Kan een langeafstandsrelatie werken

Je bent op vakantie in een ver land en opeens loop je de liefde van je leven tegen het lijf. Helaas komt er een einde aan de vakantie, maar je liefde blijft achter. 

Of jouw geliefde nu aan de andere kant van de wereld of op een andere plek in Nederland woont: een langeafstandsrelatie is niet niks. Het gaat vaak gepaard met uitdagingen en het behouden van de sterke emotionele band zonder elkaar veel te zien, lijkt erg lastig. Maar het kan wel degelijk werken!

Hieronder vind je enkele tips van onze relatietherapeuten om jouw langeafstandsrelatie te laten werken.

Fundamenten van een langeafstandsrelatie

Waarschijnlijk had je jouw relatie iets anders voorgesteld, maar toch zit je nu in een langeafstandsrelatie. Wat de reden van de afstand ook is, een relatie op afstand kan zwaar zijn. Maar wanneer je veel van de ander houdt, en met een grote hoeveelheid toewijding, kun je alle uitdagingen overwinnen.

Hieronder vind je een aantal kenmerken die cruciaal zijn tijdens een langeafstandsrelatie.

Communicatie

Communicatie is in iedere relatie belangrijk, maar in een langeafstandsrelatie is het essentieel. Houd regelmatig contact met elkaar en blijf altijd open en eerlijk.

Misschien denk je dat je partner je gaat vergeten wanneer jullie een dag geen contact hebben. Maar te veel contact kan ook een boosdoener zijn. Je hoeft je geliefde dus niet honderden berichtjes per dag te sturen. Misschien doen jullie dit in het begin, maar op den duur ontdekken jullie wat het beste werkt. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld een aantal vaste momenten afspreken in een week.

Fundamenten van een langeafstandsrelatie

Vertrouwen

Om een langeafstandsrelatie te laten werken, is het belangrijk dat je je partner volledig vertrouwt. Aangezien jullie elkaar niet veel zien, kun je soms onzekerheid ervaren. “Wat als hij/zij iemand anders ontmoet?” of “Wat als hij/zij vreemdgaat?” Deze gedachten zijn er nu soms eenmaal, maar het is belangrijk om ze te kunnen relativeren.

Zorg voor een duidelijke communicatie en praat erover als je iets dwars zit of als je je onzeker voelt. Zo geef je jezelf meer rust en vertrouwen.

Flexibiliteit

Wanneer je een langeafstandsrelatie hebt, zijn er meerdere zaken waar je rekening mee moet houden. Zo kan tijdverschil een ding zijn, maar ook de planning van de ander is belangrijk. Planningen en routines kunnen variëren waardoor het handig is om flexibel te zijn. Heeft de ander plotseling een uurtje vrij om te bellen? Dan is het vermogen om je aan te passen een pluspunt.

Tips om een langeafstandsrelatie te laten werken

 • Probeer in te plannen wanneer jullie elkaar weer gaan zien. Zo hebben jullie allebei iets om naartoe te leven.
 • Blijf altijd eerlijk naar de ander, ook als je het even zwaar hebt of je onzeker voelt.
 • Zie de langeafstandsrelatie niet alleen maar als iets negatiefs, maar probeer ook de positieve aspecten van de situatie te zien. Zo heb je bijvoorbeeld meer tijd om met vrienden af te spreken of een nieuwe hobby te zoeken.
 • Weet dat de afstand tussen jullie maar tijdelijk is en jullie in de toekomst iedere dag samen kunnen zijn.

Vind je het hebben van een langeafstandsrelatie lastig? Of verloopt de communicatie tussen jou en je partner niet goed? Dan kun je hierover praten met een relatietherapeut. Je kunt met of zonder je partner in therapie. Zelfs wanneer jouw geliefde aan de andere kant van de wereld woont, is het mogelijk om samen online relatietherapie te volgen. Plan een gratis kennismakingsgesprek in of neem contact op!

   

  FAQ

  Is afstand een probleem in een relatie?

  Afstand hoeft geen probleem te zijn in een relatie, maar het kan wel uitdagingen met zich meebrengen. Zo kun je je eenzaam voelen of de ander heel erg gaan missen. Maar onthoud: relaties worden sterker door het overwinnen van uitdagingen.

  Hoe ga ik om met eenzaamheid in een langeafstandsrelatie?

  Eenzaamheid in een langeafstandsrelatie is helemaal niet gek. Er zijn manieren om hier mee om te gaan, zoals zorgen voor regelmatige communicatie met je partner en elkaar regelmatig bezoeken. Maar ook kun je steun zoeken bij je vrienden en familie of meer tijd steken in activiteiten die jij leuk vindt.

  Kan ik in relatietherapie als ik een langeafstandsrelatie heb?

  Het is mogelijk om relatietherapie te volgen wanneer jij en/of je partner moeite hebben met de afstand. Het is mogelijk om jullie te bespreken met een online therapeut. Aangezien de gesprekken via het internet plaatsvinden, maakt het niet uit waar jullie je bevinden!

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?