Relatieproblemen door stress:

Een hectische werkomgeving, een lening die je binnenkort af moet betalen of de dagelijkse gezinshectiek: we ervaren allemaal wel eens stress. Maar wanneer stress zich opstapelt, kan het leiden tot verschillende problemen. Je kunt namelijk extra prikkelbaar zijn en anders reageren dan normaal. Stress heeft niet alleen grote impact op jouw mentale gesteldheid, maar het kan ook voor problemen zorgen tussen jou en je partner.  Onze therapeuten zien dagelijks koppels met relatieproblemen door stress, maar gelukkig kun je hier goed mee om leren gaan.

In dit artikel leggen we uit hoe stress voor relatieproblemen kan zorgen. Maar ook bekijken we het van de andere kant; relatieproblemen kunnen namelijk ook tot langdurige stress leiden. Daarnaast geven we je een aantal tips om goed met (een partner met) stress om te gaan, zodat jullie relatie straks stressproof is!

Relatieproblemen door stress

Iedereen heeft wel een stress. En dit hoeft ook helemaal niet erg te zijn, maar wanneer het lang aanhoudt, kan het voor vervelende klachten zorgen. Zo’n 1 op de 9 Nederlanders ervaart klachten die voortkomen uit stress. Dan hebben we het voornamelijk over vermoeidheid, slapeloosheid en prikkelbaarheid. [1]

Als je langdurig stress ervaart, staat je lichaam continu in de actieve stand. Je bent als het ware altijd klaar om te vluchten. Na een tijdje denkt je lichaam dat dit de normale stand is en blijf je je de hele tijd gestresst voelen. Je komt dan moeilijker tot rust, je reageert anders dan normaal en bent prikkelbaarder.

Stress beïnvloedt hoe je je voelt, maar het kan ook jouw partner en je relatie beïnvloeden. Zo heeft het bijvoorbeeld invloed op de communicatie, intimiteit en jouw emotionele beschikbaarheid. Stress kan veel energie kosten, en deze energie kun je dan niet meer gebruiken om in je relatie te steken. Bovendien vergroten stressmomenten de kans op spanningen en conflicten met je partner. [2]

Relatieproblemen door stress

Maar er bestaat ook stress door relatieproblemen

Stress kan voor relatieproblemen zorgen, maar het kan ook andersom. Er bestaat namelijk ook stress door relatieproblemen. Wanneer je veel ruzie hebt met je partner, twijfelt aan jullie relatie of iemand ontrouw is geweest, kan dit voor veel stress zorgen.

De stress ontstaat bij veel stellen door ruzies. Ruzies vreten namelijk energie en deze energie kun je vervolgens niet meer gebruiken voor andere dingen in je dagelijks leven, wat weer leidt tot extra spanningen. Ook kan er stress ontstaan door relatieproblemen wanneer je bang bent om hem/haar kwijt te raken.

Stress werkt als het ware als een domino-effect. Door problemen in je relatie kun je stress gaan ervaren en hierdoor kunnen de problemen verergeren. Maar je kunt ook problemen gaan ervaren in andere gebieden, bijvoorbeeld op je werk. Wanneer je thuis gestresst bent, ben je vaak op andere plekken of situaties ook gestresst.

Veelvoorkomende relatieproblemen door stress

Stress kan verschillende relatieproblemen veroorzaken of verergeren. Enkele veelvoorkomende problemen zijn:

  • Communicatieproblemen
  • Meer conflicten
  • Emotionele afstandelijkheid
  • Verminderde intimiteit
  • Oplopende irritaties
  • Angst
  • Oververmoeid
  • Geen tijd meer voor elkaar vrijmaken

Veelvoorkomende relatieproblemen door stress

Tips bij relatieproblemen door stress

Wanneer je veel stress ervaart, kan dit zorgen voor verschillende relatieproblemen. Maar het goede nieuws is dat er genoeg manieren zijn om met relatieproblemen door stress om te gaan. Het begint allemaal met het erkennen van de impact van stress op de relatie en het openlijk bespreken van de problemen met je partner.

  • Blijf met elkaar communiceren

Het allerbelangrijkste is dat jullie met elkaar blijven communiceren. Wanneer je veel stress ervaart, kan het voorkomen dat je dichtklapt en het er liever niet over hebt. Maar voor een partner kan het dan lastig zijn om je te begrijpen. Dus blijf praten over waar je mee zit, zodat jullie hier samen mee om kunnen gaan.

  • Maak tijd voor elkaar

Misschien heb je helemaal geen energie meer om iets leuks te gaan doen, maar soms kan het goed zijn om tijd voor elkaar vrij te maken. Al is het een leuk avondje samen op de bank. Samen plezier maken is goed voor de relatie, ook als je stress ervaart.

  • Maar geef elkaar ook ruimte

Zowel voor degene die stress ervaart als de partner die hier mee om moet gaan, is het belangrijk om elkaar ruimte te geven. Het is goed om soms even lekker alleen te kunnen zijn en te ontspannen.

Vind hier meer tips bij relatieproblemen .

     

    FAQ

    Hoe beïnvloedt stress een relatie?

    Stress kan op verschillende manieren een relatie beïnvloeden. Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot een verslechterde communicatie tussen partners, maar ook kan het ervoor zorgen dat iemand zich terugtrekt of emotioneel afstand neemt van zijn/haar geliefde. Bovendien kan stress de kans op conflicten vergroten aangezien het veel spanningen en druk met zich meebrengt.

    Hoe ga je om met de stress van je partner?

    Omgaan met de stress van je partner is niet altijd gemakkelijk. Het vereist begrip, empathie en effectieve communicatie. Vraag je partner hoe je hem/haar kunt ondersteunen tijdens stressvolle periodes en probeer goed met elkaar te communiceren. Wees daarnaast geduldig en toon begrip voor de situatie.

    Kan een psycholoog helpen bij relatieproblemen door stress?

    Ja, een psycholoog kan zeker helpen bij relatieproblemen die worden veroorzaakt door stress. Een psycholoog biedt een veilige en neutrale ruimte waarin beide partners hun zorgen en emoties kunnen delen. Bovendien kan een professional helpen bij het identificeren van specifieke stressoren die van invloed zijn op de relatie. Vraag hier een gratis kennismakingsgesprek aan met een van onze relatietherapeuten.

     

    Bronnen:

    [1] Stress de norm: 89% ervaart stressklachten. (2022, 7 augustus). Adverteren Weekblad Westvoorne | Westvoorne | Krant en Online.

    [2] Als stress je relatie binnensluipt: zo kun je de negatieve gevolgen van stress vermijden (2022, 24 april). Libelle.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?