Relatietherapie na ontrouw, geef je partner een nieuwe kans

Misschien kan jij je er helaas maar al te goed in verplaatsen: het gevoel dat de grond onder je voeten lijkt weg te zakken. Dat is althans hoe veel mensen het beschrijven als ze erachter komen dat hun partner is vreemdgegaan. En dat is niet voor niks. Vreemdgaan verwoest het fundament waarop de meeste relaties gebouwd zijn: trouw aan elkaar. Kan dit nog goedkomen? Met relatietherapie na ontrouw, maken jij en je partner zeker nog een kans.

Hoe groot is de kans dat je te maken krijgt met ontrouw?

De cijfers omtrent overspel zijn uiteraard weinig betrouwbaar. Vrijwel niemand geeft graag eerlijk toe wel eens vreemd te zijn gegaan. Volgens een onderzoek van Durex, pleegt 31% van de Nederlanders wel eens overspel. In elk geval geeft maar liefst 30% van de Nederlanders aan dat ontrouw de reden was voor het beëindigen van een relatie. Vreemdgaan komt dus veel voor, en 90% van de Nederlanders keurt het ook af. Toch hoeft ontrouw niet het einde van een relatie te betekenen.

De eerste schok verwerken

De eerste dagen en weken nadat het overspel van je partner aan het licht gekomen is, heb je waarschijnlijk te maken met heftige gevoelens van ongeloof. Je bent ontzettend kwaad en verdrietig tegelijkertijd, hebt de neiging alle spullen van je partner op straat te zetten, of staat zelf al je koffers in te pakken. Mensen die grootse emoties ervaren, zijn vaak ook geneigd grootse beslissingen te nemen. Het is echter verstandiger rustig te blijven, zo goed en zo kwaad als dat gaat, en even helemaal niks te doen.

Psychologische begeleiding

Stel grote beslissingen nog even uit tot de situatie weer in rustiger vaarwater gekomen is. Je hebt even de tijd nodig om de eerste schok te verwerken en je partner moet je die verwerkingstijd ook gunnen. Dat is overigens niet altijd even gemakkelijk, want je partner kampt misschien wel met zijn of haar eigen problemen: schuldgevoelens, verliefdheid voor die ander, of diepgewortelde ontevredenheden over jullie relatie, over zichzelf of over het leven. Relatietherapie biedt in deze fase de begeleiding die nodig is om jullie uiteenlopende emoties de ruimte te bieden. Het zou ontzettend zonde zijn als niet de ontrouw zelf, maar de nasleep ervan jullie uit elkaar drijft.

Geef je partner een nieuwe kans

Er is een verschil tussen ‘zomaar’ (vaak eenmalig) vreemdgaan en een affaire hebben. Beide vormen van ontrouw hebben verschillende, vaak diepliggende oorzaken die verder gaan dan een simpel verschil in libido tussen jullie twee. Aan eenmalig vreemdgaan kan een behoefte aan begeerte ten grondslag liggen, of een bepaalde vorm van onzekerheid. Als sprake is van verliefdheid, kan de vreemdgaande partner een diepgaand gemis in de relatie of in zichzelf ervaren. Ontrouw vormt dan een tijdelijke uitweg, een mogelijkheid om te zijn wie je eigenlijk wil zijn. 

Door je partner een nieuwe kans te geven en in relatietherapie te gaan, kom je erachter wat deze oorzaken zijn. Of dit voldoende is om de relatie te redden, weet je vooraf natuurlijk nooit zeker. Maar het fijne is dat je er vaak wel achter komt dat de ontrouw niet jouw schuld is, en niet is veroorzaakt doordat jij ‘niet goed genoeg bent’.

Resultaten relatietherapie na ontrouw

Door met je partner in relatietherapie te gaan, geef je niet alleen hem of haar een nieuwe kans, maar ook jezelf. Je geeft jezelf de kans deze nare gebeurtenis op een productieve manier te verwerken, zodat je hier later (in dezelfde of een andere relatie) niet opnieuw last van krijgt. Je partner en jij worden bovendien gedwongen over zaken te praten die wellicht altijd onder de oppervlakte bleven. Daarbij leren jullie echt naar elkaar te luisteren. Hierdoor kan een relatie zich niet alleen herstellen, maar zich zelfs verdiepen.

Vergeving is een langdurig proces, dat bestaat uit elkaar de ruimte geven, praten en begrip tonen. Meer informatie over de manier waarop een relatietherapeut jullie hierbij kan helpen, vind je in dit artikel over begeleiding na ontrouw .

Eerst even kennismaken?

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?