt het idee van een gezamenlijke vakantie je benauwd? Of heb je moeite je partner aan vrienden of familie voor te stellen? Door je triggers te herkennen, kun je ook beter met de symptomen leren omgaan. Zo kan je bijvoorbeeld meteen even afstand nemen als je je beklemd voelt, zonder dat dat meteen het einde van de relatie hoeft te betekenen.

Direct contact met een relatietherapeut

Je kan in therapie voor bindingsangst als je ‘single’ bent of als je een relatie hebt. Start je de therapie op terwijl je een relatie hebt? Dan ligt de focus op de communicatie met je partner. Je leert op een respectvolle manier aan te geven wanneer je overprikkeld bent en tijd voor jezelf nodig hebt. Voor je partner wordt op deze manier duidelijk op welke manier jullie de balans het beste kunnen bewaren. Hij of zij leert jou hierdoor zonder zorgen de ruimte te geven.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen:

  Veel gestelde vragen over bindingsangst:

  Als je bindingsangst hebt, ben je bang voor afwijzing of verlating. Hierdoor houd je emotioneel veel afstand van anderen. Mensen met bindingsangst stellen zich liever niet kwetsbaar op en praten weinig over gevoelens. Het is lastig voor hen een romantische relatie aan te gaan.
  Bindingsangst kan zowel voorkomen als je single bent of in een relatie zit. Een aantal symptomen van bindingsangst als je single bent, zijn: je bent niet serieus op zoek naar een partner, je bent erg kritisch en je vindt onafhankelijkheid heel belangrijk. Bindingsangst kan zich in een relatie uiten door: je voelt je benauwd, je twijfelt of de ander de ware is, je sluit je af voor intimiteit.
  Ook als je in een relatie zit, kun je bindingsangst hebben. Dit uit zich bijvoorbeeld door je benauwd of bekneld te voelen of terug te verlangen naar het single-leven. Ook kun je je emotioneel of fysiek gaan afsluiten van de ander.
  Je kunt heel goed leren om met bindingsangst om te gaan; je kunt het zelfs overwinnen. Zit je in een relatie? Praat erover met je partner en laat hem/haar weten hoe je je voelt. Ook kan het helpen om te praten met een relatietherapeut.
  De online psychologen van Online Relatietherapie kunnen je goed helpen als jij last hebt van bindingsangst – of je nu single bent of een partner hebt. In therapie leer je triggers te herkennen en met symptomen om te gaan, waardoor bindingsangst vermindert of voor minder problemen zorgt.
  Je kunt bindingsangst overwinnen of er in elk geval goed mee leren omgaan. In therapie leer je de symptomen te herkennen en er adequaat op te reageren. Bijvoorbeeld door beter te communiceren of jezelf even de ruimte te geven.
  Hallo, hoe kunnen we je helpen?