Relatietherapie bij familieproblemen

Familieleden: je hebt ze niet voor het uitkiezen. De één heeft een hele hechte band met zijn of haar familie, de ander wil misschien wel nooit meer wat met die van hem of haar te maken hebben. En alles daartussenin. Families vormen een ‘systeem’: een groep van mensen die met elkaar te maken hebben en elkaar beïnvloeden. Problemen binnen families kunnen een aanzienlijk effect hebben op de individuele leden van het systeem – en ook op jullie als stel. Systeemtherapie helpt bij relatieproblemen door familieproblemen.

De familie of het gezin als systeem

Familie

De familie waar je uit komt is van grote invloed op wie je bent als persoon. Ook als je je familie nooit spreekt. Je hebt in je opvoeding bepaalde normen en waarden meegekregen. En je hebt bepaalde belangrijke ideeën over het leven gevormd, zoals ideeën over relaties, liefde, succes en geld. Bijvoorbeeld dat je als vrouw voor de kinderen zorgt en je carrière op een laag pitje zet. Of dat je als man geen emoties toont en altijd hard werkt. 

Deze ‘erfenis’ is vaak diepgeworteld. Ook als je inmiddels je eigen leven en je eigen gezin hebt, bepaalt het nog voor een groot deel hoe jij je gedraagt. Relatieproblemen hebben dan ook vaak te maken met verschillen in de families – en daarmee de overtuigingen – van beide partners. Dit zorgt voor botsende verwachtingspatronen en uiteenlopende problemen, bijvoorbeeld:

 • onenigheid over de opvoeding
 • verschillende ideeën over de taakverdeling in huis
 • tegengestelde behoeften op het gebied van werk en ambitie
 • terugkerende discussies over onderwerpen als geld en vrije tijd
 • problemen met intimiteit en vertrouwen

Gezin

Ook je huidige systeem, het gezin, kan roet in het romantische etentje van je partner en jou gooien. De dynamiek tussen de verschillende gezinsleden is bepalend voor het succes van het systeem. Verandert die dynamiek? Dan kunnen andere schakels in het systeem, zoals jullie relatie, gaan haperen. Bijvoorbeeld als pubers dwars gaan liggen of afstandelijk worden, als de kinderen onderling veel ruzie hebben, of als een van de kinderen (psychologische) problemen heeft.

Systeemtherapie als relatietherapie

Systeemtherapie is een vorm van relatie- en gezinstherapie waarbij het systeem centraal staat. Deze therapievorm gaat ervan uit dat het gedrag van de leden van het systeem van invloed zijn op het hele systeem. Andersom hebben individuele problemen of relatieproblemen vaak een oorzaak binnen het systeem. Relatieproblemen worden op deze manier met aandacht voor het hele gezin en de families van beide partners aangepakt.

Voordelen systeemtherapie

 • aandacht voor overkoepelende problemen binnen het systeem als geheel
 • inzicht in en meer begrip voor de individuele familiesystemen van beide partners
 • focus op de kern van de relatieproblematiek
 • betrokkenheid van alle leden van het systeem

Deze voordelen van een focus op het hele gezin maakt systeemtherapie duurzaam en effectief. De kans dat de relatieproblemen blijvend verminderen of opgelost zijn, is daardoor groot. 

Online relatietherapie bij familieproblemen

Het is mogelijk dat jullie relatieproblemen worden veroorzaakt door problemen binnen jullie gezin of jullie families. Online Relatietherapie biedt ondersteuning bij herkennen van de oorzaken en het herstellen van de dynamiek. Soms zijn hiervoor sessies met gezins- en familieleden behulpzaam, in verschillende samenstellingen. Zo werken jullie samen aan een beter functionerend systeem. En daar heeft jullie relatie ook profijt van!

Eerst even kennismaken?

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?