Zijn twijfels in je relatie gezond?

Of je nu net een maand met iemand samen bent, of recentelijk jullie 10 jarig jubileum hebben gevierd: twijfel komt in iedere relatie voor. Maar is het echt zo slecht om te twijfelen aan je relatie? Of hoort het er gewoon een beetje bij? 

Iedereen heeft wel eens twijfels. Misschien maken jullie de laatste tijd veel ruzie? Of weet je niet zo goed of je wel echt voor altijd met diegene samen wilt zijn? Twijfel hoeft niet direct het einde van je relatie te betekenen. Maar hoe kun je nu het beste omgaan met twijfels? Gebruik de tips van onze relatiecoach.

Is het normaal om te twijfelen aan je relatie?

Een vraag die onze relatietherapeuten regelmatig krijgen: is het normaal om te twijfelen aan je relatie? Hier kunnen we heel kort over zijn: ja, iedereen twijfelt wel eens over zijn of haar relatie. Dit is dan ook helemaal niet erg. Het belangrijkste is dat jij je twijfel herkent en erkent. De enige manier om een probleem op te lossen, is namelijk door te erkennen dat het gebeurt. Hierna kun je onderzoeken waarom het gebeurt en hoe je het kunt oplossen. 

Twijfel bezorgt je veel piekerwerk en is dan ook allesbehalve fijn. Maar door er objectief naar te kijken, kun jij de oorzaak van jouw probleem vinden. Vervolgens is het aan jou om iets met de twijfels te doen of niet. [1]

Waar komen de twijfels vandaan?

Voordat je jouw relatie beëindigt of een andere drastische beslissing maakt, is het belangrijk om de oorzaak van jouw twijfels te vinden. Er zijn namelijk veel meer oorzaken van twijfel dan je eigenlijk denkt. Gaan jouw twijfels wel echt over jouw partner? Of hebben ze met iets heel anders te maken? Hieronder zetten we een aantal veelvoorkomende oorzaken van twijfel op een rij.

Verandering

Twijfel kan voortkomen uit verandering. Denk bijvoorbeeld aan het wisselen van baan, een verhuizing of psychische problemen. Ook kan twijfel voortkomen uit een wisseling van een fase in je leven, zoals samenwonen en kinderen krijgen. Maar deze wisseling hoeft niet per sé bij jou te gebeuren. Ook als mensen in jouw omgeving kinderen krijgen of gaan samenwonen, kan dit impact op jouw relatie hebben. 

Iedereen reageert anders op verandering. Het kan dus voorkomen dat jij heel anders met de situatie omgaat dan jouw partner. Je kunt dus ineens merken hoe anders jullie zijn of hoe verschillend jullie je hebben ontwikkeld. En dit kan twijfels bij jou oproepen. 

Angst

Twijfel kan ook voortkomen uit angst en onzekerheid. We zijn vaak bang om de verkeerde keuze te maken. Wil ik dit wel echt? Of kan ik beter voor de andere optie kiezen? Ga op zoek naar de oorzaak achter jouw twijfels. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je erg bang bent om je kwetsbaar op te stellen. Of ben je eigenlijk heel erg bang voor commitment of intimiteit?

Het is mogelijk dat de twijfel niets te maken hebben met jouw relatie, maar juist met jouw onzekerheid of angst. 

Eerdere ervaringen

Heb je in het verleden een nare ervaring meegemaakt met jouw (ex) partner? Is hij/zij bijvoorbeeld vreemdgegaan ? Of heb je een droevige relatiebreuk achter de rug? Twijfel kan ook voortkomen uit vorige relaties en ervaringen. Twijfel je bijvoorbeeld of jouw partner wel echt trouw is? Of weet je niet zeker of hij/zij wel echt van jou houdt? 

Het is belangrijk dat je niet te veel naar je verleden kijkt. Focus je op je huidige relatie en probeer jouw twijfels vanuit eerdere ervaringen te overkomen. 

Tips bij twijfels in je relatie

Zoals we al zeiden; iedereen heeft wel eens twijfels over zijn of haar relatie. Dit kan komen door een verandering in je leven of angst of onzekerheid. Deze twijfels hoeven niet slecht of ongezond te zijn. Wees altijd eerlijk over jouw twijfels en bespreek ze met jouw partner. Als jij je twijfels onder ogen durft te komen, zijn ze gezond. [2]

Vind je het lastig om jouw twijfels aan de kant te zetten? Deze tips kunnen je helpen.

  • Focus niet alleen op de dingen die niet goed gaan, maar kijk ook naar wat wel goed gaat. 
  • Luister altijd naar je gevoel. Wanneer je twijfelt over een bepaalde keuze, kan het helpen om naar jouw gevoel te luisteren. Welke gevoelens roept het bij je op als je keuze 1 maakt? Is dit positief of negatief? 
  • Communiceer met je partner. Praat over jouw twijfels en kom erachter wat jullie belangrijk vinden in jullie relatie. Luister naar elkaar en kom er samen achter wat jullie kunnen doen aan jouw twijfels. 

Tips bij twijfels in je relatie

Kan ik hulp inschakelen?

Maken je gedachten je gek? En weet je niet wat je het beste kunt doen met jouw twijfels? Probeer eerst zelf jouw relatieprobleem op te lossen. Vraag jezelf af waar jouw twijfels vandaan komen en praat erover met jouw partner of iemand anders die je vertrouwt. Wanneer je het probleem erkent, kun je hier mee aan de slag gaan.

Beïnvloeden de twijfels over je relatie jouw emotionele of fysieke gezondheid? En zou je hier graag over willen praten met iemand? Een relatietherapeut helpt je graag bij het vinden van de oorzaak van jouw probleem. In veel gevallen is is twijfel niet de boosdoener in jouw relatie. Het kan namelijk voortkomen uit angst, een gebrek aan communicatie of juist iets heel anders. Tijdens relatiecoaching bespreek je jouw problemen en proberen jullie samen tot een oplossing te komen. 

Neem hieronder direct contact op met een ervaren relatietherapeut. Je kunt vaak al binnen één week terecht!

     

    FAQ

    Wat is de oorzaak van twijfel?

    Twijfel kan veroorzaakt worden door diverse factoren, zoals angst, onzekerheid, verandering en eerdere ervaringen. Het kan ook een combinatie zijn van deze factoren.

    Hoe weet ik of ik door moet gaan met mijn relatie?

    Wanneer je niet weet of jij door moet gaan met je relatie kun je een aantal signalen in de gaten houden. In sommige gevallen is het duidelijk dat een relatie niet goed voor je is. Bijvoorbeeld als je je partner niet kunt vertrouwen of als er sprake is van mishandeling. 

    Wanneer jij wakker ligt van het piekeren over jouw relatie kan dit een teken zijn dat het beter is om afscheid van elkaar te nemen. Luister naar jouw gevoel en onthoud dat niet iedere relatie perfect is. 


    Bronnen:

    [1] Uitelkaar.nl. (z.d.). Is het normaal te twijfelen aan je relatie? Via: Uitelkaar.nl 

    [2] Pringels, D. (2022, 14 februari). Hoe weet je wanneer het tijd is om je relatie te verbreken? Via: Vice.com 

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?