Verlatingsangst

Verlatingsangst: de angst om verlaten te worden door je partner, vrienden of familie. Veel mensen hebben last van verlatingsangst. Echter, er wordt niet zoveel over gesproken. Sommige mensen schamen zich er zelfs voor terwijl dit nergens voor nodig is.

Wanneer je last hebt van verlatingsangst kan dit een grote invloed hebben op jezelf en relaties. Je bent erg bang om iemand kwijt te raken, kunt erg jaloers worden en/of veel bevestiging zoeken. Maar het hoeft geen negatieve rol te spelen in je leven. In dit artikel lees je meer over verlatingsangst en hoe je er vanaf kan komen.

Wat is verlatingsangst?

We spreken van verlatingsangst als je bang bent dat belangrijke mensen in je leven je gaan verlaten. Dit kan je partner zijn, maar ook je ouders, familie of vrienden. Aangezien deze angst vaak extreem is, wordt verlatingsangst ook wel een angststoornis genoemd.

Verlatingsangst kan op verschillende leeftijden voorkomen, zowel bij kinderen als volwassenen. Veel mensen denken dat de angst om verlaten te worden zich alleen uit in liefdesrelaties, maar dit hoeft niet zo te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook bang zijn om op jezelf te gaan wonen of om een familielid te verliezen.

De symptomen van verlatingsangst

Iedereen is wel eens bang om verlaten te worden. Bijvoorbeeld als je helemaal gek op je partner bent. Echter, bij verlatingsangst is deze angst extreem. De extreme angst dat naaste personen in je leven je gaan verlaten is een officiële psychische angststoornis en wordt gekenmerkt door een aantal verschillende symptomen.

  • Je bent van streek of ervaart paniek wanneer je gescheiden bent van de mensen waar je aan gehecht bent.
  • Bezorgd zijn over de mensen waar je aan gehecht bent. Je bent bang dat ze iets overkomt, zoals een ongeluk of ziekte.
  • Bang zijn dat jezelf iets overkomt waardoor je gescheiden wordt van je naasten.
  • Je wilt niet alleen zijn en gaat met tegenzin weg van huis.
  • Je slaapt het liefst altijd thuis.
  • Herhaaldelijke nachtmerries over verlaten worden.
  • Je ervaart lichamelijke klachten als je alleen bent.
  • Je bent jaloers en kan claimend gedrag vertonen.

Verlatingsangst kan zich bij iedereen anders uiten. Wanneer je meer dan drie van de bovenstaande symptomen herkent en deze voor een langere periode aanwezig zijn, is er sprake van een angststoornis.

De symptomen van verlatingsangst

Tips om verlatingsangst te overwinnen

De symptomen van verlatingsangst hebben een grote impact op je mentale gesteldheid, maar ook op die van je dierbaren. Vaak kun je over deze angst heen komen of er beter mee leren om te gaan. Geef jezelf hier de tijd voor en pak het stapje voor stapje aan. De onderstaande tips kun je gebruiken om verlatingsangst te overwinnen.

  • Communiceer over je verlatingsangst

Wees open over je verlatingsangst tegen je dierbaren. Vertel je partner, vrienden of familie wat je voelt zodat zij hier ook beter mee om kunnen gaan.

  • Vind de oorzaak van je verlatingsangst

Om de negatieve effecten van verlatingsangst te verminderen, is het belangrijk om te weten waar de angst vandaan komt en hoe het nu nog invloed op je heeft. Een psycholoog kan je hierbij helpen.

  • Zelfvertrouwen vergroten

Veel mensen met verlatingsangst hebben een laag zelfvertrouwen. Ze denken bijvoorbeeld dat ze niet gelukkig kunnen zijn zonder de ander. Er zijn verschillende manieren om je zelfvertrouwen te vergroten, zoals het opschrijven waar je goed in bent.

Is er een behandeling?

Heeft verlatingsangst een grote invloed op jouw relaties? Of zit je er zelf niet lekker door in je vel? Verlatingsangst is een officiële angststoornis die goed behandeld kan worden door middel van therapie. Onder andere cognitieve gedragstherapie, systeemtherapie en schematherapie is effectief gebleken bij het behandelen van angststoornissen. De exacte behandeling wordt uiteraard helemaal aangepast op jouw specifieke situatie.

Heb jij geen last van verlatingsangst, maar juist van bindingsangst? Ook daar is een goede behandeling voor.

     

    FAQ

    Hoe ontstaat verlatingsangst?

    Verlatingsangst ontstaat meestal op jonge leeftijd door een onveilige hechting tussen jou en je verzorger(s). Het kan bijvoorbeeld ontstaan doordat je geen voldoende aandacht hebt gekregen als kind of als je een ingrijpende gebeurtenis, zoals het overlijden van een dierbare, hebt meegemaakt. Daarnaast kan deze angst ook ontstaan als volwassene na ontrouw, een relatiebreuk of een overlijden.

    Kan verlatingsangst bij kinderen voorkomen?

    Ja, verlatingsangst kan voorkomen bij kinderen. Bij jonge kinderen tot 4 jaar is het normaal dat zij verlatingsangst ervaren. Jonge kinderen zijn namelijk afhankelijk van je verzorger. Verlating kan dan zelfs gevaarlijk zijn. Wanneer kinderen ouder worden, leren ze dat ouders of verzorgers weggaan en weer terugkomen. Hierdoor verdwijnt de verlatingsangst. Echter, dit gebeurt niet bij ieder kind. Door een onveilige hechting of ingrijpende gebeurtenis kan een kind verlatingsangst krijgen.

    Wat voor invloed heeft verlatingsangst op relaties?

    Verlatingsangst kan invloed hebben op relaties, maar dit hoeft niet altijd negatief te zijn. Enige manieren waarop angst relaties kan beïnvloeden is door afhankelijk te zijn van een partner, constante behoefte aan bevestiging te hebben en iemand niet te dichtbij laten komen.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?