Love bombing

Eindelijk heb je een lieve man gevonden! Je krijgt cadeautjes, wordt overspoeld met complimentjes en het liefst zou hij vandaag al met je trouwen. Je kent hem pas een paar weken, maar hij is gewoon enthousiast, toch? Het klinkt super leuk, maar al deze aandacht, complimentjes en cadeaus kunnen een vorm van love bombing zijn.

Wellicht heb je het op social media voorbij zien komen; steeds meer mensen waarschuwen elkaar voor love bombing. Maar wat is dit precies? En hoe kun je herkennen of iemand dit bij jou doet? In dit artikel lees je alles over deze manipulatietechniek.

Wat is love bombing?

Op het eerste gezicht klinkt het hartstikke leuk, maar overladen worden met aandacht en cadeaus kan een manipulatieve gedragsstrategie zijn. Dit wordt ook wel love bombing, of een liefdesbom, genoemd. Het werkt zo:

Je hebt een nieuw persoon leren kennen en in korte tijd word je overladen met liefde, cadeaus en aandacht. Hij/zij wil altijd bij je zijn en is ervan overtuigd dat jij de ware bent. En dit terwijl je deze persoon nog maar net kent.

In het begin lijkt er niks aan de hand, maar alles lijkt wel heel snel te gaan. Klopt dit wel? Is de liefde wel echt? Wanneer iemand die je nog niet zo goed kent je voortdurend overspoelt met liefde, kan dit een teken van love bombing zijn. Het doel is om iemand emotioneel afhankelijk te maken, zodat hij/zij controle kan uitoefenen. En zo krijgt de love bomber een grote ego boost.

Maar love bombing is geen nieuwe term. Het werd al in de jaren 70 gebruikt, en dan voornamelijk bij sekteleiders. Ze gebruikten liefde, aandacht en cadeaus om nieuwe leden te werven. Zodra mensen zich aanmelden, werd er steeds meer van hen gevraagd en konden ze de sekte niet meer verlaten. [1]

Hoe herken je love bombing in een relatie?

Love bombing kan erg lastig te herkennen zijn. In het begin denk je dat je de prins op het witte paard hebt gevonden. Je vindt het heerlijk om cadeautjes te krijgen en houdt van alle aandacht. Maar hoe weet je nu of de liefde echt is? Er zijn een aantal manieren om love bombing te herkennen.

1. Alles gaat in een rap tempo

In een korte tijd word je overladen met liefde. Het lijkt allemaal heel snel te gaan, vaak iets te snel. Hij/zij weet in een aantal dagen of weken dat jij de ware bent. Wanneer jij zegt dat je het rustiger aan wilt doen, lijkt hij/zij dit niet te respecteren.

2. Je krijgt veel aandacht, complimentjes en cadeaus

Je krijgt ontzettend veel aandacht en liefde. Wanneer jullie bij elkaar zijn, vertelt hij vaak hoe leuk je bent. Maar ook wanneer jullie niet fysiek samen zijn, wordt je telefoon overspoeld met lieve berichtjes. Je aandacht moet altijd bij je partner liggen. Daarnaast krijg je veel cadeautjes. Het is nooit een klein gebaar, maar het moet altijd groots.

Wat is love bombing

3. Hij/zij is heel lief maar kan ook heel boos worden

Je krijgt erg veel complimentjes, maar de sfeer kan ook opeens omslaan. Op het ene moment ben je de ware en hoef je niets aan jezelf te veranderen, maar op het andere moment doe je juist alles verkeerd.

4. Je mag dingen niet meer doen

Een ander teken van love bombing is dat je opeens bepaalde activiteiten niet meer mag doen. Denk bijvoorbeeld aan uitgaan zonder je partner of een drankje drinken met vrienden. Wanneer hij/zij jou van dingen weerhoudt zonder duidelijke reden kan dit een belangrijk signaal zijn.

Wat moet je doen?

Herken je een aantal signalen van love bombing in jouw relatie? Het is belangrijk om bewust te zijn van deze manipulatietechniek. Neem een stapje terug en bespreek met je partner wat je voelt. Het kan namelijk zijn dat hij/zij niet bewust door heeft wat er precies aan de hand is.

Krijg je geen gehoor van je partner? Of gaat hij/zij na dit gesprek gewoon door met love bombing? Bepaal je eigen grenzen en praat erover met mensen die je vertrouwt. Het is ook mogelijk om er met een therapeut over te praten. Love bombing kan voor trauma zorgen, daarom is het belangrijk om over je gevoelens te praten.

Je kunt individueel maar ook samen met je partner terecht bij Online Relatietherapie. Zo kan er worden gewerkt aan een gezonde relatie.

   

  Veel gestelde vragen over love bombing:

  Is love bombing altijd opzettelijk?

  Love bombing is niet altijd opzettelijk. Sommige mensen zijn zich namelijk niet bewust van hun manipulatieve gedrag. Echter, in andere gevallen kan het een bewuste tactiek zijn om de controle te krijgen over jouw emoties en acties.

  Kan iedereen een ‘love bomber’ zijn?

  Iedereen is in staat om love bombing toe te passen. Echter, het komt wel vaker voor bij mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis of borderline.

  Wat zijn de gevolgen van love bombing?

  Love bombing kan negatieve gevolgen hebben voor het slachtoffer. Slachtoffers kunnen het gevoel krijgen om iets terug te doen. De ander geeft je heel veel liefde dus jij krijgt het gevoel dat jij dit ook moet doen. Daarnaast kan love bombing leiden tot emotioneel misbruik en schade aan het zelfbeeld.

  Kan love bombing voorkomen in niet-romantische relaties?

  Love bombing vindt niet alleen plaats in romantische relaties, maar ook in vriendschappen, families of andere relaties.

   

  Bronnen:

  [1] Stoof, M. (2024, 18 januari). Alles wat je moet weten over love bombing en waarom het zo schadelijk is. Psyned. https://www.psyned.nl/blog/alles-wat-je-moet-weten-over-love-bombing-en-waarom-het-zo-schadelijk-is/

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?