Bij elkaar blijven voor de kinderen

Soms groeien koppels uit elkaar, ook wanneer ze al jaren samen zijn. Maar uit elkaar gaan of scheiden is zo makkelijk nog niet wanneer er kinderen in het spel zijn. Veel stellen kiezen er dan ook voor om bij elkaar te blijven voor het welzijn van de kinderen. Begrijpelijk, maar is dit wel echt de juiste keuze?

Bij elkaar blijven voor de kinderen: de juiste keuze of niet?

Wanneer we een relatie aangaan, trouwen en kinderen krijgen, hopen we natuurlijk dat deze relatie voor altijd is. Helaas is dit niet altijd zo. Er kan veel gebeuren in de tussentijd en soms blijkt het dat jullie toch niet goed bij elkaar passen.

Toch kiezen veel stellen ervoor om samen te blijven voor het gezin of de kinderen. Ze beëindigen hun relatie pas wanneer de kinderen de deur uit zijn, wat bijdraagt aan de stijging van het aantal echtscheidingen onder oudere stellen.

Onderzoek naar kinderen van ongelukkige stellen

Om erachter te komen of samen blijven voor de kinderen een verstandige keuze is of niet, is onderzoeker Sylvia Mikucki-Enyart een onderzoek gestart. In dit onderzoek ondervroeg ze kinderen van ouders in ongelukkige huwelijken. [1]

Alhoewel Sylvia, als kind van gescheiden ouders, begrijpt dat scheiden geen makkelijke keuze is, legt ze uit dat bij elkaar blijven lang niet altijd de juiste beslissing is. Tijdens haar onderzoek hoorde ze van veel kinderen dat toen zij uit huis waren, hun ouders gingen scheiden. Veel van deze kinderen waren boos op hun ouders omdat zij zo lang hadden gewacht. Anderen twijfelden over hun hele jeugd.

Onderzoek naar kinderen van ongelukkige stellen

Bij elkaar blijven is niet altijd een goed idee

Volgens Sylvia is bij elkaar blijven lang niet altijd een goed idee. Het zien van ouders in een ongelukkig huwelijk kan zelfs negatieve gevolgen hebben voor de kinderen.

Dit zijn drie redenen waarom bij elkaar blijven voor de kinderen niet verstandig is:

1. Kinderen worden soms gedwongen om partij te kiezen

Dit komt niet in alle relaties voor, maar in sommige gevallen worden kinderen gedwongen om partij te kiezen. Wanneer koppels vaak ruzie hebben of wanneer zij problemen slecht kunnen verbergen, kan een kind het gevoel krijgen dat hij/zij moet kiezen tussen beide ouders. En dit kan de band tussen ouder en kind negatief beïnvloeden.

2. Het kind krijgt een ouderrol

Wanneer ouders niet meer gelukkig zijn, kan dit zorgen voor parentificatie. Dit betekent dat een kind de rol van de ouder op zich neemt; hij/zij voelt zich verantwoordelijk voor het welzijn van een van de ouders. Soms wordt het kind zelfs een emotionele steun voor de ouder, terwijl dit eigenlijk andersom zou moeten zijn.

Langdurige parentificatie heeft een groot effect op kinderen. Zo kan het op latere leeftijd leiden tot angststoornissen, gebrek aan zelfvertrouwen en depressie.

3. Slecht voorbeeld van een gezonde relatie

Ouders in een ongelukkige relatie kunnen het slechte voorbeeld van een gezonde relatie geven. Dit komt bijvoorbeeld door de vele discussies of ruzies. Het kan zelfs voorkomen dat het (ongezonde) gedrag of de omvang tussen ouders zich herhaalt in relaties van het kind.

Bespreek het met een relatietherapeut

Als ouders bij elkaar blijven voor de kinderen doen ze dit enkel met goede bedoelingen. Toch kunnen deze goede bedoelingen averechts werken. De gevolgen van de opvoeding door een ongelukkig stel kunnen groot zijn, vooral op lange termijn.

Als je als ouder twijfelt over je relatie of huwelijk is het altijd belangrijk om rekening te houden met de kinderen. Maar vraag jezelf altijd af: zou ik mijn kinderen zo’n huwelijk wensen? En in hoeverre belast de situatie de kinderen?

Aangezien het een moeilijke keuze is om te maken, snappen we dat je hier met iemand over wilt praten. Onze online relatietherapeuten staan voor je klaar en geven persoonlijk advies. Bovendien kun je ook met je partner in relatietherapie of huwelijkstherapie wanneer jullie willen werken aan jullie relatie.

 

Bronnen:

[1] Mikucki-Enyart, S. (2024, April). Staying together for the kids. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/communicating-through-change/202404/staying-together-for-the-kids

[2] Osendarp, J. (2024, 19 april). Bij elkaar blijven voor de kinderen? Relatieonderzoeker legt uit waarom dat lang niet altijd een goed idee is. Metronieuws.nl. https://www.metronieuws.nl/lifestyle/relaties-seks/2024/04/kinderen-ongelukkig-huwelijk-bij-elkaar-scheiden-relatie/

Hallo, hoe kunnen we je helpen?