Relatietherapie wanneer jullie uit elkaar gegroeid zijn

‘We zijn steeds verder uit elkaar gegroeid,’ geven veel stellen in relatietherapie aan. ‘Uit elkaar groeien’ is dan ook vaak een reden om een relatie te verbreken. Onnodig, want met de juiste hulp en begeleiding is een weg terug vaak heel goed mogelijk en is een relatiebreuk dus helemaal niet nodig.

Wat veroorzaakt ‘uit elkaar groeien’?

Dat heftige, verliefde gevoel dat jullie aan het begin van de relatie hadden, ebt na een tijdje weg. Dat gebeurt in elke relatie en is ook heel gewoon. In elke vorm van relaties breekt uiteindelijk een periode aan die zich kenmerkt door een afwisseling van verbintenis en afstand. Die perioden van afstand zijn ook noodzakelijk, want daarin kun je je eigen ding doen en jezelf blijven ontwikkelen, los van je partner.

Sommige stellen vinden de weg naar verbintenis echter niet meer zo gemakkelijk terug. Bijvoorbeeld wanneer werk, kinderen, of andere externe factoren te veel aandacht opeisen en hier geen goede balans in gevonden wordt. Of omdat beide partners simpelweg niet meer de tijd nemen met elkaar in gesprek te gaan over wat ze eigenlijk van het leven samen verwachten.

Signalen dat jullie uit elkaar groeien

Elk individu en elke relatie is anders, maar over het algemeen betekenen de volgende signalen dat jullie uit elkaar groeien:

  • Jullie hebben nauwelijks ruzie. Belangrijke onderwerpen worden niet of nauwelijks besproken, waardoor ook niet of nauwelijks ruzie ontstaat.
  • Jullie hebben weinig interesse in elkaar. Jullie zijn vooral bezig met jullie eigen dingen, brengen tijd het liefst met eigen vrienden of alleen door en bespreken leuk nieuws of problemen eerder met iemand anders dan met elkaar.
  • Jullie zijn niet meer attent richting elkaar. Vroeger kwam hij nog wel eens spontaan met een bloemetje thuis of kookte zij zijn favoriete maaltijd, maar dat soort kleine dingen doen jullie nauwelijks nog voor elkaar.
  • Jullie besteden weinig aandacht aan jullie uiterlijk. Jullie sloffen standaard in joggingpak door het huis, zij had weken geleden al naar de kapper gemoeten, en hij mag wel eens wat aan die baard doen. De sportschool hebben jullie ook al jaren niet van binnen gezien.
  • Jullie ondernemen geen nieuwe activiteiten samen. Als jullie al samen de deur uit gaan, dan gaan jullie naar hetzelfde restaurant als altijd. Elke zomervakantie spenderen jullie ook op dezelfde manier. Jullie weten wat jullie leuk vinden, dus dat is lekker makkelijk, toch?
  • Jullie seksleven staat op een laag pitje. Jullie gaan op aparte tijden slapen of belanden iedere avond doodop in bed. Seks is wel het laatste waar je zin in of tijd voor hebt. Op een ander moment tijd maken voor seks komt er simpelweg niet van. Misschien missen jullie het ook eigenlijk niet echt.

Kan relatietherapie jullie weer dichter bij elkaar brengen?

Absoluut! Koppels groeien meestal niet uit elkaar omdat ze niet meer van elkaar houden of elkaar niet leuk genoeg vinden. Sterker nog, de meeste partners geven aan elkaar, of ‘vroeger’, oprecht te missen. Een relatietherapeut kan jullie helpen de weg naar elkaar terug te vinden door de balans tussen afstand en verbintenis te herstellen.

Allereerst wordt tijd gemaakt voor het bespreken van de onderwerpen die voor jullie belangrijk zijn. Wat verwachten jullie van het leven samen? Wat zijn jullie individuele dromen? Op welke vlakken willen jullie meer samen doen en op welke vlakken hebben jullie zelf de ruimte nodig? Een therapeut bespreekt met jullie ook emotionele hoogte- en dieptepunten. Wanneer voelde je je goed over jezelf en de relatie? En wanneer had je juist meer steun gewild?

Doorbreken van negatieve patronen

Een relatietherapeut is opgeleid om vaste gewoonten en terugkerende patronen in jullie relatie te herkennen. Hij of zij kan daardoor een nieuw perspectief geven op de oorzaken van de afstand tussen jullie. Hierdoor kunnen jullie negatieve patronen doorbreken en leren jullie je opnieuw in de belevingswereld van de ander te verdiepen. Het wordt daardoor gemakkelijker de verbintenis terug te vinden zonder jullie individuele behoeften uit het oog te verliezen.

Van jullie relatietherapeut krijgen jullie, afhankelijk van de situatie, vaak ook concrete adviezen mee. Zo werkt het voor het ene koppel goed om weer eens echt met elkaar op date te gaan en meer te focussen op spontaniteit en attentheid. Voor het andere koppel kan het juist heel goed werken even volledig afstand te nemen om te reflecteren op datgene wat jullie aan elkaar waarderen en missen als jullie niet samen zijn.

Relatietherapie bestaat grotendeels uit gesprekken, die eenvoudig online gevoerd kunnen worden. Het is onze missie therapie zo laagdrempelig mogelijk te maken, zodat jullie eenvoudig de professionele begeleiding kunnen krijgen om jullie relatie weer gezond te maken!

Eerst even kennismaken?

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?