Relatietherapie: taboe of een kans?

Alhoewel het steeds normaler wordt om voor psychische klachten een coach of psycholoog in de arm te nemen, rust er nog altijd een taboe op relatietherapie. Of eigenlijk niet op relatietherapie zelf, maar op het hebben van relatieproblemen. Dat is ook niet heel gek in een maatschappij waar succesvol zijn en het perfecte leven leiden een belangrijke rol speelt. We vergeten daardoor soms bijna dat ups en downs bij het leven, en dus ook bij relaties, horen. Laten we relatietherapie dan ook niet als taboe blijven zien, maar als een kans op meer liefdesgeluk!

Waarom is relatietherapie nog altijd taboe?

Mannen en vrouwen kijken op een verschillende manier naar relatietherapie en hebben ook hun eigen redenen om therapie als taboe te zien. Mannen vinden het bijvoorbeeld vaak lastig zich kwetsbaar op te stellen en vinden het niet kunnen om te huilen in bijzijn van een ander (laat staan een ‘vreemde’). Ook schamen zij zich vaak voor het feit dat zij hun partner niet gelukkig kunnen maken.

Vrouwen zijn vaak degenen die op relatietherapie aandringen, maar kunnen het hier zelf ook moeilijk mee hebben. Zo rust er nog altijd een taboe op problemen op het gebied van seks, zeker als de vrouw erg onzeker is over haar uiterlijk, aantrekkelijkheid of kwaliteiten in de slaapkamer. Dit zijn erg intieme onderwerpen en het kost moed om daarover te praten en mee aan de slag te gaan.

Het begin van het einde

Helaas schakelen veel stellen veel te laat pas hulp in, waardoor relatietherapie wordt gezien als ‘het begin van het einde’. Het wordt geassocieerd met ernstige relatieproblemen, veel verdriet en boosheid. Toegeven dat je in relatietherapie wilt, wordt daardoor een hele grote stap, terwijl dit helemaal niet nodig is. Sterker nog, relatietherapie hoeft helemaal niet het eindstation te zijn en is dat vaak ook niet. Zeker bij beginnende relatieproblemen is therapie uitermate effectief.

Geef relatietherapie een kans

De perfectie die veel mensen in de huidige maatschappij nastreven heeft ook een positieve bijwerking: we zijn meer dan ooit bereid in kennis, expertise, hulp en coaching te investeren. We lezen boeken over hoe je een eigen bedrijf begint, kijken televisieseries over opruimen en minimaliseren, en nemen een personal trainer in de hand voor op maat gemaakte sport- en voedingsschema’s. Gek genoeg vinden we dat, als het op relaties, de liefde, en emoties aankomt, we alles automatisch goed moeten doen.

Relatieproblemen zijn geen probleem

Alles in het leven is echter een leerproces; het onderhouden en laten bloeien van romantische relaties is hierop geen uitzondering. Relatieproblemen zijn dan ook helemaal niet per definitie ‘slecht’. Vaak vormen ze simpelweg een waarschuwing dat jullie niet in overeenstemming met jullie waarden, doelen of dromen leven. Door op bepaalde gebieden bij te sturen, haal je meer voldoening, blijdschap en geluk uit je relatie. Zonder regen geen zonneschijn.

Maar zie relatietherapie ook eenvoudigweg eens als een kans om te leren: over jezelf, je partner en de liefde. Ook als er weinig aan de hand is, vormt relatietherapie een kans om al het goeds dat er al is te verbeteren. Als jij met een coach je nu al succesvolle bedrijf nóg succesvoller zou kunnen maken, dan zou je die kans ook met twee handen aangrijpen, toch? Relatietherapeuten noemen hun behandeling dan ook wel eens een ‘apk-keuring’, waarbij de afkorting in dit geval staat voor Aandacht Partner en Kameraadschap.

Online Relatietherapie

Voorkom dat relatietherapie een noodgreep wordt en investeer op tijd in emotionele groei binnen je relatie. Een relatietherapeut kiest nooit partij en zal jullie niet exact vertellen wat er moet gebeuren. Een therapeut houdt jou en je partner juist een spiegel voor door goed naar jullie verhalen te luisteren en vervolgens met nieuwe inzichten te komen. Op basis hiervan komen je partner en jij zelf tot probleemgerichte oplossingen. En dat is heel veel waard!

Vind je de drempel voor relatietherapie toch nog een beetje hoog? Overweeg dan relatietherapie thuis te volgen. Jullie kunnen de gesprekken dan vanuit de vertrouwde omgeving van jullie eigen huis voeren, waardoor de therapie vaak als meer ongedwongen en comfortabel ervaren wordt.

Eerst even kennismaken?

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?