Relatietherapie bij een samengesteld gezin is extra complex

Het leek aan het begin allemaal goed te komen. Je hebt een geweldige nieuwe liefde gevonden en jullie kunnen nog goed met elkaars kinderen opschieten ook. Toch loopt het met jullie samengestelde gezin nu een stuk minder op rolletjes. En als gevolg daarvan ervaren jullie als stel onderling problemen. 

Samengestelde gezinnen zijn extra complex

Er is sprake van een samengesteld gezin als er kinderen aanwezig zijn uit een vorige relatie van een van de partners. De ene partner is dan de biologische ouder en de andere partner de stiefouder. Het komt ook vaak voor dat beide partners al kinderen uit een vorige relatie hebben en dat die kinderen nu samen in één gezin terechtkomen. De kinderen worden daarmee elkaars stiefbroertjes of -zusjes.

Deze ingewikkelde gezinssituatie zorgt bij samengestelde gezinnen voor een complexe dynamiek. Deze complexiteit wordt nog eens versterkt door het feit dat zowel de partners als hun kinderen vaak al genoeg hebben meegemaakt. Tweederde van de samengestelde gezinnen valt daarom binnen vijf jaar weer uit elkaar. 

Waar loop je als samengesteld gezin tegenaan?

Afhankelijk van jullie specifieke situatie, kunnen jullie als partners in een samengesteld gezin tegen verschillende problemen aanlopen

Relatie tussen je partner en je kind

De relatie tussen je nieuwe partner en je kind kan soms moeizaam verlopen of op andere manieren voor problemen zorgen. Misschien doet je nieuwe partner erg zijn of haar best leuk gevonden te worden door je kind, maar komt dat de opvoeding niet ten goede. Of misschien hoopt je kind nog wel dat jij en je ex-partner weer bij elkaar komen en accepteert hij of zij daarom je nieuwe partner niet.

Verschillen in opvoedstijl

Je partner en jij hebben ongetwijfeld verschillende ideeën over de opvoeding. Maar soms zijn die verschillen zo groot dat het lastig is hierin één lijn te trekken. De manier waarop je partner met jouw kind omgaat, kan je daardoor als bemoeizuchtig ervaren. Hoeveel heb je eigenlijk te zeggen over het kind van je partner? Kinderen voelen dit feilloos aan en spelen jullie dan ook maar al te graag tegen elkaar uit. Tussen de kinderen onderling kunnen ook conflicten ontstaan, bijvoorbeeld als kinderen van de ene ouder meer mogen dan die van de andere ouder.

In deze situatie helpt het niet dat je ongetwijfeld meer van je eigen kind kan hebben dan van dat van je partner. Het is daardoor erg lastig iedereen op dezelfde manier te behandelen. Dat zorgt voor loyaliteitsconflicten en onenigheid. Niet alleen tussen de kinderen, maar ook tussen jou en je partner. Heeft je partner geen eigen kinderen? Dan kan hij of zij zich misschien niet goed in die van jou inleven en het gevoel hebben onder te sneeuwen.

Relatie met de ex-partner(s)

Bovenop de eigen, dynamische gezinssituatie, heb je ook nog te maken met je ex-partner en diens eventuele nieuwe gezin. Ook met hem of haar moet je de opvoeding stroomlijnen. Heeft je ex-partner (nog) geen nieuwe liefde? Dan heeft hij of zij het mogelijk moeilijk met de belangrijke rol die je nieuwe partner als stiefouder heeft. Je nieuwe partner vindt het op zijn of haar beurt misschien lastig dat je ex-partner vanwege de kinderen altijd onderdeel van jullie relatie zal blijven.

Relatietherapie voor koppels met een samengesteld gezin

Relatietherapie voor koppels met een samengesteld gezin is daardoor heel wat complexer dan relatietherapie voor een kinderloos stel of een stel met een zogenaamd ‘kerngezin’ (met alleen eigen kinderen). De hulpvraag van dit soort stellen is vaak ook anders. Het is dan ook van belang hiervoor een relatietherapeut te kiezen die ervaring heeft met de dynamiek in samengestelde gezinnen.

Waar kan een relatietherapeut mee helpen?

In een samengesteld gezin is het nog meer dan anders noodzakelijk om met elkaar te blijven praten en aandachtig naar elkaar te luisteren. Het is bijvoorbeeld essentieel dat de manier waarop je partner met jouw kinderen omgaat jouw goedkeuring heeft, en andersom. Je moet dus precies weten wat je aan elkaar hebt. Spelen ex-partners een grote rol? Dan staat respect voor de andere ouder(s) centraal. Alleen dan voorkom je loyaliteitsconflicten.

Een relatietherapeut helpt jullie met elkaar in gesprek te blijven. Wat zijn jullie wensen? Wat hebben jullie van elkaar nodig? Met welke rolverdeling voelen jullie je prettig? Welke ouder heeft waar iets over te zeggen? Hoe verloopt het contact met de ex-partner(s)? Door hierover te praten, kunnen gezamenlijke doelen en afspraken worden geformuleerd.

Online relatietherapie

Het op deze manier met elkaar in gesprek gaan, kan ook uitstekend online. Vinden jullie het lastig samen de tijd te vinden een psycholoog te bezoeken? Ga dan voor online relatietherapie via Skype of FaceTime. Onze psychologen hebben ruime ervaring met samengestelde gezinnen en staan direct voor jullie klaar.

Eerst even kennismaken?

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?