Op zoek naar liefde

Mijn partner moet knap zijn, me kunnen laten lachen en een goede carrière hebben. Ook is het belangrijk dat hij/zij goed overweg kan met mijn vrienden en regelmatig naar de sportschool gaat. 

We stellen tegenwoordig veel eisen aan onze (potentiële) partners. We willen namelijk iemand die volledig bij ons past, maar nog belangrijker; deze partner moet de ware liefde zijn. Toch blijkt het vinden van de ware liefde zo makkelijk nog niet. Heeft dit misschien te maken met onze hoge verwachtingen? Onze relatietherapeuten vertellen je er meer over!

Hoge verwachtingen van de liefde

Relatietherapeuten zien het veel voorbij komen: het hebben van hoge verwachtingen van de liefde. Hij/zij moet hoogopgeleid zijn, maar ook het uiterlijk is tegenwoordig erg belangrijk geworden. Daarnaast moet een partner echt iets toevoegen aan jouw leven en precies dezelfde normen en waarden hebben. Hoe zijn deze hoge verwachtingen ontstaan?

Volgens therapeuten komt dit doordat we veel vrijer zijn in onze partnerkeuze. Vroeger hadden we een partner nodig om te overleven, nu kunnen we dit heel goed zelf. Bovendien zijn er nu veel meer partners om uit te kiezen. Niet alleen in de kroeg, maar ook op datingapps.

Vooral vrouwen hebben hoge verwachtingen

In Nederland zijn er zo’n 3 miljoen singles, waaronder vooral veel hoogopgeleide vrouwen [1]. Vrouwen willen vaak een partner die net zo hoogopgeleid is als zij. Maar dit is niet de enige wens. Een potentiële partner moet er ook goed uitzien, humor hebben en ook spirituele ontwikkeling is belangrijk. Een hoop eisen dus.

Hoe zit het dan bij single mannen? Hoger opgeleide mannen vinden het vaak niet erg om een partner te hebben die niet zo hoogopgeleid is. Bij de mannen staat vaak uiterlijk op nummer één. Ze willen een mooie, slanke partner met niet al te veel emotionele bagage.

Kort samengevat, single mannen en vrouwen stellen veel eisen aan hun potentiële partner. Dit kan het lastig maken om de ware liefde te vinden. Statistisch is de kans om iemand te vinden die aan al je eisen voldoet namelijk erg klein.

Vooral vrouwen hebben hoge verwachtingen

Maar er zijn ook te lage verwachtingen

Heb je geen hoge verwachtingen maar lijk je de ware liefde maar niet te vinden? Heb je relaties gehad maar blijken ze na een tijdje toch niet goed bij je te passen? Er bestaat ook zoiets als te lage verwachtingen.

Mensen met lage verwachtingen stappen snel in een nieuwe relatie, maar zijn niet gelukkig. Ze verbreken de relatie niet, maar blijven erin hangen. Dit doen ze omdat ze bang zijn om alleen te blijven. Herken je jezelf hierin? Dan kan het zijn dat je verlatingsangst hebt. Dit kan ontstaan door een onveilige hechting in de kinderjaren. In sommige gevallen is er therapie nodig om deze patronen te doorbreken.

Lees hier meer over verlatingsangst -> 

Bestaat de ware liefde wel?

Een vraag die je jezelf vast wel eens hebt afgevraagd: bestaat de ware liefde wel? Het onderwerp ware liefde wordt al eeuwenlang besproken. Sommige onderzoekers beweren dat het niet bestaat, terwijl anderen zeggen dat ware liefde niet alleen mogelijk is, maar zelfs een heel leven lang kan duren. [2]

Of je gelooft in ware liefde, is aan jou. Maar we kunnen je wel vertellen hoe je de juiste partner kunt vinden. Volgens psychologen en relatietherapeuten is het belangrijk om de ander altijd te ondersteunen en te respecteren. Daarnaast moet je hem/haar leuk vinden om wie hij/zij is. Wanneer je de ander wilt veranderen, is het niet de juiste persoon voor jou.

Onthoud dat je waarschijnlijk niet iemand gaat vinden die voldoet aan al jouw eisen. En dit hoeft ook helemaal niet. Bedenk wat echt belangrijk voor je is en waar je mee kunt leven. Wanneer je dit op een rijtje hebt, wordt de zoektocht naar de ware liefde een stukje makkelijker.

Vind je het lastig dat je de ware liefde nog niet hebt gevonden? In sommige gevallen is het effectief om alleen in relatietherapie te gaan.

   

  FAQ

  Hoe weet ik of iemand de ware is?

  Het herkennen van de ware liefde kan lastig zijn. Sommige mensen zeggen dat je het direct weet als je de ware hebt ontmoet, maar anderen komen er pas na weken achter dat hij/zij de juiste partner is. Wanneer je een diepgaande emotionele verbinding voelt, jullie elkaar respecteren en over alles kunnen praten, kan hij/zij de ware zijn. Het belangrijkste is dat je naar je gevoel luistert.

  Hoe lang duurt het om de ware liefde te vinden?

  De tijd die het kost om liefde te vinden, is voor iedereen anders. Sommigen ontmoeten hun partner al op jonge leeftijd, terwijl anderen pas later hun ware vinden. Om de ware te vinden moet je openstaan voor liefde, en dit betekent ook dat je moet daten. Het is geen wedstrijd dus neem de tijd.

  Stel ik te hoge eisen?

  Wanneer je de ware liefde maar niet lijkt te vinden, ga je jezelf afvragen of je niet te hoge eisen stelt. Het stellen van eisen is heel normaal en gezond. Maar in sommige gevallen zijn deze verwachtingen niet realistisch of haalbaar. Vraag jezelf af of de eisen realistisch zijn of wellicht zijn gebaseerd op een ideaalbeeld. Hier kunnen onze relatietherapeuten bij helpen.

   

  Bronnen:

  [1] CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek):

  Centraal Bureau voor de Statistiek. (2018, 27 juni). Honderd jaar alleenstaanden. Geraadpleegd van https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2018/26/honderd-jaar-alleenstaanden

  [2] Zeker, hier zijn de APA-citatieformats voor de opgegeven bronnen:

  CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek): Centraal Bureau voor de Statistiek. (2018, 27 juni). Honderd jaar alleenstaanden. Geraadpleegd van https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2018/26/honderd-jaar-alleenstaanden

  Psychologie Magazine: Psychologie Magazine. (z.d.). Waar blijft de ware? Geraadpleegd van https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/waar-blijft-de-ware/

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?