De 5 love languages: spreek jij dezelfde liefdestaal als je partner?

Misschien heb je er weleens van gehoord: de vijf ‘love languages’. [1, 2, 3, 4] Elke liefdestaal beschrijft een manier waarop je liefde ontvangt en liefhebt. Spreken jij en je partner niet dezelfde liefdestaal? Dan kan dit op den duur leiden tot relatieproblemen. Als je je bewust bent van jouw liefdestaal en die van je partner, kun je met kleine acties jouw relatie verbeteren.

Wat zijn de 5 love languages?

Lieve woorden

Houd jij van complimentjes ontvangen en geven? Moedig jij je partner graag aan en vind je het fijn als je partner dat bij jou doet? Dan is dit waarschijnlijk jouw liefdestaal. Als je partner jou een compliment geeft, trots op je is of je aanmoedigt, voel jij je geliefd. Aan de andere kant voel je je extra gekwetst als je partner je kritiek geeft of beledigt.

Iets doen voor een ander

Als je graag dingen doet voor je partner en je geliefd voelt als je partner dingen voor jou doet, is dit jouw love language. Je helpt je partner graag om het leven wat makkelijker en lichter te maken. Komt je partner een belofte niet na of creëert je partner meer werk? Dat kan jou juist een heel negatief gevoel geven.

Cadeaus geven en krijgen

Voel jij je geliefd als je partner je een zelfgeschreven kaartje geeft of zomaar een bos bloemen voor je meeneemt? Dan is dit jouw love language. Het gaat niet eens om het cadeau zelf, maar om het feit dat je partner aan je dacht en de moeite heeft genomen om iets voor je uit te zoeken. Aan de andere kant kwetst het je als je partner je een standaard cadeau geeft op je verjaardag.

Volle aandacht

Als dit jouw liefdestaal is, vind je ‘quality time’ heel belangrijk. Je doet graag leuke dingen met je partner en de telefoons gaan dan uit. Het liefst eet je elke avond samen aan de eettafel zonder afleiding van de televisie. Zo kun je echt naar elkaar luisteren en volop van elkaars aanwezigheid genieten. Zegt je partner een date night af of kijkt je partner steeds op zijn of haar telefoon? Daar kan jij je erg gekwetst door voelen.

Lichamelijke aanraking

Vind je het heerlijk om met je partner te knuffelen en loop je het liefst altijd hand in hand? Dan is dit jouw liefdestaal. Je houdt van lichamelijke aanrakingen en uit je liefde middels fysiek contact. Dit verwacht je ook van je partner.

Wat zijn de 5 love languages

Jouw liefdestaal

Vaak herkennen we wel iets in elke liefdestaal. Je hebt ook niet slechts één liefdestaal, maar vaak heb je wel bepaalde voorkeuren. Meestal scoort een van de love languages het hoogst. Soms staan er twee of zelfs meer talen op de eerste plaats. Daarnaast kunnen er nog andere liefdestalen zijn die hoog scoren.

Met deze test kun je ontdekken welke liefdestalen jouw voorkeur hebben en wat de voorkeurstalen zijn van jouw partner [1].

Spreek je niet dezelfde liefdestaal?

Het komt vaak voor dat jouw voorkeurstalen niet precies hetzelfde zijn als die van je partner. Of misschien komen ze wel helemaal niet overeen. Dat kan uiteindelijk leiden tot problemen in je relatie.

Stel dat jij je partner vaak een leuk cadeautje geeft, omdat dat jouw love language is. Je partner koopt nooit een cadeautje voor jou, maar knuffelt je wel vaak. Dat knuffelen vind je misschien wel fijn, maar je voelt je daardoor niet geliefd. Je begrijpt maar niet waarom je partner geen cadeautje voor jou koopt, terwijl jij met alle cadeautjes die je geeft zo je best doet om je liefde te tonen.

Je partner heeft juist weer liever een knuffel dan een cadeautje en voelt de liefde die jij probeert te geven niet. Uiteindelijk voel je je beiden niet geliefd, wat verschillende relatieproblemen kan veroorzaken.

Gelukkig kun je hier ook iets aan doen. Als je je bewust bent van elkaars voorkeurstalen, kun je hier rekening mee houden. Jij geeft je partner vaker een knuffel en je partner neemt vaker een cadeautje voor je mee.

Het kan wat moeite kosten om dit gedrag eigen te maken, want het is niet je natuurlijke liefdestaal. Maar zo voel je wel echt elkaars liefde en waardering, dus het is zeker de moeite waard.

Kan je wel wat hulp gebruiken om de taal van de liefde te herkennen? En om jouw relatieskills een boost te geven? Onze ervaren relatietherapeuten zijn er om jou te helpen.

     

    FAQ

    Wat zijn de vijf liefdestalen?

    De vijf liefdestalen zijn: lieve woorden (words of affirmation), iets doen voor een ander (acts of service), cadeaus geven en krijgen (gifts giving), volle aandacht (quality time) en lichamelijke aanraking (physical touch).

    Wie heeft de 5 love languages ontwikkeld?

    Het concept van de 5 love languages is bedacht en ontwikkeld door Gary Chapman, Ph.D. Hij heeft jarenlang ervaring als relatietherapeut en heeft aan de hand van zijn gesprekken en ervaringen de vijf liefdestalen ontwikkeld. Een gedetailleerde uitleg over de 5 love languages is terug te vinden in zijn boek De vijf talen van de liefde [2].

    Kun je een relatie hebben als je niet dezelfde liefdestaal spreekt?

    Ook als je niet dezelfde liefdestaal spreekt kun je een relatie hebben. Om relatieproblemen te voorkomen (of te verminderen) is het wel belangrijk om je bewust te worden van elkaars liefdestaal. Hier kun je dan ook rekening mee houden. Zo kun je de ander vaker een complimentje geven of juist een cadeautje, als dit de liefdestaal van je partner is. Je partner voelt zich dan meer geliefd en gewaardeerd.

    Kun je verschillende liefdestalen hebben?

    Je kunt verschillende liefdestalen hebben. Als je een liefdestalen test doet, kun je op meerdere liefdestalen hoog scoren of zelfs even hoog.

    Bronnen:

    [1] https://5lovelanguages.com/quizzes/love-language

    [2] Chapman, G. D. (2019). De vijf talen van de liefde. Ark Media.

    [3] https://5lovelanguages.com

    [4] https://www.uagc.edu/blog/the-psychology-behind-the-5-love-languages

     

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?