Relatietherapie thuis op de bank, kan dat?

Jazeker! Steeds meer stellen verkiezen online relatietherapie boven reguliere relatietherapie in een praktijk. Relatietherapie thuis op de bank dus, want voor online therapie hoef je je huis niet uit. Je hebt alleen een internetverbinding nodig!

Online relatietherapie vanuit huis

Het is niet voor niks dat online therapie aan populariteit wint. De wachtlijsten van de ggz zijn nog altijd een probleem, [1] terwijl relatietherapeuten online met één klik beschikbaar zijn. Die beschikbaarheid is hoognodig, want te veel stellen trekken te laat aan de bel en zien relatietherapie als een laatste redmiddel. Zonde, want door eerder in relatietherapie te gaan, is de slagingskans vele malen groter. [2]

Effectiviteit relatietherapie thuis

Uit diverse meta-analyses blijkt dat online hulpverlening waarschijnlijk net zo effectief is als de offline variant. [3] Relatietherapie thuis verloopt immers op dezelfde manier als bij de psycholoog in de praktijk, alleen dan via videobellen. Het grote voordeel is echter dat jullie je in een vertrouwde omgeving bevinden: thuis. En dat is maar wat prettig als er lastige onderwerpen besproken moeten worden.

Wanneer in relatietherapie?

Er bestaan geen regels voor wanneer je in relatietherapie ‘moet’ gaan. Maar herken je jouw relatie in een van onderstaande kenmerken, dan kan relatietherapie een goede stap zijn!

  • langs elkaar heen leven en het gevoel in een ‘sleur’ te zitten
  • communicatieproblemen, bijvoorbeeld gekenmerkt door terugkerende ruzies
  • uitdagende externe omstandigheden, zoals financiële problemen, mantelzorg of een overlijden
  • aanpassingsproblemen na een ingrijpende verandering, zoals een emigratie of het krijgen van een kind
  • problemen met een stoornis van een van de partners, zoals autisme
  • bindingsangst of vergelijkbare hechtingsproblemen
  • verliefdheid op een ander of ontrouw

Een relatietherapeut kan jullie de liefde niet op een presenteerblaadje aanbieden. De liefde kan echter wel terugkeren als bijproduct van het praten over behoeften, verwachtingen, wensen en emoties. Veel stellen geven aan in therapie (na lange tijd) pas écht met elkaar te praten.

‘Het draait vooral om het doorbreken van de vicieuze cirkel van een haperend samenzijn.’

[4] Relatietherapeut Marcelino Lopez in RTL Nieuws

Voordelen relatietherapie thuis

  • laagdrempelig
  • direct beschikbaar
  • geen reistijd of -kosten
  • geen onverwacht tegen het lijf lopen van bekenden
  • thuis op de bank
  • ook buiten kantooruren
  • waar ook ter wereld

De relatietherapeuten van Online Relatietherapie ervaren (gz-)psychologen met een expertise in relatieproblematiek. Wij koppelen jullie bovendien zorgvuldig aan een therapeut die bij jullie past. Maak gerust een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.

     

    FAQ

    Kan je thuis relatietherapie volgen?

    Jazeker! Steeds meer stellen verkiezen online relatietherapie boven de offline variant. Thuis op de bank ben je immers het meest comfortabel. En dat komt de therapie ten goede. Bij Online Relatietherapeut werken ervaren (gz-)psychologen met een expertise in online relatietherapie.

    Wat zijn de voordelen van relatietherapie thuis?

    Thuis online relatietherapie volgen is laagdrempelig. Jullie hoeven er niet voor te reizen, komen niet onverwacht bekenden tegen en kunnen de therapie waar ook ter wereld volgen. Online Relatietherapie heeft bovendien geen wachtlijst. Wij staan direct voor je klaar.

    Hoe werkt relatietherapie thuis?

    Relatietherapie thuis verloopt online, via videobellen (Skype), chat (WhatsApp) of e-mail. Relatietherapie is een vorm van gesprekstherapie, waardoor het uitstekend online te volgen is. Het medium bepalen jullie!

    Bronnen:

    [1] RTL Nieuws. (2021, 19 juni). Druk op wachtlijsten ggz loopt verder op: “Ik moet 1,5 jaar wachten” . Via: Rtlnieuws.nl .

    [2] RTL Nieuws, ‘In de spreekkamer van de relatietherapeut’, 2 november 2019, via RTLnieuws.nl.

    [3] Blankers, M., Donker, T., Riper, H., & Schalken, F. (2015). ‘Effectiviteit van online hulpverlening’, in: Schalken, F. & Wolters, W. (eds.). Handboek online hulpverlening (2 de ed.), p. 29-33. Bohn Stafleu van Loghum. Via: Researchgate.net .

    [4] RTL Nieuws, ‘In de spreekkamer van de relatietherapeut’, 2 november 2019, via RTLnieuws.nl.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?