Relatietherapie volgen: ja of nee?

Relaties veranderen, groeien en ontwikkelen zich over de tijd. Vaak zijn die veranderingen positief: we raken beter op elkaar ingespeeld, begrijpen elkaar als geen ander en werken samen naar gemeenschappelijke doelen. Maar soms gaat het niet helemaal zoals we willen. En het is dan lastig de vinger op de zere plek te leggen. Wat gaat er nu precies mis? En is er wel iets mis of is het gewoon een fase? Als jij wel eens nadenkt over relatietherapie, dan is nu misschien de tijd om die stap te zetten.

Wanneer in relatietherapie?

Als er iets niet helemaal goed zit

De meeste relatieproblemen sluipen erin. In eerste instantie lijkt het niet zo’n probleem dat jullie wat langs elkaar heen leven. Het is niet erg als het leven even lijkt ‘stil te staan’ en alle dagen op elkaar lijken. En wat minder vaak seks is vast ook maar een fase. Toch heb je het vaak zelf wel door als er echt iets niet goed zit. Geen probleem is te onbelangrijk voor de relatietherapeut.

Bij specifieke, terugkerende problemen

Hebben jullie altijd ruzie over hetzelfde onderwerp? Worden jullie het maar niet eens over de financiën, de opvoeding van de kinderen of de toekomstplannen? Ondervinden jullie terugkerende problemen met seks en intimiteit, vertrouwen of jaloezie? Specifieke, terugkerende problemen hebben vaak een onderliggende oorzaak. Relatietherapie helpt deze oorzaak aan het licht te brengen en te verhelpen.

Bij externe problemen of uitdagingen

Misschien heeft jullie relatie te lijden onder externe problemen, bijvoorbeeld binnen het gezin of de familie . Denk hierbij aan ziekte, verslaving of een overlijden. Ook leuke uitdagingen kunnen hun weerslag hebben op een relatie. Zo pakt een verbouwing of verhuizing, een nieuwe job of de komst van een baby misschien niet helemaal uit zoals jullie hadden gehoopt.

Bij individuele problemen

Soms zijn de psychologische problemen van een van de partners de oorzaak van de relatieproblemen. Denk aan een partner met een trauma, stoornis of depressie. Naast individuele therapie is het soms ook aan te raden samen in therapie te gaan. Zo leren jullie samen hoe jullie het beste als stel met de problematiek om kunnen gaan.

Bij een plotselinge crisis

In sommige gevallen is het overduidelijk dat er direct wat moet veranderen om de relatie te redden. Bijvoorbeeld als een van jullie heeft aangekondigd het niet meer te zien zitten op deze manier. Of als je verliefd bent geworden op een ander of misschien wel een affaire bent aangegaan. Als beide partners het nog willen proberen met elkaar, kan relatietherapie heel effectief zijn om de weg naar elkaar weer terug te vinden.

Bij een relatiebreuk

Komen jullie er samen niet uit? Dan kan relatietherapie ook ondersteuning bieden tijdens het uit elkaar gaan. Zeker als er kinderen in het spel zijn, is het belangrijk met elkaar te blijven communiceren en goede afspraken te maken. Therapie begeleidt dit proces en helpt jullie beiden bovendien met het zo goed mogelijk verwerken van de breuk .

Wanneer niet in relatietherapie?

Als je te hoge verwachtingen hebt

Een relatietherapeut kan jullie niet weer verliefd op elkaar maken. Verliefdheid en liefde zijn diepgaande emoties die zich niet laten sturen. In relatietherapie krijgen jullie wel de handvatten aangereikt om de ideale omstandigheden voor de liefde te creëren. Jullie leren elkaar beter begrijpen, begrip te tonen, op elkaar ingesteld te raken en echt naar elkaar te luisteren. Dat helpt de liefde zeker een handje. Veel stellen geven na afloop van relatietherapie aan dat hun band aanzienlijk is versterkt.

Als je niet zelf aan de slag wil

Relatietherapie draait niet alleen om de gesprekken met de therapeut. Jullie moeten in het dagelijks leven ook met de adviezen en ideeën aan de slag. Bovendien vraagt de relatietherapeut jullie met een open blik naar jullie relatie te kijken en eerlijk te zijn over jullie eigen aandeel daarin. Ziet een van jullie echt geen heil in relatietherapie? Dan heeft het waarschijnlijk weinig zin. De ander kan dan wel overwegen individueel in therapie te gaan. Dat kan alsnog een grote positieve invloed op de mentale gesteldheid hebben – wat weer zijn weerslag heeft op de relatie.

Voorkomen is beter dan genezen

Denk jij dat jullie onbenullige ruzies over de vuile sokken naast de wasmand niet relevant zijn voor een relatietherapeut? Maak je geen zorgen, want geen probleem is ‘te klein’ voor relatietherapie. Vaak gaat het namelijk helemaal niet om die vuile sokken. Een relatietherapeut is ervoor opgeleid om terugkerende gedachte- of gedragspatronen te identificeren die (soms op geheel andere wijze) problemen in jullie relatie veroorzaken.

Het doorbreken van deze patronen lost vaak meerdere relatieproblemen tegelijkertijd op. Ook op individueel vlak leer je hier veel van. Het resultaat? Jullie zitten lekkerder in jullie vel en begrijpen elkaar beter, waardoor het ook op allerlei andere gebieden binnen de relatie beter gaat. Het is wat dit betreft juist verstandig zo vroeg mogelijk aan de bel te trekken. Op die manier is verbetering makkelijker te bereiken en worden grotere problemen voorkomen.

Online relatietherapie

Relatietherapie is nu toegankelijker dan ooit, omdat het ook goed online te volgen is. Tussenkomst van een huisarts is dan niet nodig en jullie zijn niet afhankelijk van een therapeut in de buurt. Dit is een uitkomst voor mensen die in het buitenland wonen, want online is het goed mogelijk therapie in het Nederlands te volgen. Een groot deel van onze psychologen is bovendien zelf ook expat en kan dus ook met expatgerelateerde problematiek uit de voeten. Starten met relatietherapie was nog nooit zo eenvoudig!

Eerst even kennismaken?

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?