Een partner met autisme

Heeft jouw partner autisme? Dan is het vast nooit saai in jullie relatie! De ene dag loopt alles op rolletjes, terwijl je de dag erna enorme aanpassingen moet doen. Het kan lastig zijn om een partner met autisme te ondersteunen. Het vergt namelijk veel begrip, geduld en aanpassingsvermogen.

Ben je op zoek naar tips voor het omgaan met een partner met autisme ? Vraag je je bijvoorbeeld af hoe je je partner het beste kunt ondersteunen? In dit artikel leer je meer over autisme in een relatie. Onthoud wel dat ieder persoon uniek is en wat voor de ene persoon werkt, hoeft voor de ander niet te werken.

Een partner met autisme

Uit onderzoek is gebleken dat ruim één procent van de Nederlanders een vorm van autisme heeft, dit zijn zo’n 190.000 mensen. En een deel van deze mensen heeft een relatie, vaak met een persoon die geen autisme heeft. [1] Autisme kan zich op verschillende manieren uiten en geen één persoon is gelijk. Er bestaat daarom ook geen gebruiksaanwijzing voor het omgaan met een partner met autisme. Dit komt simpelweg omdat autisme in verschillende vormen en gradaties komt en zich bij iedereen anders kan uiten.

Over het algemeen zijn er een aantal veelvoorkomende symptomen van autisme. Zo hebben personen moeite met communiceren en er is een grote behoefte aan regelmaat en structuur. Ook reageren mensen met autisme anders op prikkels en vinden ze het lastig om aan te voelen welk gedrag gepast is.

Een liefdesrelatie met een persoon met autisme brengt uitdagingen met zich mee. Zo kan het bijvoorbeeld voor de partner moeilijk zijn om zich continu aan te passen. Bovendien ontdekken veel mensen pas dat zij autisme hebben terwijl ze in een relatie zitten. En dit kan erg lastig zijn, zowel voor de persoon met autisme als zijn of haar partner.

Een partner met autisme

Uitdagingen in een relatie

Wanneer je een relatie hebt met iemand met autisme, krijg je in veel gevallen te maken met een grote behoefte aan structuur, gebrek aan communicatieve vaardigheden en minder inlevingsvermogen. Hierdoor kunnen er een aantal ‘struikelblokken’ ontstaan in een relatie. Dit zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een liefdesrelatie hebt met een persoon met autisme: 

  • Behoefte aan structuur

Mensen met autisme houden van structuur, regels en voorspelbaarheid en vertonen hierdoor nauwelijks tot geen spontaan gedrag.

  • Gebrek aan intimiteit

Er kan een gebrek aan intimiteit en seks ontstaan doordat iemand niet goed aanvoelt wat de partner nu eigenlijk wil. Ook kan het zijn dat iemand met autisme sterke of minder sterke aanrakingen nodig heeft om opgewonden te raken.

  • Geen sociaal en probleemoplossend denkvermogen

Mensen met autisme ervaren problemen op sociaal en probleemoplossend gebied. Hierdoor laten ze de partner vaak beslissingen maken.

  • Specifieke interesses en hobby’s

Iemand met autisme gaat helemaal op in zijn interesses of hobby’s. Zo kan hij/zij urenlang praten over wat zich interesseert.

Deze uitdagingen in een relatie kunnen gevolgen hebben voor de partner. Zo geven partners van autisten aan dat zij zich soms eenzaam kunnen voelen of verdriet ervaren omdat ze niet begrepen worden. Ook het zelfvertrouwen kan langzaam afbrokkelen en je voelt je soms alleen bij de opvoeding van de kinderen. Maar vergeet niet dat een partner met autisme ook veel sterke punten en leuke eigenschappen biedt. Zo zijn partners met autisme vaak erg zorgzaam, creatief en echte doorzetters.

Uitdagingen in een relatie

Tips voor omgaan met een partner met autisme

Deze tips kunnen helpen bij het omgaan met een partner met autisme, maar onthoud dat ieder persoon uniek is. Veel partners van mensen met autisme geven aan dat het een ontdekkingstocht is naar de juiste manier van omgaan, maar met een goede communicatie en heldere afspraken komen jullie er samen uit!

Een heldere communicatie

Communiceren met iemand met autisme kan best lastig zijn. Toch geldt ook nu: communication is key . Bespreek met elkaar wat voor jullie werkt en vraag hoe je je partner het beste kunt ondersteunen. Vind je partner het bijvoorbeeld lastig om te praten over zijn gevoelens of emoties? Stel dan gerichte vragen en kom er zo achter wat hem/haar dwars zit. Maak ook de frustraties bespreekbaar en spreek uit wat jullie behoeften en verwachtingen naar elkaar zijn.

Verdiep je in autisme

Om je partner met autisme beter te begrijpen, is het handig om je te verdiepen in autisme. Vraag wat het voor je partner betekent en probeer de specifieke uitdagingen te begrijpen. Zo krijg je een beter inzicht in de ervaringen van je partner en kun je hier in de toekomst beter mee omgaan.

Maak afspraken over praktische zaken

Aangezien mensen met autisme van structuur houden kan het helpen om afspraken te maken over praktische zaken. Maak bijvoorbeeld een lijstje met wat er in het huishouden moet gebeuren en maak een taakverdeling.

Zorg voor rust en ontspanning

Je wilt je partner natuurlijk zo goed mogelijk ondersteunen, maar zorg ook goed voor jezelf. Maak tijd vrij voor rust en ontspanning. Door af en toe een momentje voor jezelf in te plannen, voorkom je stress.

Hulp van een relatietherapeut

Vind je het lastig om om te gaan met je partner met autisme? Wanneer je merkt dat het je veel energie kost of als er terugkerende problemen zijn, kan het helpen om te praten met een professional. Onze relatietherapeuten hebben ervaring met autisme in een relatie en helpen jou en je partner hier beter mee om te gaan. Het is zowel mogelijk om individueel als samen in therapie te gaan.

     

    FAQ

    Wat is het verschil tussen autisme, ASS en PDD-NOS?

    Autisme, ASS (autismespectrumstoornis) en PDD-NOS (Pervasive Development Disorder-Not Otherwise Specified) zijn termen die werden gebruikt om ontwikkelingsstoornissen binnen het autismespectrum te beschrijven. Tegenwoordig gebruiken we enkel de overkoepelende term ASS om de verschillende vormen en gradaties van autisme te beschrijven. PDD-NOS was voorheen een aparte diagnose binnen het autismespectrum, maar tegenwoordig is PDD-NOS nu opgenomen in de bredere term ASS.

    Kan je een relatie hebben met iemand met autisme?

    Ja, je kunt een relatie hebben met iemand met autisme. Mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) hebben behoefte aan een relatie en kunnen deze dan ook aangaan. Uit onderzoek is gebleken dat een deel van de volwassenen met autisme een partnerrelatie heeft. De meeste relaties bestaan uit een partner met een partner zonder autisme. [1, 2]

    Hoe kan ik mijn partner met autisme het beste ondersteunen?

    Hoe je je partner met autisme het beste kan ondersteunen, is grotendeels afhankelijk van jouw partner en jullie relatie. Er bestaat namelijk geen gebruiksaanwijzing voor het omgaan met een autist. Wel kunnen we een aantal algemene adviezen geven, zoals duidelijk en direct communiceren en regelmaat creëren. Ook is het belangrijk dat je je zo veel mogelijk inleest over autisme. Dit helpt je beter begrijpen wat je partner doormaakt.

     

    Bronnen:

    [1] https://www.gezondheidsplein.nl/specials/autisme-bij-volwassenen/hoe-ziet-het-leven-met-een-partner-met-autisme-eruit/item57026

    [2] https://blikophulp.nl/partnerrelaties-mensen-autisme/

    Brochure Nederlandse Vereniging voor Autisme: Als je partner autisme heeft: https://www.autisme.nl/media/54682/Als_je_parner_autisme_heeft_brochure.pdf

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?