Wat is een open relatie? De positieve en negatieve gevolgen

Slechts 3 tot 4 procent van de Nederlanders heeft een open relatie. Dat is verrassend weinig, als je het vergelijkt met het aantal Nederlanders dat vreemdgaat. Veel van ons hebben wel de behoefte aan romantisch of seksueel contact met een ander, maar een open relatie keuren velen toch af. Is dat wel terecht? Of heeft een open relatie echt geen kans van slagen?

Wat houdt een open relatie in?

Een open relatie is een vorm van een non-monogame relatie, waar beide partners bewust voor kiezen. Hoe ver dat gaat, is per open relatie verschillend. Sommige stellen hebben alleen emotionele, romantische of licht erotische relaties met anderen. Andere stellen staan elkaar ook toe seksuele relaties met anderen aan te gaan. Gebeurt dit binnen een huwelijk, dan spreken we van een open huwelijk.

Monogamie en polygamie

Als je erover nadenkt, zijn open relaties zo gek nog niet. Er zijn maar heel weinig dieren die volledig monogaam zijn. En ook de mensheid is overwegend polygaam. In veel historische tijdperken was polygamie de norm, en in een groot aantal culturen is dat nog steeds zo. Mensen zijn ook notoir slecht in het onderhouden van monogame relaties. Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan wel eens vreemd te zijn gegaan. En bij bijna een derde van de gestrande huwelijken was er een ander in het spel.

Waarom een open relatie?

Sommige stellen besluiten dan ook toe te geven aan hun behoefte aan romantisch of seksueel contact met iemand anders. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo kan het zijn dat de seksuele behoeften van beide partners sterk verschilt en dat dit in een monogame relatie het einde van de relatie zou betekenen. Stellen met een succesvolle open relatie geven bovendien vaak aan er een boost van zelfvertrouwen van te krijgen. Het is spannend om zo uit je comfort zone te stappen en het geeft je een goed gevoel over jezelf en je partner om te weten dat jullie ‘nog goed in de markt liggen’. Veel stellen ervaren daarvan ook de positieve effecten op hun eigen relatie.

Hoe begin je een open relatie?

Maar ook als jullie er allebei achter staan, is het natuurlijk niet niks, een open relatie beginnen. Het vergt heel veel eerlijkheid, zelfreflectie en communicatie om een open relatie te doen slagen en te voorkomen dat de vertrouwensband tussen jullie beschadigd. Zou je een open relatie wel eens willen proberen? Hou dan rekening met de volgende zaken:

  • Een open relatie werkt alleen als jullie een solide basis hebben. Ga goed bij jezelf na waarom je een open relatie wil. Als het tussen jou en je partner al tijden niet goed gaat en je stiekem gevoelens voor een ander ontwikkelt hebt, is een open relatie gedoemd te mislukken. Je moet juist het idee hebben dat de open relatie jullie als stel gelukkiger gaat maken.
  • Een open relatie werkt alleen als jullie het allebei willen. Ga het gesprek met je partner aan en bespreek met elkaar wat jullie ervan verwachten.
  • Duidelijke afspraken zijn essentieel. Ga goed bij jezelf na waar je je prettig bij voelt en maak duidelijke afspraken. Hoe ver mag je gaan met een ander? Waar ligt uiteindelijk de grens? Hoeveel bespreken jullie met elkaar?
  • Je kan niet meteen in het diepe springen. Begin voorzichtig, zodat jullie allebei kunnen ontdekken waar jullie je prettig bij voelen. Zorg dat het onderwerp bespreekbaar blijft en je het altijd kunt aangeven als het proces toch te snel of te ver gaat. Het is een goed idee een proefperiode in te stellen en daarna te evalueren of jullie met de open relatie verder willen gaan.
  • Zelfreflectie en respect staan centraal. Ken je eigen grenzen en durf daar voor uit te komen als dat nodig is. Respecteer ook de grenzen van je partner en luister naar zijn of haar gedachten en gevoelens over de open relatie.
  • Er rust een flinke taboe op open relaties. Even bij vrienden of familie aankloppen voor advies over jullie kersverse open relatie is er waarschijnlijk niet bij. Omdat open relaties in Nederland relatief taboe zijn, krijgen veel stellen te maken met negatieve reacties. Het veelvoorkomende commentaar “jullie zouden geen behoefte moeten hebben aan een ander als jullie genoeg van elkaar houden” kan jullie poging tot een gezonde open relatie flink ondermijnen.

Positieve en negatieve gevolgen van een open relatie

Positieve gevolgen

Stellen met een succesvolle open relatie ervaren vaak meer intimiteit, vertrouwen en een boost in hun seksleven. Het feit dat je partner met een ander het bed mag delen, maar aan het einde van de dag altijd weer bij jou terugkomt, kan het vertrouwen tussen partners enorm vergroten. Partners laten elkaar op deze manier zien dat ze echt voor elkaar kiezen. Ook zorgen de eerlijke gesprekken over romantiek, liefde en seks dat partners elkaar veel beter begrijpen en intiemer kunnen zijn.

Negatieve gevolgen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je jezelf enorm tegenkomt als je een open relatie begint. Misschien ben je onverwacht wel ontzettend jaloers of wordt je juist onzeker over jezelf. Sommige stellen kunnen het niet laten hun ervaringen met anderen met elkaar te vergelijken, waardoor de open relatie een soort wedstrijd wordt. Angst en jaloezie zijn hele logische reacties als je je partner toestaat met een ander intiem te zijn. Zolang je goed naar deze gevoelens blijft luisteren en ze met je partner bespreekt, kan de open relatie toch blijven groeien. Maar als je er samen niet uitkomt en je er juist ongelukkiger van wordt, kan je het experiment natuurlijk altijd weer stoppen. 

Hoe jullie relatie ook in elkaar steekt, een eerlijke communicatie en respect voor elkaars behoeften en grenzen staan aan de basis van het succes van een open relatie. 

Eerst even kennismaken?

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?