Relatietherapie zelfhulp

Het gaat al een tijdje niet zo lekker tussen jullie. Jullie hebben vaker ruzie, zijn geïrriteerd over kleine dingen en maken nog maar weinig tijd voor elkaar. Je kunt er niet echt de vinger op leggen waar het nu precies aan ligt, maar het is duidelijk dat er wat moet gebeuren. Is er, naast relatietherapie, nog iets wat jullie zelf nog kunnen proberen? Zijn er methoden voor zelfhulp die jullie zelf kunnen toepassen?

Relatietherapie Zelfhulp

Zelfhulp bij relatieproblemen

In relatietherapie gaan is een verstandige stap in de goede richting. Maar een psycholoog kan het werk natuurlijk niet voor jullie doen. Jullie zullen zelf met de tips en adviezen aan de slag moeten gaan. Hieronder volgen enkele tips waar jullie op eigen houtje aandacht aan kunnen besteden.

Persoonlijkheden

Iedereen is uniek, zo ook jij en je partner. Ook al zijn jullie al jaren samen en denken jullie elkaar van binnen en buiten te kennen, er valt altijd iets nieuws aan de ander te ontdekken. Besteed eens wat meer aandacht aan jullie verschillende persoonlijkheden. Ga na op welke manier jullie van elkaar verschillen op het gebied van communicatie, emotionele verwerking, of intimiteit. Persoonlijkheidstesten kunnen verrassende en verhelderende resultaten opleveren en een hoop gespreksstof geven. De bekende 16-persoonlijkhedentest is relatief uitgebreid en accuraat.

Communicatie

Goed met elkaar communiceren vormt de basis van elke gezonde relatie. Ga eens bij jezelf na of je wel echt naar je partner luistert. Of je wel duidelijk aangeeft wat je bezighoudt en hoe je je voelt. In hoeverre je zelf bijdraagt aan ruzies over onbelangrijke zaken. Wat kan je de volgende keer anders doen, zodat een ruzie niet escaleert? Neem daarbij elke dag even een momentje om met je partner te praten. Dit hoeven helemaal niet altijd zware gesprekken te zijn. Jullie kunnen het ook simpelweg even over de ervaringen van de dag hebben.

Kennis

We hebben tegenwoordig zo eenvoudig toegang tot zo ontzettend veel kennis en informatie dat het zonde is hier geen gebruik van te maken. Lees eens een wetenschappelijk boek over relaties, liefde en romantiek, of bekijk documentaires of YouTube video’s. De liefde is niet eenvoudig en jullie zijn absoluut niet de enige met problemen. Verbreed je horizon met de kennis van (ervarings)deskundigen. Zo kom je met verschillende perspectieven in aanraking en doe je wellicht ideeën op voor je eigen leven en relatie.

Steun

Voel je je eenzaam in je relatie, omdat je steun en toeverlaat nu net degene is met wie je niet meer zo goed door één deur kan? Zoek dan steun bij familie en vrienden of desnoods online. Drink wekelijks een kop koffie met een vriend of vriendin, zodat je je hart even kan luchten. Of zoek op social media een gemotiveerde groep mensen die ook bezig zijn zichzelf (en hun relaties) te verbeteren.

Leuke dingen

Verleg af en toe je aandacht naar iets leuks. Maak tijd voor een ‘date’ met je partner of – als jullie daar echt niet op zitten te wachten – met vrienden of jezelf. Thuis gaan zitten mokken heeft weinig zin. Ga er samen op uit, besteed meer aandacht aan die ene hobby, of boek een vakantie met vrienden. Het is belangrijk hierbij ook op je leven buiten de relatie te focussen. Als jij meer plezier maakt en lekkerder in je vel zit, heeft dat een positief effect op de relatie.

Online relatietherapie met zelfhulp tips

Lukt het niet om met deze zelfhulptips aan de slag te gaan? Of hebben jullie het geprobeerd, maar lijkt het geen effect te hebben? Dan kunnen jullie door middel van online relatietherapie uitvogelen waarom het maar niet lukt. Soms is er meer aan de hand en een relatietherapeut kan jullie dan met meer specifieke opdrachten en adviezen verder helpen. Online therapie is bovendien erg laagdrempelig en praktisch. Waar jullie je ook bevinden, met een online relatietherapeut hebben jullie altijd toegang tot professionele hulp die op jullie situatie afgestemd is.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen:

    Veel gestelde vragen over relatietherapie zelfhulp:

    Er zijn een hoop dingen die je kunt doen om je relatie te verbeteren, zoals altijd open en eerlijk zijn, je grenzen aangeven, elkaar complimenten geven en leuke dingen doen.
    Wanneer jullie met de zelfhulp tips aan de slag zijn geweest, maar dit niet lijkt te helpen, kan relatietherapie de juiste keuze zijn. Het is echter wel belangrijk dat jullie allebei bereid zijn om te werken aan jullie relatie.

    Ja, individuele relatietherapie kan waardevol zijn. Je hoeft niet per se een partner te hebben of in een relatie te zijn om te spreken met onze relatietherapeuten.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?