Relatietherapie of scheiden? Een dilemma voor velen

Ooit zei je volmondig ‘ja’ op de vraag of je ‘tot de dood jullie scheidt’ in voor- en tegenspoed bij je partner zal blijven. Maar nu weet je dat niet meer zo zeker. Als je overweegt te gaan scheiden, bevind je je ongetwijfeld in een moeilijke en verdrietige periode vol onzekerheid. Heeft het dan nog zin om in relatietherapie te gaan?

De keuze om te scheiden

Als jullie eenmaal besloten hebben te gaan scheiden, lijkt er vaak geen weg meer terug. Het kan zelfs als een opluchting voelen dat er eindelijk een knoop is doorgehakt, dat er een oplossing voor het probleem is gevonden, dat het vanaf nu allemaal beter gaat worden. De meeste huwelijken stranden binnen de eerste zeven jaar. En niet geheel toevallig: mensen die scheiden bevinden zich meestal in de leeftijdscategorie die geassocieerd wordt met de midlifecrisis (tussen de 35 en 50 jaar).

Vechten voor je huwelijk

Het is opvallend dat maar liefst 75% van de mensen die gescheiden zijn van mening zijn dat hun partner niet hard genoeg voor de relatie gevochten heeft. Dit betekent dus dat in veel gevallen beide partners dit van elkaar vinden. Hieruit blijkt dat de keuze voor een scheiding wellicht te snel wordt gemaakt en te veel wordt beïnvloed door de emoties, de stress en het verdriet van het moment. Als je probeert nuchter te blijven en van een afstandje naar jullie situatie te kijken, wil je dan niet zeker weten dat jullie er alles aan gedaan hebben?

Openstaan voor relatietherapie

Het succes van relatietherapie is voor een groot deel afhankelijk van de mate waarin jullie beiden voor de therapie openstaan. Heb je het gevoel dat het te laat is voor relatietherapie? Dat het geen zin meer heeft? Dat de relatie ‘op’ is? Zet dan het idee dat je met therapie je huwelijk moet en zal redden even aan de kant en overweeg de volgende voordelen.

Terugkerende patronen

Veel koppels scheiden omdat ze vast komen te zitten in destructieve patronen. Misschien is het in deze relatie inderdaad onmogelijk de negatieve spiraal die hierdoor veroorzaakt is in een positieve spiraal om te toveren. Maar wees je ervan bewust dat deze destructieve patronen ergens door veroorzaakt worden. Als je die oorzaken niet vindt en aanpakt, is de kans groot dat ze in een volgende relatie weer voor problemen gaan zorgen. Mensen die al eens gescheiden zijn, hebben 60% tot 70% kans op een tweede scheiding, terwijl deze kans bij mensen die nooit eerder gescheiden zijn 30% tot 40% is. Dit heeft vermoedelijk met deze terugkerende patronen te maken.

Individuele groei

Samenhangend met het voorgaande geldt dat relatietherapie je ook als individu doet groeien. Je wordt gedwongen na te denken over wat je van het leven en de liefde verwacht, leert beter te communiceren en herkent relatievalkuilen sneller. Hier heb je hoe dan ook baat bij, of je hier nu je huwelijk mee redt of niet.

Spijt voorkomen

Besluiten jullie toch uit elkaar te gaan? Dan hebben jullie er inderdaad alles aan gedaan en hoef je jezelf of je ex-partner op dat gebied niets te verwijten. Dit geeft rust, is een bevestiging dat jullie de juiste beslissing hebben gemaakt, en voorkomt spijt.

In relatietherapie gaan

De keuze om in relatietherapie te gaan, is in veel gevallen dus een verstandige, maar ook moedige keuze. Hoe relatietherapie precies werkt, is afhankelijk van jullie problemen. In veel gevallen draait het echter om het opnieuw met elkaar leren communiceren en datgene uitspreken wat tussen jullie in staat. Meer informatie hierover, vind je in het artikel over wat je kan verwachten van relatietherapie .

Eerst even kennismaken?

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?