In relatietherapie na een affaire: heeft het nog zin?

Ja, relatietherapie na een affaire heeft absoluut zin. Tenminste, als we op het werk van de beroemde relatietherapeute Esther Perel vertrouwen. Maar dat is soms lastig te geloven. Als een affaire aan het licht komt, begint een intense periode met hoogoplopende emoties. Kan relatietherapie jullie relatie dan echt nog redden?

Voorwaarde relatietherapie na affaire

Relatietherapie is niet hetgeen dat jullie relatie gaat redden; dat zijn jullie zelf. Er zal veel over de situatie gesproken moeten worden. Het vertrouwen moet hersteld worden. Bepaalde zaken moeten veranderen. Dat kost tijd en moeite. En waarschijnlijk flink wat tranen, ruzies en wanhopige momenten. Het is dan ook een voorwaarde dat jullie allebei bereid zijn ervoor te gaan. Een relatietherapeut kan jullie ondersteunen in dit emotionele proces.

Hoe werkt relatietherapie na ontrouw?

Begeleiding na ontrouw volgt grofweg de volgende drie fases.

1. De balans herstellen

Direct na het uitkomen van een affaire bevindt de relatie zich meestal in crisismodus. Misschien heeft een van jullie wel zijn of haar spullen gepakt. Allerlei emoties, gedachten en scenario’s spelen door je hoofd. Hoe nu verder is onduidelijk. In deze fase probeert de relatietherapeut allereerst de balans te herstellen. Hierdoor wordt voorkomen dat de relatie verder beschadigd door heftige emoties, ruzies en wraakacties. [1]

2. De affaire begrijpen

Vervolgens onderzoeken jullie in relatietherapie hoe de affaire heeft kunnen ontstaan. [2] Over ontrouw bestaan veel incorrecte ideeën: dat er iets goed mis is met de relatie, dat de seks niet bevredigend is of dat degene die vreemd is gegaan zijn of haar partner niet meer aantrekkelijk vindt. Dit is vaak helemaal niet het geval.

Volgens Esther Perel is een affaire een manier om even iemand anders te zijn – iemand met een ander leven. Een affaire biedt ons de mogelijkheid een nieuwe versie van onszelf te ontdekken. De psychologie achter affaires draait daarom vaak meer om ons zelfbeeld en de persoon die wij graag willen zijn dan om een nieuwe partner. Dit inzicht biedt koppels mogelijkheden.

“Sometimes, when we seek the gaze of another, it isn’t our partner we are turning away from, but the person we have become. We are not looking for another lover so much as another version of ourselves.” [3]

Esther Perel

Voor de overspelpleger is zelfreflectie een belangrijk onderdeel van het begrijpen van de affaire. In dit artikel over verliefdheid op een ander lees je er meer over.

3. Een nieuw begin maken

Tot slot is het tijd de focus te verschuiven naar de toekomst. Het kan zijn dat jullie alsnog besluiten uit elkaar te gaan, maar dat is dan in elk geval geen overhaaste beslissing. Stellen die samen verdergaan werken in deze fase van relatietherapie aan een nieuw begin. [4] Vaak hebben koppels het gevoel in deze fase pas voor het eerst écht met elkaar te praten – over gevoelens, behoeften, grenzen, intenties, doelen en dromen. Wat volgt, karakteriseren velen dan ook als ‘een nieuwe relatie met dezelfde persoon’. [5]

“Zo goed als het nu is tussen ons, is het nog nooit geweest, ook vóór de affaire niet.” [6]

Hedwig

Wel of niet in relatietherapie?

Ontrouw zorgt voor ‘relatietrauma’, diepe gekwetstheid en een serieuze deuk in het vertrouwen. Veel stellen komen bovendien in een schadelijke vicieuze cirkel terecht. De bedrogen partner blijft dan vastzitten in wantrouwen, wraakzucht en woede, en heeft geen oog voor de emoties van de overspelpleger. De overspelpleger wordt als reactie daarop gauw defensief en zal proberen het onderwerp te vermijden. [7]

Het is ontzettend moeilijk dit zonder hulp op te lossen – zeker nu je niet meer bij je vaste vertrouwenspersoon, je partner, terechtkunt. Relatietherapie bij een ervaren en professionele relatietherapeut is daarom een positieve stap vooruit. In dit artikel over relatietherapie na ontrouw lees je meer over de keuze voor relatietherapie.

Eerst even kennismaken?

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.

     

    FAQ

    Kan je samen verder na een affaire?

    Stellen die na een affaire in relatietherapie gaan, hebben een grote kans de relatie te redden. Een relatietherapeut ondersteunt bij het begrijpen en verwerken van de vertrouwensbreuk. Vervolgens kan gewerkt worden aan een nieuw begin.

    Heeft relatietherapie na een affaire zin?

    Ontrouw zorgt voor groot ‘relatietrauma’, onzekerheid en heftige emoties. Veel stellen komen bovendien in een schadelijke vicieuze cirkel terecht. Het is ontzettend moeilijk dit zonder hulp te doorbreken. In relatietherapie bestaat de kans dat de relatie de affaire overleeft en jullie er zelfs sterker uit komen.

    Hoe werkt relatietherapie na een affaire?

    Relatietherapie na een affaire doorloopt grofweg drie fases. 1) Kalmeren, rust creëren en de balans herstellen. 2) De affaire begrijpen door zelfreflectie en onderzoek naar de relatie. 3) Naar de toekomst kijken, veranderingen doorvoeren en samen een nieuw begin maken.

    Bronnen:

    [1] Baucom, D. H. & Snyder, D. K. (2011). Helping Couples Get Past the Affair (1ste ed.). Guilford Publications.

    [2] Baucom, D. H. & Snyder, D. K. (2011). Helping Couples Get Past the Affair (1ste ed.). Guilford Publications.

    [3] Perel, E. (2019). The State of Affairs. Hodder & Stoughton.

    [4] Baucom, D. H. & Snyder, D. K. (2011). Helping Couples Get Past the Affair (1ste ed.). Guilford Publications.

    [5] Perel, E. (2019). The State of Affairs. Hodder & Stoughton.

    [6] Vis. R. (2019, 25 oktober). ‘Als overspel niet het einde is: “Achteraf ben ik dankbaar dat het gebeurd is”’. RTL Nieuws. Via: Rtlnieuws.nl.

    [7] Deij, P. (2015). Blijf toch bij me. Van Duuren Media.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?