Gelukkiger in een relatie

Als je single bent, heb je de vrijheid om je eigen beslissingen te nemen en kun je je volledig focussen op zelfontwikkeling. Aan de andere kant voelen mensen in een relatie vaak een diepe verbinding met hun partner. Maar wanneer ben je nu gelukkiger; als je single bent of als je in een relatie zit? Voor beide kanten is wel iets te zeggen, maar de wetenschap heeft nu voor eens en altijd het antwoord op de vraag.

Wat het antwoord is, lees je hieronder!

Wanneer ben je gelukkiger?

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat mensen in een relatie gelukkiger zijn dan mensen die single zijn. In het tijdschrift Family Relations toonde onderzoeker en psycholoog Nicole Watkins aan dat vrijgezellen minder gelukkig waren. Maar hoe zit dit precies? En zijn vrijgezellen dan helemaal niet gelukkig?

Om antwoord te geven op deze vragen onderzochten onderzoekers James Pawelski en Suzie Pileggi Pawelski het effect van een romantische relatie op ons geluk.

Gelukkiger in een relatie

De onderzoekers ondervroegen jongeren tussen de 18 en 35 jaar over het belang van relaties. Over het algemeen hadden de jongeren een lager welzijn wanneer zij geen relatie hadden. De jongeren die aangeven een relatie minder of niet belangrijk te vinden, waren meer tevreden over hun leven dan de jongeren die aangeven dat zij een relatie wel belangrijk vonden.

Dus de mate waarin iemand een relatie belangrijk vindt, heeft invloed op het welzijn. Het onderzoek toont aan dat niet iedereen het belangrijk vindt om in een relatie te zitten.

Gelukkiger in een relatie

Jongeren aanmoedigen om een relatie te krijgen?

Er is dus gebleken dat jongeren over het algemeen gelukkiger zijn als ze in een relatie zitten. Toch vindt niet iedere jongere een relatie nodig. De onderzoekers benadrukken dan ook dat we jongeren niet moeten pushen in het krijgen van een relatie. ‘En zeker niet door continu aan te moedigen om te daten of te vragen of hij/zij al ‘een relatie’ heeft.’ [1]

Het is beter om jongeren aan te moedigen in het behalen van hun persoonlijke doelen, zoals studie, carrière, sport of karaktervorming.

Conclusie: geluk is subjectief

Of je nu single bent of in een relatie zit; je kunt in beide gevallen gelukkig zijn. Geluk is een subjectief begrip en kan voor iedereen anders zijn. Sommige mensen vinden hun geluk in vrijgezel zijn, terwijl anderen gelukkiger zijn in een liefdevolle relatie.

Voel je je ongelukkig wanneer je niet in een relatie zit? Dan kan dit verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat je verlangt naar emotionele verbondenheid of dat je je eenzaam voelt zonder partner. Maar er kan ook meer aan de hand zijn. Het is belangrijk om te weten dat geluk niet afhankelijk hoeft te zijn van je partner; je moet ook van jezelf houden! Individuele relatietherapie kan helpen bij het leren houden/leven met jezelf.

   

  Bronnen:

  [1] https://www.metronieuws.nl/lifestyle/relaties-seks/2024/02/vrijgezel-of-in-een-relatie-wanneer-ben-je-eigenlijk-gelukkiger/

  Pileggi Pawelski, S., Pawelski, J.O. (2018). Happy Together: Using the Science of Positive Psychology to Build Love That Lasts. NY: TarcherPerigee.

  Watkins, N. K., Beckmeyer, J. J., & Jamison, T. B. (2024). Exploring the associations between being single, romantic importance, and positive well-being in young adulthood. Family Relations, 73(1), 484-501. https://doi.org/10.1111/fare.12981

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?