Wat te doen na ontrouw

De kans is groot dat je er een keer mee te maken krijgt in een relatie: ontrouw. Eén op de vier gaat namelijk wel eens vreemd, blijkt uit onderzoek. En vrouwen doen dat net zo vaak als mannen. [1] Wat doe je als je in jouw relatie met vreemdgaan te maken krijgt?

Wat is ontrouw?

‘Seks hebben met een ander dan de vaste partner’ is de definitie van ‘vreemdgaan’ volgens Van Dale. Hoe ontrouw in relaties wordt gedefinieerd verschilt echter per relatie. Misschien vind jij zoenen, sexting of flirten met een ander ook vreemdgaan. En wat als jij of je partner naar een prostituee gaat, een striptease krijgt of porno kijkt? Wat als een van jullie verliefd is op een ander, maar daar niks mee gedaan heeft?

Of sprake is van ontrouw hangt af van wat jullie onderling met elkaar afgesproken hebben. [2] Zo kan zelfs in open relaties sprake zijn van ontrouw!

Wat is ontrouw?

Waarom gaan we vreemd?

Ja, een verschil in libido kan een reden zijn ‘het’ bij een ander te zoeken. Maar ontrouw heeft in de meeste gevallen hele andere oorzaken. Het kan een duidelijk relationeel probleem zijn. Bijvoorbeeld een gebrek aan spanning, positieve aandacht of begrip en intimiteit. Stellen beschrijven dit vaak als een ‘gedoofd vuur’. [3] Maar het kan ook een meer individueel probleem zijn. Bijvoorbeeld wanneer een van jullie vast is gelopen in de dagelijkse sleur en eigenlijk zoveel andere dingen zou willen doen en zijn. [4]

Drijfveren voor ontrouw [5]

 •   spanning en avontuur
 •   ontsnapping aan de dagelijkse sleur
 •   de mogelijkheid te zijn wie je wilt zijn
 •   een boost voor je zelfvertrouwen

Helpt relatietherapie na ontrouw?

Uit het weinige onderzoek dat naar dit onderwerp gedaan is, blijkt dat relatietherapie bij ongeveer de helft van de koppels effectief is. [6] ‘Effectief’ betekent in dit geval dat je de ontrouw als stel overleeft en bij elkaar blijft. Maar dat is niet de enige reden waarom relatietherapie zin heeft ! Grofweg bestaat relatietherapie na ontrouw uit drie fases:

In rustiger vaarwater komen

Als ontrouw net aan het licht gekomen is, lopen de emoties hoog op. Relatietherapie voorkomt dat jullie overhaaste beslissingen nemen (zoals direct je koffers pakken of wraak nemen) en helpt de boel te kalmeren.

De oorzaken achterhalen

Een groot deel van de therapie wordt besteed aan de vraag waar het precies misging. Vaak hebben beide partners hierin een aandeel. Er is dan ook aandacht voor alle emoties van beide partijen. Ook de partner die vreemd is gegaan kampt vaak met intens verdriet. Zijn de oorzaken aan te pakken, zodat er een toekomst voor jullie is?

Opnieuw beginnen

Wat moet er veranderen en hoe gaan jullie die veranderingen implementeren? In deze fase wordt aandacht besteed aan een nieuw begin. Dit is nodig om een negatieve, vicieuze cirkel te voorkomen, waarin de één blijft hangen in wantrouwen en de ander defensief wordt en zich gecontroleerd voelt.

Het kan ook zijn dat jullie er tijdens de therapie achter komen dat het toch echt niet meer gaat werken. Respectvol uit elkaar gaan wordt dan het doel. Hoe sluiten jullie deze relatie op een zo prettig mogelijke manier af? Relatietherapie helpt de pijn van de ontrouw te verwerken en de breuk een plekje te geven.

Helpt relatietherapie na ontrouw

Voordelen relatietherapie

 •   brengt heftige emoties in rustiger vaarwater
 •   is een kans over emoties, wensen en behoeften te praten
 •   geeft inzicht in de relatie, jezelf en de manier waarop je het leven wilt leven
 •   helpt ontrouw een plekje te geven
 •   vormt een nieuw begin en geeft de relatie verdieping
 •   biedt ondersteuning bij een relatiebreuk

‘Veel stellen hebben pas na een affaire voor het eerst een gesprek over hun opvattingen en behoeften.’ [7]

Relatietherapeut Esther Perel

Relatietherapie online is een uitkomst voor stellen die voor begeleiding bij ontrouw de stap naar een relatietherapeut overwegen. Het is laagdrempelig, relatief anoniem en jullie volgen het vanuit huis. Na een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek koppelen we jullie aan een van onze professionele, ervaren en gediplomeerde relatietherapeuten.

   

  FAQ

  Waarom gaan we vreemd?

  Meestal is een verschil in libido niet de reden het bij een ander te zoeken. Bij ontrouw speelt vaak een combinatie van relationele en individuele problemen een rol. Ontrouw is meestal een manier om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en even iemand anders te zijn.

  Wat te doen na ontrouw?

  Om overhaaste beslissingen te voorkomen en hoogopgelopen emoties te kalmeren is het verstandig na ontrouw in relatietherapie te gaan. Relatietherapie helpt stellen richting een nieuw begin of ondersteunt een respectvolle breuk, waarbij dat wat er gebeurd is een plekje krijgt.

  Helpt relatietherapie bij ontrouw?

  Volgens onderzoek blijft de helft van de stellen door relatietherapie na ontrouw bij elkaar. Maar of dat nu lukt of niet: relatietherapie biedt stellen de kans veel over zichzelf en de relatie te leren. Wat willen jullie nu echt? En is dat in deze relatie haalbaar?

   

  Bronnen:

  [1] NPO Kennis (2021, 1 oktober). Waarom gaan mensen vreemd? Via: Npokennis.nl.

  [2] Idem.

  [3] Idem.

  [4] E. Perel (2019). The State of Affairs. Hodder & Stoughton.

  [5] NPO Kennis (2021, 1 oktober). Waarom gaan mensen vreemd? Via: Npokennis.nl.

  [6] M. Ketelaars (2021, 19 april). Relatietherapie bij ontrouw. Via: Vgct.nl; J. Barraca & T. X. Polanski (2021). Infidelity Treatment from an Integrative Behavioral Couple Therapy Perspective: Explanatory Model and Intervention Strategies. Journal of Marita land Family Therapy.

  [7] Psychologie Magazine (2018, 18 januari). Samen verder na ontrouw. Via: Psychologiemagazine.nl.

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?