Wanneer relatietherapie

Misschien heb je al tijden het gevoel dat het niet helemaal goed zit in jullie relatie. Of misschien is er wel iets heftigs gebeurd dat jullie leven volledig op z’n kop heeft gezet. Er zijn verschillende redenen om in relatietherapie te gaan. Hieronder beschrijven we enkele situaties wanneer relatietherapie ingezet wordt.

Wanneer Relatietherapie

Langs elkaar heen leven

In veel gevallen ligt een onbestemd gevoel van ongenoegen ten grondslag aan relatietherapie. Jullie zijn allebei druk, besteden weinig tijd aan elkaar en houden er verschillende leefwijzen op na. Dat kan een tijdje goed gaan, en hoeft zeker in lange relaties niet direct een probleem te zijn. Maar als je je partner als vanzelfsprekend bent gaan beschouwen en de romantiek steeds meer is verdwenen, begin je je misschien af te vragen wat jullie nog samen doen. Veel koppels beschrijven deze situatie als ‘langs elkaar heen leven’. Zo’n situatie ontstaat niet plotseling, maar ontwikkelt zich gedurende een langere periode. Het is daarom soms lastig de knoop door te hakken en te beslissen hulp in te schakelen. Wanneer is het genoeg? Wanneer bestempel je je ontevredenheid als een probleem?

Als je deze situatie herkent, als je ontevreden bent over jullie relatie en misschien wel een beetje aan je partner twijfelt, dan biedt relatietherapie uitkomst. Vaak kunnen jullie via gesprekken met een psycholoog verborgen twijfels, verlangens en dromen bespreekbaar maken en de relatie meer diepgang geven. Dit brengt jullie weer dichter bij elkaar en geeft jullie de mogelijkheid samen aan een mooie toekomst te werken.

Moeizame communicatie

Misschien beseffen jullie je allebei heel goed dat er aan de relatie gewerkt moet worden. En weten jullie precies waar het probleem ligt. Maar misschien verschillen jullie wel in de manier waarop jullie dit willen aanpakken. Of hebben jullie juist geen idee op welke manier jullie de relatie kunnen verbeteren. Goede gesprekken lopen daardoor standaard op ruzie uit. En gemaakte afspraken worden niet nageleefd of hebben geen effect. Een dergelijke situatie beschrijven veel stellen als hopeloos en onoplosbaar, waardoor uit elkaar gaan al gauw de enige oplossing lijkt.

Ook in dit geval kan relatietherapie heel effectief zijn. Tijdens de gesprekken kunnen jullie allebei jullie verhaal doen en worden jullie gevraagd ook echt naar elkaar te luisteren. Een psycholoog helpt jullie vervolgens de kernproblemen uit de naar voren gebrachte kwesties te filteren. Zo vervallen jullie niet in discussies over onbelangrijke details. Door middel van concrete adviezen is het mogelijk het tij te keren.

Externe omstandigheden

Moeilijke (externe) omstandigheden zetten een relatie soms plotseling onder druk. Bijvoorbeeld in het geval dat een dierbare overlijdt, wanneer jullie kampen met ziekte of depressie, of als een van jullie zijn of haar baan verliest en het financieel ineens lastig wordt. Ook bepaalde leuke gebeurtenissen, zoals samenwonen, emigreren of een kind krijgen, kunnen onverwacht de dynamiek van de relatie verstoren. Door middel van relatietherapie gaan jullie het gesprek met elkaar aan en leren jullie technieken om elkaar in dit soort situaties niet uit het oog te verliezen.

Preventieve relatietherapie

Er hoeft overigens helemaal geen probleem te zijn om in relatietherapie te gaan. Voor veel gelukkige stellen is therapie een effectieve manier om af en toe even te checken hoe de zaken ervoor staan. Het is een moment om samen in gesprek te gaan en potentiële problemen tijdig te identificeren. Door middel van cognitieve gedragstherapie reflecteer je op je eigen gedachtepatronen en gedrag, en leer je bovendien je partner beter kennen.

Het is voor de slagingskans van relatietherapie wel van groot belang dat jullie er beiden achter staan. Is dit (nog) niet het geval? Overweeg dan individueel in therapie te gaan. Zo kun je in elk geval aan de slag met jouw aandeel in de relatie.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen:

    Veel gestelde vragen over wanneer relatietherapie:

    Tijdens relatietherapie ligt de focus op het verbeteren of versterken van jullie relatie. Het kan toegepast worden op koppels, maar ook op andere soorten relaties zoals echtgenoten of familieleden. Hoe de behandeling er precies uitziet, is afhankelijk van de situatie en jullie behoeften.
    Wanneer je te maken hebt met individuele problemen of jouw partner (nog) niet klaar is voor relatietherapie is het mogelijk om alleen therapie te volgen.
    Ga je samen met je partner in therapie? Dan kost een sessie €125,- (60 minuten). Wil je liever alleen relatietherapie volgen? Dan kost het €95,- per sessie (45 minuten).
    Hallo, hoe kunnen we je helpen?