Seks in een lange relatie: 5 tips voor een leuk seksleven

In het begin van de relatie kunnen jullie niet van elkaar afblijven. Maar in een lange relatie ziet je seksleven er toch net iets anders uit. Seks verandert als je langer bij elkaar bent, dit is bijna in alle gevallen zo. Misschien doen jullie het minder vaak of is het toch allemaal net iets minder spannend dan wanneer jullie elkaar net hadden ontmoet. 

Wist je dat stellen in Nederland hun seksleven gemiddeld een zes geven? [1] Dit vinden we natuurlijk te laag. Maar hier kunnen we iets aan doen. Gebruik onze 5 tips voor een leuk seksleven in je lange relatie.

1. Verbreek de routines

Als je in een lange relatie zit, worden veel dingen routinematig. Je kijkt in de avond eerst samen tv en trekt daarna de pyjama aan en gaat naar bed. Er is niks mis met routine, maar je kunt er wel van in een sleur raken. Verbreek de routine een keertje en plan bijvoorbeeld een date night in. Door een nieuwe omgeving en andere activiteiten ga je anders naar je partner kijken en heb je waarschijnlijk meer zin in seks.

2. Maak je seksleven spannend door te experimenteren

Deze tip heb je vast al een keertje voorbij zien komen, maar laten we het nog een keertje zeggen: experimenteren kan je seksleven leuker en spannender maken. Het is misschien een beetje eng, want je gaat uit je comfortzone, maar het kan je seksleven wel oppeppen. Een beetje angst hoort er namelijk bij en hoeft niet per se iets slechts te zijn.

Natuurlijk hoef je niet meteen de meest wilde dingen te doen, maar iets kleins zoals het gebruiken van een speeltje kan al veel invloed hebben. 

Maak je seksleven spannend door te experimenteren

3. Laat elkaar soms even los

Als je in een lange relatie zit, zijn jullie levens waarschijnlijk met elkaar versmolten. Jullie wonen samen, hebben dezelfde vrienden en doen dezelfde dingen. Om de seksuele opwinding weer terug te krijgen, kun je proberen om meer dingen los van elkaar te doen. Dus ga vaker naar je vrienden toe of pak een oude hobby op. Je hebt dan niet alleen weer iets te vertellen aan je partner als je terugkomt, maar ook zul je zien dat je meer zin in hem/haar hebt.

4. Ga weer eens daten

Niet alleen verandert seks in een lange relatie, ook verdwijnen de dates. In het begin ga je er veel op uit om elkaar te leren kennen. Maar na een tijdje weet je alles van elkaar en steek je misschien minder tijd en aandacht in het plannen van leuke dagjes weg. Dus als jullie je seksleven weer wat spannender willen maken; ga dan weer daten! 

Plan een weekendje weg of ga samen eten in een restaurant. Hier heb je echt even tijd voor elkaar en dan komt de seks vanzelf wel. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een echte seksdate in te plannen. Iets waar jullie de hele dag naar uit gaan kijken.

Ga weer eens daten

5. Een keertje zin maken

Oké, dit klinkt misschien een beetje gek. En hiermee bedoelen we niet dat je zin hoeft te maken in seks als je om wat voor reden dan ook niet wilt. Je hoeft uiteraard niks tegen je zin in te doen. Echter, veel mensen denken dat seks spontaan moet gebeuren. Maar als je in een lange relatie zit, weet je ook dat dit niet altijd gebeurd. De ene keer heb je geen tijd en de andere keer ben je te moe. 

Een psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam heeft aangetoond dat het seksuele response systeem hoofdzakelijk wordt geactiveerd wanneer mensen seks hebben. Je hebt dus niet altijd seks omdat je zin hebt, maar je hebt zin doordat je seks hebt, zegt psychologe Stephanie Both. Je zou jezelf dus eigenlijk moeten afvragen of je bereid bent om zin te krijgen. Is het antwoord ‘ja’? Dan komt de opgewondenheid hoogstwaarschijnlijk vanzelf. [1]

Hulp bij intimiteit 

Vind je het lastig om de intimiteit terug te krijgen in een lange relatie? Of hebben jullie al een tijdje geen seks gehad en weet je eigenlijk niet hoe dit komt? Je kunt ook in koppels relatietherapie gaan om je seksleven nieuw leven in te blazen. Want vaak is seks niet het probleem, maar is het iets anders. Bovendien hoef je je helemaal niet te schamen als je voor relatietherapie kiest. Je bent bezig met het verbeteren van je relatie en dit is alleen maar goed. 

Het is ook mogelijk om online relatietherapie te volgen. Benieuwd of dit iets voor jou is? Vraag hieronder een gratis kennismakingsgesprek aan met een van onze therapeuten. 

   

  FAQ

  Hoe vaak seks is normaal in een lange relatie?

  Hoe vaak stellen in een lange relatie seks hebben, is erg verschillend. Veel stellen die langer dan 10 jaar samen zijn, hebben in hun relatie langere perioden helemaal geen seks. Hoe vaak je binnen een relatie zou moeten vrijen, is echter afhankelijk van hoe mensen in hun relatie staan. Voor de één is het een keer in de maand, voor de ander iedere week. Je hoeft je niet te vergelijken met anderen, doe vooral wat jij fijn vindt. [2]

  Wat doet geen seks met je relatie?

  Weinig of geen seks in een lange relatie kan diverse gevolgen hebben. Voor de een maakt het niet zoveel uit, maar voor een ander kan het zelfvertrouwen erg beschadigen. Daarnaast kan het stress veroorzaken en zit je minder goed in je vel. Ook kan een van jullie bang zijn dat de ander het ergens anders gaat zoeken.

   

  Bronnen:

  [1] Dijkstra, P. (2022, 15 december). Maak zin! en 20 andere tips voor een beter seksleven . Psychologie Magazine. Via: Psychologiemagazine.nl

  Vrieling, D. (2020, 7 juli). Het geheim van fijne seks in een lange relatie . Happinez. Via: Happinez.nl

  [2] I. (2020, 4 mei). Seks wanneer jullie al jaren samen zijn: hoeveel seks heeft je relatie écht nodig? V ia: Vriendin.nl.

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?