Helpt relatietherapie als je verliefd bent op een ander?

Cliché, maar waar: verliefdheid overkomt je. Het is een emotie en emoties zijn niet te voorspellen. Het kan dus gebeuren dat je verliefd wordt op een ander, terwijl je een relatie hebt. Of dat je partner verliefd is geworden op een ander. Maar gelukkig betekent dit lang niet altijd dat jullie niet meer van elkaar houden of dat jullie relatie tot een einde is gekomen. Relatietherapie geeft jullie een verhoogde kans de relatie weer nieuw leven in te blazen. Veel koppels geven aan het einde van de therapie zelfs aan gelukkiger te zijn dan voor de verliefdheid!

De gevolgen van een verliefdheid op je relatie

Een verliefdheid kan veel vormen aannemen. Soms is er sprake van een platonische verliefdheid op een collega van drie afdelingen verder. In andere gevallen is de verliefdheid wederzijds en hebben jij en je geheime liefde hier ook veel over gesproken. Sommigen besluiten niks met de verliefdheid te doen. Anderen belanden tegen beter weten in met elkaar in bed.

Wat de situatie ook is, hoe je op de verliefdheid reageert verschilt eveneens per geval. Sommigen zijn ervan overtuigd dat een verliefdheid weinig betekent en vanzelf weer overgaat. Anderen schrikken zich een ongeluk van de verliefdheid, omdat ze denken in de nieuwe liefde de ware te hebben gevonden. Maar hoe kan dit nu als je ook nog van je huidige partner houdt?

Of er nu sprake is van alleen emotionele of ook fysieke ontrouw, elke vorm van verliefdheid zorgt voor een flinke dosis verwarring. Bij beide partners in de relatie heerst vaak schaamte. Bij de één omdat hij of zij zich zo ‘eenvoudig’ door emoties heeft laten leiden, bij de ander omdat hij of zij zich niet goed genoeg voelt en zo ‘stom’ is geweest niks door te hebben. Huilbuien en ruzies zijn meestal het gevolg, en de verbinding tussen jullie is dan ver te zoeken.

Wat kun je zelf doen?

Ben jij degene die verliefd is geworden op een ander, maar heb je het je partner nog niet verteld? Of hebben jullie de verliefdheid al wel besproken, maar weten jullie nog niet of jullie in relatietherapie willen gaan of überhaupt bij elkaar willen blijven? Wat kun je dan zelf doen om de situatie te verbeteren?

  • Veroordeel jezelf niet. Verliefdheid kan echt iedereen overkomen. Daar heb jij geen ‘schuld’ aan, en je partner ook niet. Als jouw partner degene is die verliefd is geworden, geldt hetzelfde. Veroordeel hem of haar niet en praat jezelf ook niet naar beneden. Dat drijft jullie alleen maar verder uit elkaar.
  • Benader de verliefdheid op een rationele manier. Stel, je begint echt een relatie met deze persoon. Hoe denk je dan dat het tussen jullie zal gaan, jaren later, als ook jullie met een sleur te maken krijgen? Als je heel eerlijk tegen jezelf bent, past deze persoon dan daadwerkelijk beter bij jou dan je huidige partner? Zou je met deze persoon oud willen en kunnen worden?
  • Geef jezelf meer aandacht. Vaak is verliefd worden op een ander een schreeuw om aandacht, niet in de laatste plaats om aandacht van jezelf. Als je het even niet kan opbrengen je weer volledig op je partner te storten, focus je dan op je eigen persoonlijke ontwikkeling. Hoe kan jij jezelf meer aandacht geven, zodat je die van een ander niet nodig hebt?
  • Onderneem actie. Verliefd worden op een ander is een signaal. Wat zegt de verliefdheid over jou, je relatie en je leven? Vaak zien we in een nieuwe vlam kwaliteiten die nog niet helemaal tot uiting komen in onszelf, maar die wij graag zelf ook zouden bezitten. Bij deze stap is relatietherapie erg effectief.

Hoe werkt relatietherapie als je verliefd bent op een ander?

Relatietherapie werkt uiteraard alleen als jullie het allebei met elkaar willen blijven proberen. In een emotionele en verwarrende tijd als deze, is dat een moedige beslissing. Voor de ene partij is het ontzettend lastig verliefde gevoelens uit te zetten en de aandacht weer op de huidige partner te richten. Voor de andere partij is het heel moeilijk de boosheid en het verdriet te verwerken en de partner weer te vertrouwen. Toch is dit met goede begeleiding absoluut mogelijk.

De oorzaken identificeren

In relatietherapie gaan jullie uitgebreid in op de ‘oorzaken’ van de verliefdheid. De verliefdheid op een ander bestaat vaak voor een groot deel uit een verliefdheid op wat de ander met je deed. Werd je door de verliefdheid bijvoorbeeld avontuurlijker? Durfde je ineens veel meer? Voelde je je beter over jezelf? Had je meer zelfvertrouwen en seksuele aantrekkingskracht? Achter elke verliefdheid schuilt een verhaal van ontwikkeling. Door die nieuw vlam heb je je ontwikkeld, was je in beweging, voelde je je een nieuw persoon.

In relatietherapie bespreken jullie hoe jullie die ontwikkeling met elkaar voort kunnen zetten. Wat kunnen jullie samen doen, of wat kan jij alleen doen, om je net zo te voelen als die verliefdheid je deed voelen? Wat kunnen jullie aan de relatie en jullie leven samen veranderen om aan die wensen en behoeften tegemoet te komen?

De communicatie verbeteren

Een relatietherapeut helpt jullie door deze lastige tijd te navigeren. In de gesprekken wordt aan allebei jullie verhalen aandacht besteed en leren jullie begrip voor elkaar op te brengen. De communicatie wordt hierdoor verbeterd, waardoor jullie je weer meer met elkaar verbonden voelen. Als jullie er klaar voor zijn, gaan jullie met praktische adviezen en concrete tips aan de slag om veranderingen in de relatie door te voeren.

Veel stellen geven naderhand aan dat de relatie veel beter is geworden dan het voor de verliefdheid of het ontrouw was. Relatietherapie kan jullie dus wel degelijk helpen!

Eerst even kennismaken?

Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen of heb je een vraag? Vul het contactformulier in en wij helpen je graag verder! Indien je meer wilt weten over de tarieven, bekijk dan onze pagina met de kosten voor relatietherapie.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?