Een knipperlichtrelatie

Verbreken jullie steeds weer de relatie om het vervolgens toch weer samen te proberen? Kunnen jullie niet zonder, maar ook niet met elkaar? Een knipperlichtrelatie kan erg frustrerend zijn. Vooral als je erg veel van de ander houdt en het graag wilt laten werken.

Vraag je je af of jullie relatie gaat werken op de lange termijn? Een knipperlichtrelatie heeft kans van slagen, maar dan is er wel werk aan de winkel! In dit artikel lees je alles over de gevolgen van een aan/uit-relatie en hoe je het patroon kunt doorbreken.

Wat is een knipperlichtrelatie?

Je hebt het vast wel eens gezien in een serie of film (of misschien zelf meegemaakt); een stel dat de relatie meermaals verbreekt, maar toch iedere keer weer bij elkaar komt. Ze houden veel van elkaar, maar toch lijkt de relatie toch niet te werken.

We spreken van een knipperlichtrelatie als de relatie meerdere keren ‘aan’ en ‘uit’ gaat; net zoals een knipperlicht. De twee partners ervaren problemen in hun relatie en maken het uit, missen elkaar en maken het vervolgens weer aan. Dan lijken de problemen toch niet verdwenen en verbreken ze de relatie nogmaals. Dit patroon kan zich meerdere keren herhalen. Soms kunnen koppels zelf jarenlang in een knipperlichtrelatie zitten en dit gaat niet gepaard zonder gevolgen.

Wat is een knipperlichtrelatie? 

Wat zijn de gevolgen van een knipperlichtrelatie?

Het verbreken van de relatie kan voor nieuwe inzichten zorgen, maar wanneer dit keer op keer gebeurt, heeft het negatieve effecten op je mentale gezondheid. Er kunnen bijvoorbeeld gevoelens van bindingsangst of verlatingsangst meespelen en er kan een grote onzekerheid ontstaan. Ben ik wel goed genoeg? Vertrouw ik de ander nog wel?

Wanneer een relatiebreuk weloverwogen is en het koppel ervoor kiest om weer samen verder te gaan, is de kans groter dat zij zullen werken aan hun problemen. Echter, wanneer de relatie steeds uit en aan gaat, kunnen er gevoelens van angst ontstaan. Ook kunnen er depressieve gevoelens ontwikkelen. [1]

Relatie beëindigen of behouden?

Researchers van de University of Missouri-Columbia hebben onderzoek gedaan naar knipperlichtrelaties. Ze hebben 500 koppels, zowel heteroseksueel als LGBTQ+ relaties, bestudeerd en gekeken naar de gevolgen van meermalige break-ups. De consequenties zijn voornamelijk negatief, maar betekent dit dat je de relatie beter voor altijd kunt verbreken? Of is er nog hoop? [2]

Wanneer je zielsveel van je partner houdt, maar toch in een knipperlichtrelatie zit, betekent dit niet dat je de relatie hoeft te verbreken. Echter, om negatieve mentale gevolgen te voorkomen, is het belangrijk om af te vragen wat de kern van het probleem is. Waarom verbreken jullie de relatie? En waarom komen jullie weer bij elkaar? Praat erover met elkaar en wees volkomen eerlijk. Wees bereid om stappen te zetten en te werken aan jullie problemen. Onze relatietherapeuten helpen je graag!

     

    Tips om een knipperlichtrelatie te doorbreken

    • Zoek de kern van het probleem; waar gaat het mis? Hebben jullie bijvoorbeeld steeds ruzie over hetzelfde onderwerp? Of is er een gebrek aan vertrouwen? Op zoek gaan naar het probleem is een goede eerste stap.
    • Geef elkaar de ruimte of neem even afstand van elkaar. Het kan goed zijn om even voor jezelf te bedenken wat je nu eigenlijk wilt. Bovendien voorkomt het dat de situatie escaleert en jullie overhaaste keuzes maken.
    • Wees eerlijk naar jezelf. Weet je dat de relatie niet gaat werken, maar blijf je toch hoop houden? Of heb je een zwak voor de ander en blijf je maar bij hem/haar terugkomen? Het belangrijkste is om altijd eerlijk naar jezelf toe te zijn.

    FAQ

    Kan een knipperlichtrelatie werken?

    Ja, en knipperlicht kan werken. Echter, het is dan wel belangrijk om het patroon van steeds uit elkaar en terug bij elkaar komen te doorbreken

    Is een knipperlichtrelatie een gezonde relatie?

    Onderzoek heeft aangetoond dat een knipperlichtrelatie negatieve effecten kan hebben op je gezondheid. Het kan onder andere zorgen voor meer onzekerheid en conflicten. Bovendien kan het meermaals uit elkaar gaan voor psychische klachten zorgen, waaronder angst en depressie. [1] Echter, het is mogelijk om uit een aan/uit-relatie te komen.

    Hoe kom ik van een knipperlichtrelatie af?

    Het kan lastig zijn om van een knipperlichtrelatie af te komen, maar het is wel mogelijk. Het allerbelangrijkste is dat jullie samen het patroon gaan doorbreken. Zoek de reden waarom jullie relatie steeds uit en aan gaat en vraag jezelf af of er nog genoeg vertrouwen is. Bovendien kan relatietherapie voor koppels waardevol zijn.

     

    Bronnen:

    [1] Psycholoog.nl. (z.d.). Aan/uit/aan/uit; wat is een knipperlichtrelatie? | Via: Psycholoog.nl

    [2] On-again, off-again relationships might be toxic for mental health. (2018, 18 augustus). Via: ScienceDaily

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?