5 redenen voor relatietherapie

Relatietherapie heeft voor velen de reputatie van ‘laatste redmiddel’; als je in relatietherapie gaat, is het wel heel slecht gesteld met jullie. Gelukkig is dat helemaal niet het geval en hoef je je niet af te vragen of jullie relatieproblemen ‘erg genoeg’ zijn om in therapie te gaan. Sterker nog, hoe eerder je erbij bent, hoe effectiever relatietherapie vaak is. Dit artikel beschrijft vijf redenen om in relatietherapie te gaan. 

1. Terugkerende ruzies

Voor veel stellen is het een bron van ergernis: terugkerende ruzies over hetzelfde onderwerp die maar niet opgelost lijken te worden. Ook niet als jullie er al honderd keer over hebben gepraat en evenzoveel goede afspraken hebben gemaakt. Ga je echt naar een relatietherapeut omdat zij altijd zeurt over het huishouden en hij teveel voetbal kijkt? Ja! Want vaak gaat het helemaal niet om het huishouden of voetbal, maar zijn onderliggende gedachte- en gedragspatronen de oorzaak van het feit dat jullie keer op keer in dezelfde discussies verzeild raken.

Een relatietherapeut kan dit soort negatieve patronen herkennen en benoemen, en geeft jullie tips en adviezen om die patronen te doorbreken. Vaak is dit een kwestie van je denkwijze veranderen en de communicatie verbeteren. Zo leren jullie conflicten op een productieve manier aan te pakken en op te lossen. En daar hebben jullie ook baat bij als het conflict over een belangrijker onderwerp gaat.

2. Problemen met seks en intimiteit

Seks is nog altijd een taboeonderwerp, dat veel mensen graag wegschuiven met het excuus dat de seks en intimiteit in een lange relatie nu eenmaal in frequentie of kwaliteit afneemt. In elke relatie wil de één altijd vaker dan de ander, toch? En na verloop van tijd word je nu eenmaal meer vrienden dan geliefden. Niks aan te doen. Maar dat is niet helemaal waar. Een verschil in libido of behoefte aan intimiteit kan zeker de oorzaak zijn van problemen op dit gebied, maar vaak spelen er meer factoren mee.

De manier waarop jullie tegen intimiteit en seks aankijken kan, zonder dat jullie dat misschien beseffen, flink verschillen. Ook speelt zelfbeeld, zelfverzekerdheid en vertrouwen een rol. Of misschien is een van jullie zo gestresst of prestatiegericht dat het van invloed is op wat er tussen de lakens gebeurt. Zoveel stellen ervaren problemen met seks en intimiteit dat een relatietherapeut hier echt niet raar van opkijkt en het is dan ook niet nodig je ervoor te schamen. Door aan alle mogelijke meespelende factoren te werken, kan de relatie op dit gebied weer helemaal opbloeien!

3. Verschillende toekomstplannen

Jij wil graag een groot gezin, maar je partner vindt één kindje wel genoeg. Je partner wil graag een mooi huis, zekerheid qua inkomen, en een mooie auto, terwijl jij het liefst nog eens een wereldreis zou maken. Jij wil graag rustig settelen en van de zomer drie weken op relaxvakantie, maar je partner overweegt met al jullie spaargeld voor zichzelf te beginnen. Verschillende toekomstplannen en -dromen kunnen een relatie een flinke deuk geven. Natuurlijk ben je bereid je partner te ondersteunen en concessies te doen, maar niet als dit ten koste gaat van jouw dromen!

Voorkom rancune

Het is een aantrekkelijk idee dit soort onenigheden over de toekomst voor jullie uit te schuiven. Zijn jullie nog jong? Die kinderendiscussie komt dan later wel. Je kunt altijd nog op wereldreis en je partner kan altijd nog die startup beginnen. Het probleem hiervan is alleen dat die kwesties altijd zullen blijven knagen en je het je partner misschien wel kwalijk neemt dat jij niet kan doen wat je het liefste zou willen. 

Een relatietherapeut helpt jullie deze onderwerpen toch aan te kaarten en manieren te vinden waarop jullie allebei jullie dromen kunnen najagen, zonder de ander in de weg te staan. Ook krijgen jullie opheldering over wat jullie nu echt belangrijk vinden. Hoeveel is jouw droom jou waard? Jullie leren knopen door te hakken en prioriteiten te stellen.

4. Ontrouw

Vreemdgaan is voor velen de doodsteek van de relatie. Zodra ontrouw aan het licht komt, kan de overspelpleger in veel gevallen direct zijn of haar koffers pakken. Toch is het advies geen overhaaste, grootse en emotionele beslissingen te maken – zeker niet als je diep in je hart weet dat jullie relatie in de basis wel goed is en je het liefst de tijd zou willen terugdraaien. Het vereist inzet van beide partners, maar ontrouw hoeft niet te betekenen dat jullie uit elkaar gaan. Sterker nog, het kan jullie relatie op de lange termijn zelfs verbeteren.

Het is wel verstandig voor de nasleep en het verwerkingsproces van ontrouw een deskundige in te schakelen. Het geschonden vertrouwen en enorme schuldgevoel is ontzettend lastig zelf op te lossen. Het is prettig hier een derde, neutrale partij bij te hebben die jullie allebei begrijpt en ondersteunt. In therapie leren jullie het vreemdgaan te zien als een signaal dat er iets moet veranderen. De oorzaken van het vreemdgaan komen dan langzaam boven water en zijn vaak verrassend goed aan te pakken. Het is daarom de moeite waard jullie relatie na ontrouw nog een kans te geven

5. Uit elkaar gaan

Is de knoop al doorgehakt en gaan jullie uit elkaar? Maar komen jullie er niet uit wat betreft hoe het nu verder moet? Ook dan kan relatietherapie, eventueel gevolgd door individuele therapie, helpen om het proces in goede banen te leiden. Dit is vooral van belang als er kinderen in het spel zijn. Jullie gaan een moeilijke periode tegemoet, maar leren in therapie de relatie op een goede manier af te sluiten. Heb je na de scheiding moeite het verdriet te verwerken en je eigen leven weer op te pakken? Dan kun je overwegen individueel in therapie te blijven.

Relatietherapie is in alle fases van een relatie de moeite waard. Of er bij jullie nu sprake is van beginnende problemen of van vergevorderde ontevredenheid over de relatie. De voorwaarde voor relatietherapie is wel dat jullie allebei bereid zijn jullie eigen aandeel in de relatie onder de loep te nemen.

Eerst even kennismaken?

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?