Heb je een druk gezin? Zo maak je tijd voor elkaar vrij

We hebben het drukker dan druk. Werken, huishouden, kids opvoeden, sporten, sociale contacten onderhouden: noem het allemaal maar op. Het is dus niet zo gek dat jij en je partner elkaar soms een beetje uit het oog verliezen. Wanneer heb jij voor het laatst iets leuks gedaan met je partner? En dan bedoelen we zonder kinderen. Is dit eigenlijk te lang geleden? Dan is nu het moment om tijd te investeren in je relatie.

Hieronder delen we een aantal tips om tijd voor elkaar vrij te maken naast een druk gezin.

We hebben te weinig tijd voor elkaar

Uit onderzoek is gebleken dat stellen gemiddeld maar 9 minuten per dag met elkaar praten. Wanneer beide personen een baan hebben, liep dit aantal zelfs terug naar 7 minuten per dag. Erg weinig, toch? Dit onderzoek is ook nog eens vijftien jaar geleden gepubliceerd. En sindsdien hebben we het alleen maar drukker gekregen. [1]

In een recent onderzoek ondervroeg een onderzoeksbureau 500 stellen met jonge kinderen. De meerderheid gaf aan dat zij er niet vaak genoeg met hun partner op uit trekken. Ook gaf ongeveer de helft van de stellen aan dat ze te weinig persoonlijke gesprekken met hun partner voeren. De belangrijkste reden hiervoor was dat zij andere prioriteiten hadden, zoals werk. [1]

maak tijd voor elkaar

Zo maak je meer tijd voor elkaar vrij

Te weinig tijd voor elkaar hebben is niet optimaal voor een relatie. Maar hoe maak je tijd en aandacht voor elkaar vrij terwijl je ook een drukke baan hebt en de kids van en naar school moet brengen. Dit zijn onze tips.

1. Geef elkaar prioriteit

We snappen dat je relatie niet altijd voorrang kan hebben. Sommige dingen moeten nu eenmaal gebeuren of zijn soms belangrijker dan quality time. Maar meer tijd voor elkaar vrijmaken doe je door je relatie meer prioriteit te geven. En dan hoef je echt niet altijd grote aanpassingen te doen.

Denk bijvoorbeeld aan het inhuren van een schoonmaker, zodat jullie minder tijd kwijt zijn aan het huishouden. Maar ook zou je een avondje met vrienden een keer kunnen schrappen. Natuurlijk moet je gewoon je eigen hobby’s blijven houden, maar geef bijvoorbeeld een dag in de week de prioriteit aan elkaar.

2. Plannen

Spontaan een avondje uit is misschien een stuk romantischer, maar toch is het handig om tijd voor elkaar te plannen. Zo weten jullie zeker dat jullie echt tijd voor elkaar hebben. Je hoeft natuurlijk niet alles op de minuut af te plannen, maar kies bijvoorbeeld een bepaalde ‘datenight’. Op deze avond gaan jullie iedere week iets leuks doen met elkaar. Dit kan gezellig op de bank een film kijken zijn, maar ook uit eten of naar de bioscoop behoort tot de mogelijkheden.

Maar hoe zit het dan met de spontaniteit? Tijdens de afspraak is er nog genoeg ruimte voor spontane acties. Kies bijvoorbeeld op de dag zelf wat jullie gaan doen of verras je partner met iets leuks.

tijd maken kinderen

3. Neem de tijd voor elkaar

Wanneer jullie bij elkaar zijn, is het belangrijk om echt de tijd en aandacht voor elkaar te nemen. Leg je telefoon weg, zorg dat je niks anders te doen hebt en geniet van de tijd die jullie met z’n tweeën hebben. En of dit nu thuis op de bank of in een restaurant is; dit maakt niet uit.

   

  FAQ

  Hoe belangrijk is tijd voor elkaar vrijmaken?

  Sociologisch onderzoek heeft aangetoond dat de hoeveelheid tijd die je samen doorbrengt van invloed is op de relatietevredenheid. Wanneer je door tijdgebrek geen aandacht voor elkaar hebt, verminderen de positieve interacties tussen jullie. En dit kan negatieve gevolgen hebben voor jullie relatie. [2]

  Bronnen:

  [1] Zevenhuizen, M. (1970, 22 augustus). 7 adviezen voor meer tijd voor elkaar. Psychologie Magazine. Via: Psychologiemagazine.nl

  [2] Kirshenbaum, M. (2006). Tijd voor elkaar (1ste editie). Archipel, Uitgeverij.

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?