10 tekenen van een sterke relatie

Zit je in een leuke relatie, maar vraag je je soms af of het wel echt goed zit tussen jou en je partner? Iedere relatie heeft moeilijkheden en minder leuke dagen, maar dit betekent niet dat jouw relatie niet sterk is. Herken je de onderstaande 10 tekenen van een sterke relatie? Dan weet je dat het bij jou wel goed zit.

1. Je bent jezelf

Je denkt misschien dat het vanzelfsprekend is, maar jezelf zijn en blijven in een relatie is zo makkelijk nog niet. Let je constant op wat je zegt? Of probeer je de ander bewust niet te kwetsen? Dan ben je waarschijnlijk niet 100% jezelf. [1]

Wanneer je je ware ik niet durft te laten zien, is dit niet alleen vervelend voor jou, maar ook voor je partner. Probeer zoveel mogelijk jezelf te zijn en dan komt de sterke relatie vanzelf.

2. Jullie vertrouwen elkaar

Vertrouwen is een van de belangrijkste bouwstenen van een relatie. Dankzij wederzijds vertrouwen kunnen jij en je partner samen groeien. Maar hoe zorg je ervoor dat je elkaar helemaal vertrouwd? Dit kan in het begin best lastig zijn. Misschien door een relatiebreuk of bindingsangst bij jou of je partner.

Wat de reden ook is, communicatie blijft altijd het belangrijkst. Leg alle kaarten op tafel en praat erover als je problemen ervaart met vertrouwen. Zo worden jullie samen sterker.

3. Jullie lossen discussies op

Wanneer jullie een discussie hebben, gaan jullie niet staan schreeuwen tegen elkaar. Jullie lossen het gewoon op door rustig te praten. Dit betekent echter niet dat jullie nooit ruzie maken. Ruzie maken hoeft namelijk geen slecht teken te zijn. Het gaat om de manier waarop jij met je partner communiceert. [2]

Haal je bij elke discussie oude koeien uit de sloot? Of negeren jullie elkaar uren- of dagenlang na een meningsverschil? Dan is dit waarschijnlijk niet goed voor jullie relatie.

Jullie lossen discussies op

4. Jullie hebben ook een leven buiten je relatie

Jullie vinden het fijn om samen te zijn, maar gaan ook wel eens een avondje alleen naar vrienden. Het is helemaal niet erg als jullie veel activiteiten samen doen. Hartstikke leuk juist, maar houd ook je eigen leven buiten de relatie. Elkaar vrijlaten is namelijk essentieel voor een sterke relatie.

Geef elkaar de ruimte om te ontwikkelen en nieuwe ervaringen op te doen. Dan heb je later weer van alles om over te praten.

5. Je voelt je veilig bij je partner

Een inkoppertje, maar wanneer je je veilig voelt bij je partner is dit een teken van een sterke relatie. Veiligheid betekent dat je je gevoelens durft te uiten, er gezonde grenzen worden gehanteerd en dat je je gesteund voelt. Daarnaast accepteert jouw partner je helemaal hoe je bent en is dit andersom ook zo.

Ook in een gezonde, sterke relatie kun je je onveilig voelen. Dit hoeft echter niet door je partner te komen. Het is mogelijk dat het voor jezelf niet veilig voelt om gevoelens te delen, ook al accepteert en steunt jouw geliefde je. Overweeg individuele relatietherapie voor een betere relatie met jezelf.

Je voelt je veilig bij je partner

6. Jullie praten over seks

Jullie vinden het fijn om bij elkaar te zijn; ook seksueel plezier is hier een onderdeel van. Ben je tevreden over de seks met je partner? En praten jullie hier ook over? Erover praten is bijna net zo belangrijk als de seks zelf. Praat over wat je fijn vindt en wat je graag nog eens wilt proberen. Dit maakt de daad een stuk intiemer én leuker.

Nog een kleine tip van onze relatietherapeuten: start het gesprek niet tijdens de seks, maar kies een ander moment op een neutrale plek.

7. Je mist hem/haar

Is je geliefde een weekje op vakantie met vrienden? Of heeft hij/zij een drukke week en geen tijd om af te spreken? Wanneer jullie elkaar missen als jullie niet bij elkaar zijn, is dit een teken van een sterke relatie. Het is zelfs gezond om elkaar te missen.

Missen is echter wel iets anders dan echt niet zonder elkaar kunnen. Een dagje zonder je geliefde moet niet het einde van de wereld zijn. Maar elkaar missen is normaal!

Je mist hem haar

8. Je bent open en eerlijk

Wanneer je open en eerlijk met elkaar bent, betekent dit dat jullie goed met elkaar communiceren. En dit heb je vast wel eens eerder gehoord: communicatie is key. Wees volledig eerlijk over je gevoelens en gedachten, ook als het over minder leuke onderwerpen gaat. Durf je mening te geven en vertel het als je ergens mee zit. Het is niet altijd leuk, maar zo wordt jullie relatie alleen maar sterker. [2].

9. Jullie gaan conflicten niet uit de weg

Een goede discussie op z’n tijd hoort er eenmaal bij. Probeer conflicten daarom niet uit de weg te gaan, maar los ze op met een goed gesprek. Wilde jij vroeger ook altijd gelijk krijgen? In een sterke relatie is gelijk krijgen niet meer zo belangrijk. Jullie zijn al blij als jullie elkaars standpunten begrijpen en een compromis sluiten.

10. Jullie zijn blij met elkaar

Als laatste, maar misschien wel het allerbelangrijkst: jullie zijn blij met elkaar, wat er ook gebeurd.

jullie zijn blij met elkaar

FAQ

Wat is een sterke relatie?

Hoe een sterke relatie eruit ziet, is voor iedereen anders. Ook in een sterke relatie zijn er minder leuke momenten en moeilijkheden. Maak je hier dus niet al te veel zorgen over. Een aantal belangrijke kenmerken van een gezonde relatie zijn: je vertrouwt elkaar, je kunt jezelf zijn en je voelt je veilig.

Hoe creëer je een sterke relatie?

Een sterke relatie is niet in een dag gebouwd. Het creëren van een stabiele relatie is hard werken. Helaas is er geen succesformule om de band met je partner sterker te maken. Deze tips helpen je aan een sterkere relatie , maar ook relatietherapie kan helpen.

Wat kun je doen om je relatie te verbeteren?

Je kunt een hoop doen om de relatie met je partner te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het vermijden van misverstanden en het nakomen van beloftes. Komen jij en je geliefde er samen niet uit, maar willen jullie de relatie niet opgeven? Overweeg dan relatietherapie voor koppels.

     

    Bronnen:

    [1]: Ven, J. van de & Blom, M. (2021, 4 augustus). Blijf je jezelf in een relatie? Psychologie Magazine. Via: Psychologiemagazine.nl

    [2] Peverelli, H. (2022, 1 november). Het geheim van gelukkige stellen. Psychologie Magazine. Via: Psychologiemagazine.nl

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?