Systeemtherapie

Systeemtherapie is een vorm van therapie waarbij de aandacht ligt op het sociale systeem waar je deel van maakt. Een systeemtherapeut focust dus niet op het individu maar kijkt juist naar de interacties die je hebt met personen in je sociale omgeving. Om deze reden wordt systeemtherapie ook wel relatietherapie of gezinstherapie genoemd.

Systeemtherapie kan helpen bij problemen met personen die dicht bij je staan, dus bijvoorbeeld je partner, kinderen, ouders, schoonouders of vrienden.

Systeemtherapie

Wat is systeemtherapie?

Systeemtherapie, beter bekend als relatie- of gezinstherapie, richt zich op interacties of relaties binnen een systeem. Dit systeem kan je partner zijn, maar ook andere personen die veel invloed op je hebben zoals je kinderen, ouders, schoonouders of vrienden. Het uitgangspunt van systeemtherapie is dat individuele problemen vaak worden veroorzaakt door sociale relaties en interacties. Jouw partner, familie of gezin kunnen een grote invloed hebben op jou als persoon. Wat jij denkt, voelt en doet wordt namelijk beïnvloed door systemen.

Systeemtherapie wordt ook wel relatie- of gezinstherapie genoemd omdat je partner en gezin vaak de belangrijkste systemen in je leven zijn.

Wanneer wordt systeemtherapie ingezet?

Heb je continu ruzie met je partner? Of kun je echt niet met een bepaald persoon door een deur? Dan is systeemtherapie de juiste therapievorm. Systeemtherapie wordt voornamelijk gebruikt bij relatieproblemen, gezinsconflicten, scheiding mediation en gedragsproblemen bij kinderen en adolescenten. Daarnaast is het ook effectief wanneer er sprake is van huiselijk geweld. Niet de relatie hoeft te stoppen, maar het geweld wel. 

Dit zijn enkele situaties waarin systeemtherapie effectief kan zijn:

  • Continu ruzie binnen de relatie of het gezin
  • Bij een scheiding om erachter te komen hoe jullie je kinderen het beste kunnen blijven ondersteunen
  • Bij grote veranderingen, zoals een verlies in de familie of uit huis gaande kinderen
  • Als jullie te maken hebben met hechtingsproblemen
  • Om de dynamiek in een samengesteld gezin soepel te laten verlopen
  • Bij huiselijk geweld om te leren veilig met elkaar om te gaan

Hoe werkt systeemtherapie?

Tijdens systeemtherapie ga je met je partner, gezin of een ander systeem aan de slag met het identificeren en begrijpen van patronen. Een relatietherapeut kijkt samen met jou hoe de klachten of problemen zijn ontstaan en welke invloed deze hebben op je naasten. Vervolgens gaan jullie aan de slag met het veranderen van de bestaande interactiepatronen tussen jou en je systeem zodat problemen kunnen worden opgelost.

Het is mogelijk om systeemtherapie individueel te volgen, maar het systeem, dus je partner, gezin of familie, wordt altijd bij de therapie betrokken. Daarnaast is het ook mogelijk om therapie te volgen in koppels of gezinnen.

Voor wie is systeemtherapie geschikt?

Systeemtherapie is geschikt voor individuen, koppels, gezinnen, families en vrienden. Deze vorm van therapie wordt geadviseerd wanneer je vaak of regelmatig tegen bepaalde problemen aan loopt met naasten, zoals conflicten, communicatieproblemen of een slechte sfeer in huis. Een systeemtherapeut helpt bij het identificeren van negatieve interactiepatronen en probeert de dynamiek tussen jullie te verbeteren.

Start vandaag nog met het versterken van jouw relatie

Ben je benieuwd of systeemtherapie jouw relatieproblemen kan oplossen? Of wil je weten of het de sfeer binnen jullie gezin kan verbeteren? Het team van Online Relatietherapie bestaat uit ervaren psychologen met ervaring met systeemtherapie. En het fijne is dat de behandeling vrijwel direct kan beginnen! We hanteren namelijk geen wachtlijst. Neem gerust contact met ons op bij vragen of plan vandaag nog een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen:

    Veel gestelde vragen over systeemtherapie:

    Relatietherapie is een bekende vorm van systeemtherapie. Systeemtherapie wordt daarom ook vaak relatietherapie genoemd.
    Onderzoek heeft aangetoond dat systeemtherapie bij relatieproblemen en verschillende psychische stoornissen effectief is.

    Online systeemtherapie wordt niet vergoed door de basisverzekering. Lees hier meer over de kosten en vergoedingen.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?