Relatie verbreken

Heb je lang getwijfeld maar ben je tot de conclusie gekomen dat het beter is om de relatie met je partner te verbreken? Een relatie verbreken is nooit leuk; niet voor je partner, maar ook niet voor jou. Je kunt er onwijs veel verdriet van hebben en het is natuurlijk allesbehalve fijn om iemand anders te kwetsen. Maar toch zal je door de zure appel heen moeten bijten. Na een tijdje voel je je namelijk een stuk beter.

Wanneer je je relatie gaat verbreken, is het belangrijk dat je dit op een respectvolle manier doet. Hieronder geven we een aantal tips om het op een goede manier uit te maken met je partner.

Wanneer is het beter om je relatie te verbreken?

Het besluit om je relatie te verbreken is een belangrijke en persoonlijke keuze. Het is normaal om te twijfelen aan zo’n belangrijke beslissing. Volgens psychologen zijn er drie factoren die van invloed zijn op de keuze om de relatie voort te zetten of te beëindigen: de ontevredenheid over de huidige situatie, de aantrekkelijkheid van het alternatief en de investeringen die je hebt gedaan. [1]

Voel je je bijvoorbeeld al een tijdje ongelukkig in je huidige relatie? Dan wordt het makkelijker om het uit te maken en verder te gaan met een nieuw leven waarin je waarschijnlijk gelukkiger bent. Het klinkt misschien een beetje gek, maar je kunt het vergelijken met ontslag nemen bij je huidige baan. Ben je bijvoorbeeld al een tijdje ontevreden over je baan? En wordt er je ook nog eens een tof alternatief aangeboden? Dan kies je er voor om ontslag te nemen.

Natuurlijk is het niet altijd zo simpel in het echte leven, maar luister altijd naar je gevoel. Wanneer jij denkt dat je gelukkiger bent zonder jouw partner is het verbreken van de relatie vaak de juiste keuze.

Wanneer is het beter om je relatie te verbreken?

Tips relatie verbreken op een respectvolle manier

Je hebt een keuze gemaakt: je gaat het uitmaken met je vriend of vriendin. Maar hoe pak je dit nu aan? Je wilt natuurlijk goed uit elkaar gaan en de manier waarop je het uitmaakt, kan hier een grote invloed op hebben. Dit zijn enkele tips om je relatie op een respectvolle manier te verbreken.

Maak het face-to-face uit

Misschien heb je het vroeger wel eens meegemaakt of gedaan: een relatie verbreken via app, telefoon of e-mail. Op jonge leeftijd was het misschien gewoon, maar tegenwoordig is het beter om het face-to-face uit te maken. Plan daarom een afspraak in een rustige omgeving op een rustig moment.

Leg uit waarom je de relatie verbreekt

Wanneer je een relatie verbreekt, zit de ander waarschijnlijk met veel vragen. Helemaal als ze het niet zagen aankomen. Je helpt de ander er enorm mee door goed uit te leggen waarom je het uitmaakt. Leg niet de schuld bij de ander maar vertel waarom de relatie niet meer voor jou werkt.

Wees altijd eerlijk

Wees ook altijd eerlijk over de reden waarom je het uitmaakt. Is er een ander in het spel? Dan kun je dit het beste meteen vertellen. Je hoeft niet alle details te delen, maar het is beter voor jou en de ander dat alle kaarten op tafel liggen.

Maak geen verwijten

Het is belangrijk dat je geen verwijten maakt wanneer je een relatie beëindigt. Geef de ander niet de schuld en maak geen verwijten naar elkaar.

Bereid je voor op een emotionele reactie

Je weet van tevoren niet hoe de ander gaat reageren, maar je kunt je al wel voorbereiden op een emotionele reactie. Accepteer de gevoelens van de ander en blijf zelf rustig voor hoeverre dit lukt. Houd wel in gedachten dat je niet zoveel invloed hebt op hoe de ander reageert, maar je hebt wel invloed op hoe je er zelf mee omgaat.

Tips relatie verbreken op een respectvolle manier

Therapie na een relatiebreuk

Wanneer jij en je partner de relatie verbreken, breekt er een nieuwe periode aan. Je moet weer je eigen weg vinden en misschien komt hier toch meer verdriet bij kijken dan je dacht. Wanneer je uit een (ongezonde) relatie komt en je moeite hebt om hier mee om te gaan, kun je hier hulp bij zoeken. Misschien denk je dat dit raar is, maar dit is het helemaal niet. Een relatietherapeut kan je helpen bij het oppakken van je leven na een relatiebreuk. Meer weten? Neem contact op met een van onze relatietherapeuten.

   

  Veel gestelde vragen over relatie verbreken:

  Hoe weet je of je een relatie moet verbreken?

  Een relatie verbreken is geen eenvoudig besluit. Er zijn echter enkele aanwijzingen die erop kunnen duiden dat het beter is om de relatie te beëindigen. Bijvoorbeeld als je al lange tijd ongelukkig bent in de relatie, jullie erg verschillen in doelen of levensplannen of als er geen emotionele verbinding meer tussen jullie is. Volg altijd je gevoel.

  Wat is een goed moment om het uit te maken?

  Er is helaas geen perfect moment om het uit te maken. Wanneer je hebt besloten om de relatie te verbreken, kun je dit het beste zo snel mogelijk doen. Doe dit het liefst face-to-face en op een rustig moment, bijvoorbeeld wanneer diegene een avond of dag vrij heeft.

  Hoe moet ik mijn partner vertellen dat ik de relatie wil verbreken?

  Wanneer je je partner gaat vertellen dat je de relatie wilt verbreken, is het belangrijk dat je dit gesprek met respect voert. Zoek een rustige omgeving en wees duidelijk over je gevoelens. Probeer altijd kalm te blijven en maak geen verwijten. Geef uitleg over waarom je deze beslissing hebt genomen en luister naar wat de ander te zeggen heeft.

   

  Bronnen:

  [1] Van Leer, S. (2022). Relatie stoppen of doorgaan? Psychologie Magazine. https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/stoppen-of-doorgaan/

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?