5 tips als je overweegt in relatietherapie te gaan

In relatietherapie gaan vraagt flink wat van je. Om relatietherapie te laten slagen is eerlijkheid, kwetsbaarheid en moed nodig. Met deze 5 tips voor relatietherapie vergroot jij de kans op succes.

1. Wacht niet te lang met relatietherapie

Hoe eerder jullie aan de bel trekken, hoe makkelijker het is relatieproblemen op te lossen. Jammer genoeg zien veel stellen relatietherapie als een soort laatste redmiddel. [1] Dat is niet de bedoeling ervan. Probeer relatietherapie als een soort onderhoudsbeurt voor de relatie te zien. Zodra een probleem blijft terugkeren of zelfs verergert kan hulp van een relatietherapeut een negatieve spiraal voorkomen. [2] Voorbeelden van problemen die een relatietherapeut goed kan helpen oplossen zijn:

  • communicatieproblemen (terugkerende ruzies of wederzijds onbegrip)
  • verschillen in behoeften (zelfstandigheid, autonomie of seks)
  • verschillen in wensen en verlangens (samenwonen, trouwen of kinderen krijgen)
  • verschillen in normen en waarden (financieel, politiek, religieus)
  • verschillen in karakter of levensstijl (hobby’s, sociale contacten, ontspanning)
  • verschillen in de omgang met externe problemen (werkdruk, een overlijden, mantelzorg)
  • jaloezie, bindingsangst , wantrouwen of wrok ( ontrouw )
  • individuele (psychische) klachten of ziekte van een van de partners
  • uit elkaar groeien en langs elkaar heen leven

2. Zorg dat jullie allebei achter relatietherapie staan

Over de liefde en relatietherapie bestaat een aantal misverstanden dat er wellicht voor zorgt dat jij of je partner geen heil ziet in relatietherapie. [3] Probeer de volgende overtuigingen daarom los te laten:

  •  ‘In de liefde moet alles vanzelf gaan.’
  • ‘Mijn partner heeft aan een half woord genoeg en weet wat mijn behoeften zijn.’
  • ‘Ruzie betekent dat het slecht gaat met de relatie.’
  • ‘Als mijn partner vreemdgaat, houdt hij of zij niet meer van mij.’
  • ‘Weinig seks betekent dat mijn partner mij niet meer aantrekkelijk vindt.’
  • ‘Een van ons is schuldig aan de relatieproblemen.’
  • ‘Een relatietherapeut zal partij kiezen voor mij of mijn partner.’

Staan jullie niet allebei achter relatietherapie? Overweeg dan individueel in therapie te gaan. Zo kan je er in elk geval alles aan doen jouw aandeel in de relatie te verbeteren. Ook ontdek je op deze manier wat je zelf graag wilt en hoe je hierover met je partner kunt communiceren. [4]

3. Ga na of jullie allebei een klik met de relatietherapeut hebben

Als jullie de stap naar de relatietherapeut eenmaal hebben gezet, ga dan na of jullie je allebei goed voelen bij de therapeut. Een slechte therapeutische relatie kan nadelige gevolgen hebben voor het behandelingsresultaat. [5] De klik met de relatietherapeut is daarom nog belangrijker dan de toegepaste therapievorm! [6] Bij een goede therapeutische relatie voelen jullie je allebei gehoord en krijgen jullie beiden de kans op constructieve wijze te verwoorden wat jullie van elkaar nodig hebben. [7]

4. Heb realistische verwachtingen

Een relatietherapeut kan het werk niet voor jullie doen. Hij of zij kan jullie alleen de tools aanbieden waarmee de relatie verbeterd kan worden. Dit betekent dat in relatietherapie wordt gefocust op wederzijds begrip en liefdevolle en effectieve communicatie. Het is goed mogelijk dat de liefde daardoor weer opbloeit, maar sommige stellen gaan alsnog uit elkaar. relatietherapie kan echter ook helpen de breuk op een liefdevolle manier te laten plaatsvinden. [8]

‘Het streven is te ontdekken wat twee unieke individuen van elkaar verwachten en onderzoeken of ze elkaar dat kunnen en willen geven.’ [9]

Relatietherapeut Marcelino Lopez

5. Blijf het geleerde toepassen

Onderzoek naar de effectiviteit van relatietherapie toont aan dat de positieve resultaten van een behandeling na verloop van tijd afnemen. Net zoals een dieet een levensstijl moet worden om die kilo’s er permanent af te houden, moet je ook de tools van relatietherapie blijven toepassen. [10] Ze zeggen niet voor niks dat ‘liefde’ een werkwoord is!

Online in relatietherapie

Voorlopig onderzoek toont aan dat online relatietherapie net zo effectief is als de traditionele, offline variant. [11]Wellicht is het voor jullie ook een minder grote stap vanuit huis de hulp van een professional in te schakelen. We vertellen je graag meer over onze werkwijze in een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek .

     

    FAQ

    Hoe kan ik me voorbereiden op relatietherapie?

    Wacht niet te lang met hulp inschakelen. Relatieproblemen kunnen in een vroeg stadium het snelst opgelost worden. Verwacht ook geen wonderen van de therapie. Een relatietherapeut geeft jullie de tools voor verbetering. Of de liefde daardoor weer opbloeit is geen zekerheid.

    Is relatietherapie effectief?

    In relatietherapie wordt gefocust op wederzijds begrip en liefdevolle en effectieve communicatie. Ook leer je je behoeften en verlangens aan te geven. Dit zijn waardevolle vaardigheden waar zowel jij als de relatie profijt van hebben.

    Wat is een goede relatietherapeut?

    Een goede relatietherapeut is er één waarmee jullie allebei een klik voelen. In relatietherapie worden gevoelige onderwerpen besproken. Dit gaat vele malen makkelijker als je je op je gemak voelt. Die klik met de therapeut is daarom nog belangrijker dan de behandelmethode.


    Bronnen:

    [1] M. Lopez (2021, 8 april). In relatietherapie met je partner? Lees dit eerst! Via: Psychologisch.nu.

    [2] Samen in relatietherapie (2021, 9 april). 7 relatietherapie tips . Via: Sameninrelatietherapie.nl; M. Lopez (2021, 8 april). In relatietherapie met je partner? Lees dit eerst! Via: Psychologisch.nu.

    [3] M. Lopez (2021, 8 april). In relatietherapie met je partner? Lees dit eerst! Via: Psychologisch.nu.

    [4] Samen in relatietherapie (2021, 9 april). 7 relatietherapie tips . Via: Sameninrelatietherapie.nl.

    [5] Idem.

    [6] R. Haringsma (2021, 9 januari). Werkt relatietherapie? Een samenvatting van het onderzoek . Via: Heal.nl.

    [7] M. Lopez (2021, 8 april). In relatietherapie met je partner? Lees dit eerst! Via: Psychologisch.nu.

    [8] Samen in relatietherapie (2021, 9 april). 7 relatietherapie tips . Via: Sameninrelatietherapie.nl.

    [9] M. Lopez (2021, 8 april). In relatietherapie met je partner? Lees dit eerst! Via: Psychologisch.nu.

    [10] R. Haringsma (2021, 9 januari). Werkt relatietherapie? Een samenvatting van het onderzoek . Via: Heal.nl.

    [11] Idem.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?