Wordt relatietherapie in de toekomst vergoed?

Relatietherapie valt niet onder de eerstelijns psychologische zorg of generalistische basis-ggz. Het wordt daarom niet vergoed. Maar als het aan de ChristenUnie en SGP ligt, komt daar in de toekomst verandering in.

Toekomstplannen om relatietherapie te vergoeden

Elk stel in relatietherapie een vergoeding geven? Zoals zo vaak gaan dit soort kwesties op de eerste plaats over geld. Relatietherapie in het basispakket opnemen gaat ons land jaarlijks maar liefst veertig miljoen euro kosten. Kan dat wel uit? Uit onderzoek blijkt van wel. Relatietherapie vergoeden kan namelijk ook veel kosten voorkomen.

Relatietherapie in het basispakket

Onderzoeksbureau EconoVision heeft uitgerekend dat relatiebreuken onze maatschappij naar schatting zo’n vijftig miljard euro per jaar kosten. Die kosten zitten ‘m niet alleen in de juridische kosten van echtscheidingen, maar ook in de gevolgen relatiebreuken. Denk aan huursubsidies, uitkeringen, gezondheidsproblemen, arbeidsverzuim en zelfs toenemende criminaliteit. Die veertig miljoen aan relatietherapie kan dit soort kosten voorkomen en zo verdient relatietherapie in het basispakket zich vanzelf terug. [1]

Relatietherapie fiscaal aftrekbaar

Een andere oplossing is relatietherapie fiscaal aftrekbaar te maken. De juridische kosten voor een echtscheiding zijn dat momenteel ook. Het is eigenlijk vreemd dat de overheid stellen wel financieel ondersteunt bij het verbreken van een relatie, maar niet bij het onderhouden of verbeteren ervan. [2]

ChristenUnie en SGP: relatietherapie moet in het basispakket

Het plan relatietherapie op wat voor manier dan ook te vergoeden heeft vooralsnog geen Kamermeerderheid. [3] De ChristenUnie en SGP pleiten echter al sinds 2016 voor opname van relatietherapie in het basispakket. [4]

Het is glashelder dat het verbreken van relaties tot veel psychische en sociale problemen leidt, zowel voor de partners als voor eventuele kinderen. De overheid moet laten blijken dat het welzijn van burgers haar aan het hart gaat. Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen, overigens ook financieel.

[5] SGP-Kamerlid Van der Staaij

Nu in relatietherapie?

Vooralsnog heeft het kabinet geen concrete plannen relatietherapie te vergoeden. Als een van de partners met diagnosticeerbare psychische problemen kampt, is het wel mogelijk een doorverwijzing van je huisarts naar een ggz-instelling te krijgen. [6] In alle andere gevallen zijn de kosten zonder aanvullende verzekering (nog) voor eigen rekening.

Onafhankelijk van ggz-instelling

Willen jij en je partner nu in relatietherapie? Dan heb je in elk geval wel veel vrijheid wat betreft de relatietherapeut bij wie jullie op de bank belanden. Of volgen jullie liever relatietherapie vanaf jullie eigen bank? Want dat kan ook! Onze team van professionele relatietherapeuten werkt online – praktisch en betrouwbaar. Maak gerust een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek .

   

  FAQ

  Wordt relatietherapie vergoed?

  Relatietherapie valt niet onder de eerstelijns psychologische zorg of generalistische basis-ggz. Het wordt daarom niet vergoed. Maar als het aan de ChristenUnie en SGP ligt, komt daar in de toekomst verandering in.

  Hoe kan ik relatietherapie vergoed krijgen?

  Als een van jullie met een psychische stoornis kampt, kan relatietherapie met een doorverwijzing van de huisarts vergoed worden. Bij sommige verzekeraars kun je je bovendien aanvullend verzekeren voor relatietherapie. Dit is echter vaak erg duur.

  Komt relatietherapie in het basispakket?

  Als het aan de ChristenUnie en de SGP ligt, wordt relatietherapie in de toekomst opgenomen in het basispakket. De kosten hiervan zijn immers een stuk lager dan de maatschappelijke kosten van relatiebreuken. Vooralsnog is echter nog geen sprake van een Kamermeerderheid.

  Bronnen:

  [1] J. Hol (2020, 7 februari). Help bouwen in plaats van breken: relatietherapie hoort in het basispakket. Katholiek Nieuwsblad. Via: Kn.nl.

  [2] Idem.

  [3] NOS (2021, 14 maart). Haagse plannen: bureaucratiestop, geld voor verpleging en gratis relatietherapie. Via: Nos.nl.

  [4] RTL Nieuws (2016, 14 oktober). Christenunie wil relatietherapie in basispakket: ‘Uit elkaar gaan is ingrijpend’. Via: Rtlnieuws.nl.

  [5] SGP (2017, 1 december). Relatietherapie hoort in basispakket. Via: Sgp.nl.

  [6] Idem.

  Hallo, hoe kunnen we je helpen?