Waarom voel ik me eenzaam in een relatie

Veel mensen denken dat je je alleen eenzaam kunt voelen wanneer je daadwerkelijk alleen bent. Maar dit is niet het geval. Ook als je omringd bent door mensen, of in een relatie zit, kun je je alleen voelen. En dit is allesbehalve fijn. Je voelt je niet verbonden en mist de emotionele connectie. Maar hoe kun je je eenzaam voelen in een relatie? En nog belangrijker: hoe los je dit op?

In dit artikel lees je meer over de oorzaken en oplossingen van eenzaamheid in een relatie.
Oorzaken eenzaam voelen in een relatie

Iedereen voelt zich weleens eenzaam. Dit is geen fijn gevoel; je voelt je leeg, verdrietig en niet verbonden met je omgeving. Vaak gaat dit gevoel na een tijdje weer over, maar soms kun je er ook in blijven hangen. Je mist de emotionele connectie met je naasten; dit kan dus ook de connectie met je partner zijn.

Er zijn heel veel verschillende redenen waarom je je eenzaam in een relatie kunt voelen. We zetten een aantal veel voorkomende oorzaken op een rij.

Geen spanning meer

Je kent het wel: in het begin van de relatie is alles leuk en spannend. Maar na een tijdje gaat dit verliefde gevoel over in houden van. Dit is logisch want verliefdheid kan niet voor altijd blijven. Toch kan het je een eenzaam gevoel geven; je mist hoe de relatie eerst was.

Weinig communicatie

Communicatie vormt de basis van jullie relatie, dit is echt zo! Helaas is praten over je behoeften soms lastig. Als jullie elkaar niet begrijpen, kan de emotionele connectie soms verdwenen lijken en voel je je alleen.

Hoge verwachtingen van je partner

Iedereen heeft verwachtingen, maar wanneer deze te hoog zijn, kan dit negatieve gevolgen hebben. Eerst lijkt je partner aan al deze verwachtingen te voldoen, maar dit is helaas niet zo.

Negatief zelfbeeld

Wanneer je een negatief zelfbeeld hebt, kan dit ertoe leiden dat je dingen gelooft die eigenlijk helemaal niet waar zijn. Misschien denk je dat je partner je geen complimentjes geeft omdat hij/zij je niet mooi vindt. Vaak speelt dit zich volledig af in je hoofd, maar het kan er wel voor zorgen dat je je alleen voelt in je relatie.

Partner met psychische problemen

Worstelt jouw partner met psychische problemen, zoals angst, burn-out of depressie? Dan kan het lastig zijn om hem/haar te begrijpen. Je wilt helpen, maar weet niet hoe. Andersom kunnen mensen met een psychische stoornis ook eenzaam zijn in een relatie omdat ze zich niet begrepen voelen.

Oorzaken eenzaam voelen in een relatie
Wat kan ik doen tegen eenzaamheid?

Je eenzaam voelen in een relatie is nooit leuk. Gelukkig kun je er wel iets aan doen. Hieronder vind je een aantal tips tegen eenzaamheid.

Wat is de oorzaak?

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen waar de eenzaamheid vandaan komt. Komt het door een slechte communicatie? Of komt het wellicht omdat je naast je partner niet veel andere contacten hebt? Als je weet waar de eenzaamheid vandaan komt, kun je het veel beter oplossen.

Praat erover

We zouden het liefste willen dat een partner je gedachten kon lezen, maar helaas is dit niet zo. Daarom is het zo belangrijk om te praten over je gevoelens. Laat hem/haar weten waar je mee zit, zodat jullie samen kunnen werken aan een oplossing.

Zelfliefde

Voel je je vaak onzeker? Of heb je een gebrek aan zelfvertrouwen? Dan is het belangrijk om hieraan te werken. Door van jezelf te gaan houden, zul je je langzamerhand minder eenzaam voelen. Denk ook na over wat jouw behoeften en verwachtingen zijn in de relatie. Lees hier meer over zelfliefde.
Hulp bij eenzaamheid

Je hebt een leuke partner en wilt hem/haar echt niet kwijt. Maar toch voel je je soms eenzaam in de relatie. Je soms alleen voelen is normaal en weet dat dit echt niet voor altijd blijft. Door te communiceren met elkaar kom je al een heel eind.

Blijf je je eenzaam voelen? En weet je misschien niet of je nog gelukkig bent in de relatie? Onze psychologen luisteren naar je verhaal en geven graag advies. Je kunt samen met je partner in therapie , maar we bieden ook individuele therapie . Kies dus zelf wat jij het fijnste vindt. Neem contact op of plan direct een gratis kennismaking.

  Veel gestelde vragen over eenzaamheid:

  Is het normaal om je eenzaam te voelen in een relatie?

  Het is normaal om je soms eenzaam te voelen, ook in een relatie. Het is een menselijke emotie en komt bij iedereen voor, ongeacht de leeftijd of levensfase. Wanneer je je langdurig eenzaam voelt, kan dit een negatieve invloed hebben op je mentale gezondheid.

  Wat zijn kenmerken van eenzaamheid?

  Eenzaamheid kenmerkt zich vaak door een leeg gevoel, verdrietig zijn en teleurstelling. Ook kan het gepaard gaan met een negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, je verlaten voelen en boosheid.

  Heeft eenzaamheid een effect op je lichaam?

  Wanneer je je langdurig eenzaam voelt, kan dit fysieke gevolgen hebben. Zo kan het net als stress je immuunsysteem beïnvloeden. Daarnaast kan eenzaamheid op lange termijn leiden tot een depressie.

   

  Bronnen:

  iPractice. (2024, 3 januari). Hoe kan het dat je je eenzaam voelt in een relatie? https://ipractice.nl/klachten/eenzaamheid/eenzaam-in-relatie/

  Psycholoog.nl. (z.d.). Wat als je je eenzaam voelt in een relatie? |. https://psycholoog.nl/blogs/wat-als-je-je-eenzaam-voelt-in-een-relatie/

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?