5 red flags in een relatie volgens relatietherapeuten

Iemand die alleen maar over zijn ex praat, agressief gedrag tijdens het drinken van alcohol en je dagenlang negeren terwijl je niets fout hebt gedaan: een aantal voorbeelden van red flags in een relatie. Deze waarschuwingssignalen lijken zo makkelijk te herkennen, totdat je op de welbekende roze wolk zit. Je bent tot over je oren verliefd en je partner lijkt niets fout te kunnen doen. Maar toch blijft deze ‘liefde van je leven’ toch niet altijd de ware te zijn..

Omdat red flags in een relatie of tijdens het daten best lastig te herkennen zijn, hebben wij onze relatietherapeuten gevraagd om er een aantal op een rij te zetten. Deze rode vlaggen betekenen niet altijd dat je partner niet geschikt is, maar ze zijn het zeker waard om over te hebben.

1. Er is sprake van misbruik of geweld

Dit is de belangrijkste red flag die er is: misbruik of geweld in een relatie. Wanneer je partner agressief gedrag vertoont of een vorm van emotionele manipulatie gebruikt, is dit een groot teken van een ongezonde relatie. In het begin lijkt het misschien nog niet zo erg, maar dit gedrag heeft op lange termijn een grote invloed op jouw mentale gezondheid.

Wanneer iemand veel liegt of je emotioneel manipuleert, ga jij steeds meer aan jezelf twijfelen. Je hebt het gevoel dat je steeds alles verkeerd doet, in plaats van je partner. En dit kan grote schade aanrichten aan je zelfvertrouwen.

Dus denk je dat je partner ongezond gedrag vertoont? Vermijd je bijvoorbeeld bepaalde onderwerpen omdat je partner toch zegt dat het aan jou ligt? Of ben je soms bang voor je geliefde? Dan is het belangrijk om deze red flag serieus te nemen.

2. Je partner praat veel over zijn ex (of juist helemaal niet)

Je bent op een date en je partner blijft maar praten over zijn of haar ex. En dit is niet de eerste keer dat het gebeurd. Het is logisch dat een ex af en toe ter sprake komt. Deze persoon heeft namelijk een groot deel uitgemaakt van het leven van je partner. Maar wanneer het constant over deze man of vrouw gaat, kan dit een teken zijn dat hij/zij nog niet over de relatie heen is. Het is helemaal een red flag wanneer hij/zij alleen maar negatief over zijn of haar ex kan praten.

Anderzijds kan het ook een slecht teken zijn wanneer je partner helemaal niet over zijn of haar vorige relaties praat, ook niet wanneer jij hier expliciet om vraagt. Persoonlijke dingen vertellen hoort bij een goede relatie; zo leer je elkaar namelijk beter kennen.

Je partner praat veel over zijn ex

3. Jullie praten niet over seks

Seks is lastig om over te praten in een relatie. Uit schaamte of angst vermijden veel stellen dit onderwerp. Wanneer de seksuele connectie er niet lijkt te zijn tussen jullie, of wanneer je het gevoel hebt dat je iets mist, hoeft dit zeker niet het einde van de relatie te betekenen. Echter, het is wel een red flag wanneer jullie hier niet over kunnen praten.

Heb je bijvoorbeeld geprobeerd om jullie seksleven te bespreken? En lijkt je partner het hier niet over te willen hebben? Of luistert hij/zij niet naar jouw gevoelens of verlangens? Dan kan het lastig zijn om de relatie voort te zetten.

4. Je partner controleert je

Je partner kijkt constant op je telefoon. Of je moet om de haverklap vertellen waar je bent en wat je aan het doen bent. Het is lief als je partner aan je denkt, maar controlerend gedrag is een van de grootste red flags in een relatie.

Als jij jezelf constant moet verantwoorden of als je sommige dingen niet meer van hem/haar mag doen (zoals met vrienden afspreken of met meiden of jongens praten) is dit een hele grote rode vlag. Het beperkt jou niet alleen in je gedrag en sociale leven, maar ook kan het als heel vervelend worden ervaren.

5. Hij/zij wil je niet voorstellen aan zijn ouders of vriendenkring

Zijn jullie al een tijdje aan het daten, maar spelen deze dates zich altijd af in een intieme setting? Heb je al een paar keer voorgesteld om zijn/haar ouders of vrienden te ontmoeten, maar laat hij/zij de boot afhouden? Het kan natuurlijk zijn dat je partner erg gesteld is op zijn of haar privéleven. Maar als jullie al meerdere maanden aan het daten zijn, wordt het echt tijd dat jullie elkaars vrienden gaan ontmoeten. Praat erover met je partner waarom hij/zij dit (nog) niet wilt. Het kan namelijk zo zijn dat diegene geen echte relatie wilt en nooit van plan is om je voor te stellen.

Herken je een van deze red flags in jouw relatie? En zou je hier graag over willen praten met een professional? Neem contact op met een van onze online relatietherapeuten. Zij geven zowel individuele relatietherapie als koppeltherapie en helpen je graag!

   

  Veel gestelde vragen over red flags in een relatie:

  Wat zijn red flags?

  Een red flag is als het ware een waarschuwingssignaal dat aangeeft dat je (potentiële) partner wellicht niet helemaal bij je past of goed voor je is. Er zijn een aantal red flags die voor iedereen gelden, zoals emotioneel misbruik, gewelddadig gedrag en controlerend zijn. Maar er zijn ook rode vlaggen die voor sommige mensen geen probleem zijn.

  Wat moet je doen als je red flags herkent in je relatie?

  Herken je red flags in een relatie? Dan is het belangrijk om hierover te praten met je partner. Als je partner niet aan deze problemen wilt werken en/of zelf niet ziet dat deze problemen bestaan, kan het nodig zijn om de relatie te beëindigen. Daarnaast kan professionele hulp ook een optie zijn, zowel individueel als samen.

  Hoe weet je dat je in een ongezonde relatie zit?

  Je kunt een ongezonde relatie vaak herkennen aan verschillende dingen, zoals een gevoel van stress of angst, als je partner je gevoelens niet respecteert en wanneer je merkt dat hij/zij manipulerend gedrag vertoont. Denk je dat je in een ongezonde relatie zit en wil je hier graag over praten? Neem contact op met een van onze online relatietherapeuten.

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?