Waarom overspel niet het einde van je relatie hoeft te betekenen

“Mensen die vreemdgaan zijn ongelukkig in hun relatie.” Is dit echt zo? Volgens onderzoek gaat een op de vier Nederlanders weleens vreemd. [1] Betekent dit dan dat zij allemaal niet gelukkig zijn? Nee! Natuurlijk kan vreemdgaan een reactie zijn op ontevredenheid binnen een relatie, maar het komt ook veel voor in gelukkige relaties. 

Overspel hoeft dan ook niet altijd het einde van de relatie te betekenen. Het herstellen van de relatie kan lastig zijn, maar soms komt een koppel er juist sterker uit. 

Waarom gaan mensen vreemd?

Veel mensen denken dat overspel of bedrog alleen voorkomt in ‘slechte’ relaties of relaties waar al iets aan de hand is. Dit is echter niet altijd het geval. 

Het zit niet goed in je relatie

Ontevredenheid in de relatie kan een aanleiding zijn voor vreemdgaan. Zo is een gebrek aan liefde een reden om een affaire te starten, maar ook kunnen mensen op zoek gaan naar het verliefde gevoel dat ze aan het begin van de relatie ervaren. Vreemdgaan is namelijk spannend; het haalt je uit de dagelijkse sleur. 

Het zit wel goed in je relatie

Wanneer alles in je relatie goed lijkt te gaan, kan een partner alsnog vreemdgaan. Dit heeft volgens experts alles te maken met het zelfbeeld. Vreemdgaan gaat namelijk vaak niet over de partner, maar om de persoon zelf. Zo kan een affaire bijvoorbeeld zorgen voor een grote boost in zelfvertrouwen. 

Daarnaast kunnen verschillen in jullie persoonlijkheid de kans op overspel vergroten. De een is bijvoorbeeld liever de hele dag thuis terwijl de ander verlangt naar avontuur en nieuwe ervaringen. Dit verschil hoeft niet te betekenen dat jullie relatie slecht is, maar wanneer jullie hier niet over praten, kan het er wel voor zorgen dat je vatbaarder bent om iemand anders tegen te komen. 

Waarom gaan mensen vreemd

Gaan we verder met de relatie?

Vreemdgaan of overspel hoeft niet altijd het einde van de relatie te betekenen. Het herstellen van de relatie kan moeilijk zijn, maar het is zeker mogelijk. Het allerbelangrijkste is dat jij en je partner open communiceren over wat er gebeurd is en hoe jullie je daarbij voelen. Communicatie is essentieel om aan problemen te werken en het vertrouwen (langzaamaan) te herstellen. 

Maak alles bespreekbaar, ook eventuele zaken in jullie relatie die niet lekker lopen of verschillen in persoonlijkheden. 

Tips van een relatietherapeut

  • Wil je verdergaan met de relatie na overspel? Geef de relatie de tijd om te herstellen en werk samen aan jullie problemen of uitdagingen.
  • Probeer de ander weer te vertrouwen en laat niet alles over het vreemdgaan gaan, hoe moeilijk dit soms ook is.
  • Overweeg relatietherapie of professionele begeleiding na ontrouw als jullie willen werken aan jullie relatie maar er samen niet uit komen. 

     

    Veel gestelde vragen over overspel:

    Wanneer gaat iemand vreemd?

    Vreemdgaan wordt door De Dikke van Dale gedefinieerd als ‘Seks hebben met een ander dan de vaste partner’. Maar vreemdgaan kan ook iets heel anders betekenen, zoals flirten, zoenen of verliefd worden op een ander. De definitie van vreemdgaan is voor iedereen anders. 

    Zit vreemdgaan in je genen?

    Er zijn verschillende studies gedaan naar vreemdgaan. Zo hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt dat een bepaald gen ervoor kan zorgen dat je eerder de neiging hebt om vreemd te gaan. [2] Ook suggereren onderzoekers dat vreemdgaan kan komen door hormonen. Er is echter nog te weinig bewijs om dit met zekerheid te zeggen.

    Kan vreemdgaan ook goed zijn voor een relatie?

    Vreemdgaan is over het algemeen niet goed voor een relatie. Echter, wanneer het vreemdgaan geheim blijft kan het (tijdelijk) een positief effect hebben. Degene met de affaire voelt zich zelfverzekerd en heeft een beter humeur. Wanneer de affaire aan het licht komt, verdwijnen de positieve effecten. 

     

    Bronnen:

    [1] Nu.nl (z.d.) https://www.nu.nl/gezondheid/6219538/waarom-vreemdgaan-niet-altijd-het-einde-van-je-relatie-hoeft-te-betekenen.html

    [2] Garcia JR, MacKillop J, Aller EL, Merriwether AM, Wilson DS, Lum JK (2010) Associations between Dopamine D4 Receptor Gene Variation with Both Infidelity and Sexual Promiscuity. PLoS ONE 5(11): e14162. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0014162

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?