Beter communiceren met je partner? 3 tips van relatietherapeuten

We horen het vaak: communicatie is key voor een succesvolle relatie. Merk je dat het de laatste tijd wat stroefjes gaat tussen jou en je partner? Lijken jullie elkaar soms verkeerd te begrijpen? Dan kan er misschien iets aan de communicatie tussen jullie worden gedaan. Goed communiceren voorkomt een hoop misverstanden, problemen en ruzies. Onze relatietherapeuten geven je 3 tips die helpen bij beter communiceren met je partner.

1. Luister naar je partner, ook al ben je het er niet mee eens

Weet je wat de grootste communicatiefout in relaties is? Niet luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Misschien ben je het er soms niet mee eens, of wil je graag jouw mening geven, maar het is belangrijk dat jij luistert naar jouw partner.

Slechte communicatie ontstaat als jij de ander zijn zegje niet laat doen of als je degene steeds in de rede valt. Goed luisteren is dus erg belangrijk voor de communicatie. En dan bedoelen we ook echt luisteren. Laat de ander aan het woord en geef niet direct jouw eigen mening. Reageer met vragen, zoals ‘Wat bedoel je?’ en ‘Waarom vind je dat?’ om echt te begrijpen wat de ander vindt. [1]

Het maakt eigenlijk niet uit waar het gesprek over gaat. Luisteren is altijd belangrijk. Zo laat je jouw partner bovendien zien dat jij interesse toont. En dan ontvang je dit zelf ook terug.

2. Wees duidelijk over jouw behoeften

Om misverstanden en ruzies te voorkomen, is het belangrijk om duidelijk te zijn over jouw behoeften. Want zeg nu eerlijk, sommige ruzies zijn eigenlijk helemaal niet nodig. Discussies zijn niet erg, ze horen er zelfs bij. Maar door duidelijk te zijn over wat jij wilt en wenst, kun je onnodige ruzies voorkomen. [2]

Wil je even alleen zijn? Zeg dit dan tegen jouw partner. Wil je graag dat de ander naar jou luistert? Zeg dan dat jij behoefte hebt aan een luisterend oor. Ga geen dingen eisen. Eisen stellen kan namelijk weerstand opwekken.

Soms denken we dat de ander precies weet waar jij behoefte aan hebt. Zonder ook maar iets te zeggen. Maar dit is niet altijd zo. Dus wees duidelijk over wat jij wel of niet wil. En geef ook gerust aan hoe jij het graag anders zou zien.

Hulp bij beter communiceren met je partner

3. Spreek altijd vanuit jezelf

We hebben soms de neiging om vanuit de ander te gaan praten. Bijvoorbeeld ‘Jij doet dit niet’ of ‘Jij doet dit verkeerd.’ Dit valt niet altijd even goed bij de ander. Het kan zelfs tot discussies of ruzies leiden. Probeer altijd vanuit jezelf te praten. Dus zeg niet zomaar ‘Jij luistert nooit naar mij’, maar zeg liever ‘Ik voel me niet gehoord.’

Probeer daarnaast ook specifiek te zijn bij het uitspreken van je gevoelens. Dan snapt de ander jou ook beter.

Hulp bij beter communiceren met je partner

Merk je dat het communiceren niet altijd goed gaat tussen jou en je partner? En zou je graag hulp willen krijgen bij het verbeteren van jullie relatie? Onze professionele online relatietherapeuten helpen je hier graag bij. Want communiceren kun je leren! Alleen hier heb je hier soms wat hulp bij nodig. En dat is helemaal niet erg.

Wil je graag een kennismakingsgesprek inplannen? Of ben je benieuwd wat onze therapeuten voor jou kunnen betekenen? Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

   

  FAQ

  Wat doe je als je partner niet wil praten?

  Heb je de bovenstaande tips voor beter communiceren met je partner gevolgd, maar wil jouw partner niet praten? Wanneer je geliefde weigert om te praten over belangrijke onderwerpen kun je voorzichtig proberen om contact te maken. Plan bijvoorbeeld een uurtje in per week wanneer jullie je gevoelens op tafel gooien. Je kunt ook overwegen om professionele hulp te zoeken.

  Waarom vind ik het lastig om te communiceren?

  Wanneer jij het lastig vindt om te communiceren met je partner, kan dit diverse oorzaken hebben. In de meeste gevallen vind je het lastig om je behoeften uit te spreken. Maar ook het tonen van emoties kan moeilijk zijn. Probeer stapje voor stapje met jouw partner te praten en vraag om begrip. Ook kun jij een therapeut inschakelen die jou hierbij helpt tijdens individuele of koppeltherapie.

  Bronnen:

  [1] Ven, J. van de. (z.d.). 3 tips om beter te communiceren met je partner. Via: Psychologie Magazine.

  [2] Relatieproblemen: tips voor betere communicatie. (2020, 28 augustus). Via: Mind Korrelatie

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?