In quarantaine door het Coronavirus? Zo blijft je relatie gezond

Wekenlang op elkaars lip zitten, dat zijn jullie als koppel vast niet gewend. En het is geen geheim dat na de zomermaanden en de feestdagen, waarin stellen eveneens veel tijd met elkaar doorbrengen, meer relaties verbroken worden dan anders. Het is dan ook niet voor niks dat velen zich druk maken over de gevolgen van de quarantainemaatregelen omtrent het Coronavirus voor hun huwelijk of relatie. Hoe komen jullie hieruit? Gescheiden? Zwanger? Alcoholverslaafd? Depressief? Of juist meer verbonden dan ooit?

Het is een onzekere, stressvolle tijd. Misschien maak je je wel zorgen over de gezondheid van een dierbare. Misschien heb je problemen op het werk of ben je je baan zelfs helemaal kwijtgeraakt. En als je in het buitenland woont, vind je het misschien wel een heel onrustig idee dat je niet even op het vliegtuig naar Nederland kan stappen. Daarbovenop zorgen de quarantainemaatregelen voor grote veranderingen in de dagelijkse gang van zaken. En dat kan voor veel irritaties, een prikkelbaar gevoel, ruzies en hoogoplopende emoties zorgen. Het Coronavirus zorgt in die zin voor de ultieme relatietest.

Tips voor quarantaine met je partner en kinderen

Hoeveel je ook van elkaar houdt, 24/7 met elkaar (en je kinderen) in één ruimte doorbrengen is niet ideaal en vereist een unieke aanpak. Hoe kun je dit zo goed mogelijk aanpakken? Het allerbelangrijkste is met elkaar te (blijven) bespreken hoe je de tijd thuis wil invullen. Jullie hebben waarschijnlijk nog nooit voor een vergelijkbare situatie gestaan, dus het is belangrijk je ideeën en verwachtingen te communiceren.

Werk je thuis?

Maak afspraken over wie op welke plek werkt en wat voor werktijden jullie aanhouden. Het kan helpen op tijd op te blijven staan en op vaste tijden samen te lunchen. Als jullie kinderen hebben, maak dan afspraken over wie wanneer verantwoordelijk is voor de kinderen, zodat de ander ongestoord kan werken.

Heb je ineens veel vrije tijd?

Als je niet (veel) aan het werk kan, waar heb je dan nu wel tijd voor? Welke taken staan er altijd op je to-dolijst, maar komen nooit af? Dit kunnen rotklusjes zijn (de vriezer ontdooien, de garage opruimen, de administratie op orde brengen), maar ook leuke projecten (een fotoalbum maken, een goed boek lezen, uitgebreid koken). Zorg voor een gezonde balans en maak met het hele gezin een planning.

Heb je kinderen?

Maak ook met de kinderen duidelijke afspraken. Zijn ze oud genoeg om zelfstandig schooltaken of huiswerk te maken? Spreek dan af dat ze op dezelfde tijden werken als jij en dat jullie gezamenlijk pauze houden. Zorg waar mogelijk voor beweging: ga naar buiten als dat nog kan, ga touwtje springen of hinkelen in de tuin of laat je kinderen meehelpen met huishoudelijke klusjes. Voor kinderen is het natuurlijk ook een rare tijd, zeker zo zonder klasgenootjes en vriendjes en vriendinnetjes. Laat ze dus af en toe ook gewoon lekker bankhangen!

Privacy is ook belangrijk

Verlies jezelf niet uit het oog. Hoe gezellig en leuk je deze tijd met elkaar ook wil proberen te houden, privacy blijft ook van belang. Je hebt tijd alleen nodig om even op te laden. Het is dus oké om je even alleen in de slaapkamer op te sluiten met een goed boek. En als je veel sportte, blijf dat dan vooral ook op andere manieren doen, bijvoorbeeld aan de hand van online trainingsvideo’s. Je kunt ook iets nieuws proberen, zoals yoga of meditatie. Zolang je maar genoeg tijd voor jezelf neemt en dit aan je partner uitlegt, zodat hij of zij zich niet buitengesloten voelt. 

Online relatietherapie

Met elkaar blijven praten is de sleutel tot quarantainesucces. Voorkom dat je irritaties opkropt en bespreek je behoeftes. Deze kunnen nu namelijk heel anders zijn dan normaal en dat kan je partner niet altijd uit zichzelf aanvoelen. 

Lukt het niet met elkaar in gesprek te blijven? Overweeg dan online in relatietherapie te gaan. De professionele relatietherapeuten van Online Relatietherapie staan direct voor jullie klaar en bieden ondersteuning in deze vreemde periode. Online relatietherapie vindt plaats via Skype of FaceTime en is dus heel praktisch vanuit huis te volgen – ook als jullie je in het buitenland bevinden. Aan de hand van online therapie bespreken jullie je verwachtingen en krijgen jullie praktische tips en adviezen waar direct mee aan de slag te gaan is.

Eerst even kennismaken?

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?