Kun je ziek zijn van een gebroken hart

Liefdesverdriet: iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Het liefst zou je alleen maar in bed liggen en er nooit meer uit komen. Een relatiebreuk is nooit leuk en het is dan ook normaal om je verdrietig, boos of zelfs verward te voelen.

Je weet even niet hoe je verder moet met je leven en je denkt dat je je nooit meer beter gaat voelen. Maar kun je ook echt ziek zijn van een gebroken hart? Ja, het komt voor. Maar de een lijkt er sneller overheen te zijn dan de ander: hoe zit dit precies?

Ziek zijn van een gebroken hart: wat doet liefdesverdriet met je?

Een relatiebreuk of een onbeantwoorde liefde kan veel verdriet met zich meebrengen. Bij de een is het liefdesverdriet hevig, het kan zelfs eindeloos voelen, terwijl de ander na twee weken alweer verder gaat met zijn/haar leven.

Onderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen deden onderzoek naar mensen met liefdesverdriet. Want hoe kan het dat sommige mensen totaal van slag zijn en anderen er minder last van hebben?

Wat gebeurt er met je als je liefdesverdriet hebt?

Zowel het lichaam als het brein reageren op de stress die een relatiebreuk kan veroorzaken. Deze stress zorgt voor verschillende klachten, zoals een verminderde eetlust, slaapproblemen of hoofdpijn. Daarnaast zijn er veel mentale klachten die gepaard gaan met stress, zoals angst, onzekerheid of negatieve gedachten.

Iedereen gaat verschillend om met stress, en dus ook met liefdesverdriet. Veel mensen voelen zich slecht na een relatiebreuk; het is zelfs normaal dat je je even niet goed voelt. Maar het gaat er voornamelijk om hoe lang deze gevoelens aanhouden. Er is namelijk een moment wanneer het niet meer normaal is dat je symptomen van liefdesverdriet ervaart. En dan kun je in een depressie terechtkomen.

De onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zagen mensen die snel herstellen, die er lang over doen of zelfs helemaal niet herstellen. Maar ook waren er mensen die er helemaal geen last van hadden. [1]

Wat gebeurt er met je als je liefdesverdriet hebt

Omgaan met liefdesverdriet

Iedereen gaat anders om met stress, en dus ook met liefdesverdriet. Op deze manier kan de een er lang last van hebben en de ander juist helemaal niet. Ook bleek uit het onderzoek dat er een verschil is tussen hoe mannen en vrouwen met liefdesverdriet omgaan met stress. [1]

Vrouwen willen sneller praten over hun stress. Dit kan helpen bij het verwerken van liefdesverdriet. Maar mannen reageren anders. Zij zoeken vaak afleiding en gaan stress te lijf door te drinken, op stap te gaan met vrienden of zoeken een nieuwe partner. Hierdoor begint het verwerken van liefdesverdriet vaak pas veel later. Bovendien zoeken vrouwen eerder uit zichzelf hulp en blijven mannen vaak veel langer met hun symptomen rondlopen.

Hulp bij langdurig liefdesverdriet

Wanneer de symptomen van liefdesverdriet langdurig aanhouden, kan het helpen om professionele hulp te zoeken. Onze relatietherapeuten helpen bij het verwerken van een relatiebreuk . Voel je somber en heb je nergens zin in? En houdt dit zich langer dan 2 weken aan? Dan kan het zijn dat je depressieve gevoelens hebt ontwikkeld na een relatiebreuk. Het kan dan erg lastig zijn om zelf over het liefdesverdriet heen te komen. Bespreek al je zorgen of stel je vragen aan onze relatietherapeuten. Vul het contactformulier in of plan direct een gratis kennismaking.

     

    Veel gestelde vragen over een gebroken hart:

    Wat zijn symptomen van liefdesverdriet?

    De symptomen van liefdesverdriet zijn voor iedereen anders. Dit zijn een aantal veel voorkomende symptomen:

    • Boos
    • Verdrietig
    • Somberheid
    • Veranderende eetlust
    • Veel piekeren
    • Slaapproblemen
    • Onzekerheid
    • Minder zelfvertrouwen
    • Nergens zin in hebben

    Wat doet liefdesverdriet met je lichaam?

    Een relatiebreuk veroorzaakt vaak mentale pijn. Je bent verdrietig, boos en hebt nergens zin in. Maar ook kunnen er lichamelijke klachten ontstaan, zoals hoofdpijn, buikpijn en slaapproblemen. Bovendien kan liefdesverdriet ook leiden tot een depressie.

    Hoe lang duurt liefdesverdriet?

    Hoe lang liefdesverdriet duurt, is voor iedereen anders. Misschien denk je dat je je nooit meer beter gaat voelen, maar vaak is het een kwestie van tijd. Wanneer het liefdesverdriet erg lang aanhoudt en het voelt alsof het je leven beheerst, kan het verstandig zijn om hulp te zoeken.

     

    Bronnen:

    [1] https://www.rug.nl/news/2018/11/ziek-van-een-gebroken-hart#:~:text=Lichaam%20en%20brein%20reageren%20op,opgejaagd%20gevoel%20en%20negatieve%20gedachten.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?